Παλάτσο Ντέλα Ρόβερε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 41°54′7″N 12°27′40″E / 41.90194°N 12.46111°E / 41.90194; 12.46111

Παλάτσο Ντέλα Ρόβερε
Χάρτης
Είδοςαρχιτεκτονική κατασκευή
Αρχιτεκτονικήαναγεννησιακή αρχιτεκτονική
Διεύθυνσηvia della Conciliazione
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°54′7″N 12°27′40″E
Διοικητική υπαγωγήΡώμη
ΧώραΙταλία
Commons page Πολυμέσα

Το Παλάτσο Ντέλα Ρόβερε (ιταλικά: Palazzo Della Rovere) είναι παλάτι στη Ρώμη της Ιταλίας, που έχει πρόσοψη στη Βία ντέλα Κοντσιλιατσιόνε. Είναι επίσης γνωστό ως Παλάτσο ντέι Πενιτεντσιέρι (Palazzo dei Penitenzieri).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κατασκευή του παλατιού ξεκίνησε το 1480 από τον Καρδινάλιο Ντομένικο ντέλα Ρόβερε, συγγενή του Πάπας Σίξτου Δ΄ της οικογένειας ντέλλα Ρόβερε, ίσως υπό το σχέδιο του Φλωρεντίνου αρχιτέκτονα Μπάτσιο Ποντέλι. Το παλάτι χτίστηκε μεταξύ 1480 και 1490 στη νότια πλευρά της Πιάτσα Σκοσακαβάλι και καταστράφηκε το 1937. Ο Ποντέλι το δημιούργησε με το πρότυπο του αρχιτεκτονικού στυλ του Παλάτσο Βενέτσια, του πιο σημαντικού κτιρίου στη Ρώμη του 15ου αιώνα. Πέντε αίθουσες του piano nobile, με σημαντικές τοιχογραφίες και οροφές, αποτελούν πλέον τις επίσημες αίθουσες υποδοχής του Ιππικού Τάγματος του Παναγίου Τάφου της Ιερουσαλήμ.

Το σημερινό όνομα προστέθηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Πάπα Αλέξανδρου Ζ΄, ο οποίος μετέφερε εδώ τους εξομολογητές που εργάζονταν στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, γνωστή ως penitenzieri. Παλαιότερα στέγαζε το ξενοδοχείο Columbus και εξακολουθεί να είναι η έδρα του Τάγματος του Παναγίου Τάφου. Η αλυσίδα ξενοδοχείων Four Seasons είναι ο νέος ένοικος του παλατιού.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κτίριο έχει μια τεράστια πρόσοψη, εμπνευσμένη από αυτή του Παλάτσο Βενέτσια, με έναν πύργο στη βορειοανατολική γωνία. Το όνομα του Ντομένικο ντέλα Ρόβερε είναι γραμμένο στα παράθυρα του πρώτου ορόφου, ενώ το οικόσημο στην πρόσοψη είναι του Πάπα Κλήμη ΙΔ΄.

Το εσωτερικό έχει μια αυλή σε δύο επίπεδα: ένα χαμηλότερο με στοά με οκταγωνικούς πυλώνες και έναν λάκκο και ένα υψηλότερο με κήπους. Το παλάτι έχει πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο, τα κύρια δωμάτια είναι τοιχογραφημένα με πλασματική αρχιτεκτονική. Σώζεται τμήμα της εξωτερικής ζωγραφικής, που αντιπροσωπεύει επίσης πλασματική αρχιτεκτονική. Το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό είναι η οροφή των ημίθεων, μια γκαλερί μυθολογικών και αλληγορικών μορφών που ζωγράφισε ο Πιντουρίκκιο γύρω στο 1490. Στην αυλή του κτιρίου το 2023 έχουν βρεθεί τα ερείπια του Θεάτρου του Νέρωνα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]