Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παλάτσο Μπαρμπαρίγκο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παλάτσο Μπαρμπαρίγκο
Palazzo Barbarigo
Χάρτης
Είδοςκτήριο
Αρχιτεκτονικήαναγεννησιακή αρχιτεκτονική
ΔιεύθυνσηCampo S.Vio, 729c-730, Dorsoduro
Γεωγραφικές συντεταγμένες45°25′52″N 12°19′50″E
Διοικητική υπαγωγήΒενετία
ΤοποθεσίαΝτορσοντούρο
ΧώραΙταλία
Commons page Πολυμέσα
Palazzo Barbarigo
Παλάτσο Μπαρμπαρίγκο

Το Παλάτσο Μπαρμπαρίγκο είναι ένα παλάτσο που βρίσκεται απέναντι από το Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας, στην Ιταλία. Δεν πρέπει να συγχέεται με το Παλάτσο Μπαρμπαρίγκο Μινότο ή το Παλάτσο Μπαρμπαρίγκο ντελα Τεράτσα, και τα δύο επίσης στο Μεγάλο Κανάλι, ή άλλα παλάτσι, ή με αρκετές βίλες, που ανήκαν κάποτε στην οικογένεια Μπαρμπαρ'ιγκο.

Σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Κατά της Διαφθοράς (Ρωσία), το ακίνητο, μαζί με ένα μέρος του παρακείμενου παλάτσο, ανήκει στον Ρώσο καλλιτέχνη Βαλέρι Γκεργκίεφ. Είναι ένα μικρό μέρος της τεράστιας κληρονομιάς της φιλανθρώπου Γιόκο Ναγκάε Σεσίνα, η οποία απεβίωσε το 2015.[1][2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά κτισμένο τον 16ο αι., διακρίνεται από τα ψηφιδωτά του από γυαλί Μουράνο που έγιναν το 1886. Την εποχή εκείνη ανήκε στους ιδιοκτήτες ενός από τα εργοστάσια γυαλιού, οι οποίοι τα εμπνεύστηκαν από τα εξωτερικά ψηφιδωτά στην πρόσοψη της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου και τα έκαναν στο παλάτσο. Όταν εγκαταστάθηκαν τα ψηφιδωτά, οι τότε νέοι ιδιοκτήτες κατηγορήθηκαν από τους πιο αριστοκρατικούς γείτονές τους ως νεόπλουτοι, ότι το γούστο τους ήταν ακατάλληλο και δεν ήταν σύμφωνα με το στυλ των γειτονικών κτιρίων. Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι πολλά από τα αναγεννησιακά παλάτσο στο Κανάλι κάποτε ήταν επίσης καλυμμένα με πολύχρωμα και επίχρυσα διακοσμητικά, με περίτεχνα έργα από γύψο και στόκο.

Αργότερα, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920, το Παλάτσο Μπαρμπαρίγκο χρησίμευσε ως έδρα της "Pauly & C. - Compagnia Venezia Murano", ενός από τα παλαιότερα εργοστάσια γυαλιού στο νησί Mουράνo. Μέρος του Παλάτσο Μπαρμπαρίγκο είναι σήμερα ένα δωμάτιο με εκθέματα και κατάστημα για γυαλί Mουράνo.

Το παλάτσο ακολουθεί το αναγεννησιακό σχέδιο σε τρεις ορόφους: μια ανοιχτή στοά (loggia) δίνει πρόσβαση στο κανάλι. Το πιο επάνω επίπεδο, ο όροφος των ευγενών (piano nobile), έχει ανοικτές στοές και διακοσμημένους κίονες, με έναν δεύτερο όροφο των ευγενών πιο επάνω. Τα σχετικά σύγχρονα ψηφιδωτά πιθανότατα κάλυψαν αρχικά παράθυρα και άλλαξε έτσι το αρχικό σχέδιο.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]