Παλάτι του Γκούσταφ Άντολφ Κίντερμαν (Λοτζ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 51°49′N 19°27′E / 51.817°N 19.450°E / 51.817; 19.450

Παλάτι του Γκούσταφ Άντολφ Κίντερμαν
Χάρτης
Είδοςανάκτορο
Διεύθυνσηul. Piotrkowska 151, 90-440 Łódź[1]
Γεωγραφικές συντεταγμένες51°45′37″N 19°27′29″E
Διοικητική υπαγωγήΚατεντράλνα
ΧώραΠολωνία
ΑρχιτέκτοναςΚαρλ Ζάιντλ
Προστασίααμετακίνητο μνημείο[2]
Commons page Πολυμέσα

Το Παλάτι του Γκούσταφ Άντολφ Κίντερμαν (πολωνικά: Pałac Gustawa Adolfa Kindermanna) είναι παλάτι στην οδό Πιοτρκόφσκα 151 στο Λοτζ της Πολωνίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σχεδιασμός του διώροφου παλατιού έγινε από τον Αυστριακό αρχιτέκτονα Καρλ Ζάιντλ για τον Γκούσταφ Άντολφ Κίντερμαν (αδελφό του Γιούλιους Ρόμπερτ Κίντερμαν, ιδιοκτήτη του παλατιού στην οδό Πιοτρκόφσκα 137/139).[3][4] Η κατασκευή του παλατιού ολοκληρώθηκε χρόνο αργότερα.[3] Ο Γκούσταφ Άντολφ Κίντερμαν πήρε τη θέση του στον κεντρικό δρόμο της πόλης όταν ήταν 46 ετών. Γεννήθηκε στο Λοτζ, ως ένα από τα δεκατρία παιδιά Φραντσίσεκ Κίντερμαν, ιδιοκτήτη ενός εργοστασίου προϊόντων βαμβακιού και μαλλιού που βρισκόταν στην οδό Αγίου Ανδρέα 63.

Το 1916, το παλάτι στέγαζε το τμήμα για το Λοτζ του τμήματος καταγραφής των απωλειών πολέμου στο Κεντρικό Συμβούλιο Πρόνοιας.[3]

Αρχιτεκτονική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το σχέδιο του Καρλ Ζάιντλ σύντομα ανεγέρθηκε ένα σπίτι σε ένα στενό οικόπεδο που έφτανε στην οδό Σπατσερόβα (σήμερα Λεωφόρος Ταντέους Κοστσιούσκο). Αποτελούνταν από ένα διώροφο μπροστινό κτίριο και ένα μακρύ τριώροφο βοηθητικό κτίριο. Το σύνολο έλαβε τη μορφή της ιταλικής Αναγέννησης, προφανώς μετά από αίτημα του ιδιοκτήτη, γιατί τότε φαινόταν αναχρονιστικό.

Η ρομαντική μπροστινή πρόσοψη, που στέκεται σε ένα βάθρο από γρανίτη, ήταν αντιμέτωπη με πλάκες ψαμμίτη[4] (η οποία είναι μοναδική στην αρχιτεκτονική του Λοτζ) που εισήχθη από το Κιέλτσε. Στέφεται με γείσο που προεξέχει έντονα μπροστά από το πρόσωπο. Το κέντρο της πρόσοψης στον πρώτο όροφο είναι διακοσμημένο με τοξωτή προεξοχή με δίφωτα παράθυρα στα πλάγια και τρίφωτο παράθυρο από πάνω. Όλα τα παράθυρα και το άνοιγμα της πύλης που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της πρόσοψης είναι κλειστά σε ημικύκλιο. Το ισόγειο με τα παράθυρα είναι έντονα ρουστίκ.[4]

Η πρόσοψη του βοηθητικού κτιρίου ήταν διακοσμημένη με μια μεγάλη λότζια, από την οποία μια πέτρινη σκάλα οδηγούσε στον κήπο. Το ισόγειο του μπροστινού κτιρίου με την είσοδο από το δρόμο χρησιμοποιήθηκε για εμπορικούς σκοπούς, όπου το μεγάλο δωμάτιο που βρίσκεται εδώ ενοικιάζονταν από τον Κίντερμαν. Οι όροφοι του μπροστινού τμήματος και τα βοηθητικά κτίρια χρησίμευαν ως διαμέρισμα του ιδιοκτήτη. Η πρόσβαση σε αυτό το τμήμα γινόταν από την αίθουσα του περάσματος, μέσω μιας διακοσμητικής σκάλας επενδεδυμένης με μάρμαρο. Η εσωτερική διακόσμηση του παλατιού ήταν πολύ υψηλού επιπέδου. Ήταν διακοσμημένο με μάρμαρο, επένδυση από ευγενή είδη ξύλου, πλούσια γύψινα καλούπια σε νεο-ροκοκό μορφές και έπιπλα κατά παραγγελία.

Το κτίριο είναι εγγεγραμμένο στο μητρώο μνημείων με τον αριθμό Α/51 της 20ης Ιανουαρίου 1971.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 21  Ιουνίου 2021.
  2. register of objects of cultural heritage in Poland. www.nid.pl/pl/Informacje_ogolne/Zabytki_w_Polsce/rejestr-zabytkow/zestawienia-zabytkow-nieruchomych/. Ανακτήθηκε στις 31  Ιουλίου 2023.
  3. 3,0 3,1 3,2 Krajewski, Sławomir (2008). Spacer pierwszy. Ulica Piotrkowska. Λοτζ: Wydawnictwo Jacek Kusiński. ISBN 978-83-927666-4-3. 
  4. 4,0 4,1 4,2 Άννα Ρινκόφσκα (1970), Ulica Piotrkowska, Λοτζ: Wydawnictwo Łódzkie, σελ. 206, ISBN 978-83-939822-4-0 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]