Παλιά Ηλεκτρική Λευκωσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παλιά Ηλεκτρική
NiMAC
Γενικές πληροφορίες
ΕίδοςΚτήριο - Μουσείο
ΔιεύθυνσηΠαλιάς Ηλεκτρικής, Nicosia 1016, Cyprus
ΤοποθεσίαΛευκωσία
ΧώραΚύπρος

Η Παλιά Ηλεκτρική ήταν το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής εναλλασσόμενου ηλεκτρικού ρεύματος στηνΛευκωσία. Δημιουργήθηκε από ιδιωτική εταιρεία με την επωνυμία "Ηλεκτρική Εταιρεία Λευκωσίας" την πρώτη δεκαετία του 20ου αι. το 1913 και ηλεκτροδοτούσε κυρίως τα κυβερνητικά κτήρια, μερικές οικίες και ηλεκτροδοτούσε τα φωτιστικά του δρόμου. Διέθετε γεννήτριες που λειτουργούσαν με ντίζελ, οι οποίες προκαλούσαν ατμοσφαιρική ρύπανση, μεγάλη οχλαγωγία στον αστικό ιστό της πόλης. Ο κύριος λόγος που έκλεισε η Παλιά Ηλεκτρική ήταν το γεγονός ότι βρισκόταν στο ιστορικό κέντρο και αλλοίωνε τη φυσιογνωμία της πόλης. Τερμάτισε την λειτουργία της στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Στα τέλη της δεκαετίας του '50

και συγκεκριμένα το 1958 το κτήριο καταστράφηκε από πυρκαγιά. Το κόστος αποκατάστασης ήταν πολύ μεγάλο και επίσης το συγκρότημα παραγωγής ρεύματος προκαλούσε μόλυνση με τα καυσαέρια που εξέπεμπε, γεγονός το οποίο δεν ήταν επιτρεπτό να συμβαίνει στο κέντρο της πρωτεύουσας. Επιπρόσθετα, η λειτουργία των μηχανών προκαλούσε πολλή ηχορύπανση και τις διαμαρτυρίες των περιοίκων καθώς και των εκκλησιαστικών αρχών, διότι βρίσκεται πολύ κοντά στην αρχιεπισκοπή.

Εγκαταλείφθηκε για πολλά χρόνια και άρχισε να αξιοποιείται στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Το μεγαλύτερο τμήμα του βιομηχανικού κτιρίου ανακαινίστηκε, ώστε να στεγάσει σε σύγχρονο εκθεσιακό χώρο Μουσείο μοντέρνας τέχνης . Αυτό το κομμάτι μετά από συμφωνία μεταξύ της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου και του δήμου Λευκωσίας, παραχωρήθηκε στον Δήμο. Το βόρειο μέρος του οικοδομήματος μετατράπηκε σε σύγχρονο εστιατόριο που λειτουργεί καθημερινά μέχρι και σήμερα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]