Πακτύη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χάρτης της χερσονήσου της Καλλίπολης, μπορούμε να διακρίνουμε την Πακτύη στα βορειοανατολικά (επάνω δεξιά)

Η Πακτύη (αναφερόμενη επίσης ως Πάκτυα) ήταν αρχαία Ελληνική πόλη στην Θράκη και συγκεκριμένα στην χερσόνησο της Καλλίπολης.[1] Αναφέρεται στον Περίπλους του Ψευδοσκύλακα, στην απαρίθμηση του για τις πόλεις της Θρακικής Χερσονήσου, που βρίσκεται 36 στάδια (περίπου 6,5 χλμ.) από την Καρδία.[2][3] Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Μιλτιάδης ο Πρεσβύτερος διέταξε να χτιστεί ένα τείχος μεταξύ της Καρδιάς, η οποία βρισκόταν στην ακτή του Κόλπου του Μελά και της Πακτύης, που ήταν στην πλευρά της Προποντίδας, για να αποτρέψει την κατάκτηση της χερσονήσου από τους Αψινθιούς.[4] Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος επισημαίνει ότι τόσο η Καρδία όσο και η Πακτύη αργότερα ενώθηκαν για να σχηματίσουν την Λυσιμάχεια.[5]

H τοποθεσία της βρίσκεται περίπου 3,2 χιλιόμετρα νότια του Μπολαγίρ, στην Τουρκία.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Mogens Herman Hansen & Thomas Heine Nielsen (2004). «Thracian Chersonese». Απογραφή αρχαϊκών και κλασσικών πόλεων. New York: Oxford University Press. σελίδες 907-908. ISBN 0-19-814099-1. 
  2. Periplus of Pseudo-Scylax 67.
  3. Πλίνιος. «Φυσική Ιστορία». Φυσική Ιστορία. 4.18. 
  4. Ηρόδοτος. «Ιστορίαι». Ιστορίαι. 6.36. 
  5. Πλίνιος. «Φυσική Ιστορία». Φυσική Ιστορία. 4.48. 
  6. Richard Talbert, επιμ. (2000). Barrington Atlas of the Greek and Roman World. Princeton University Press, σελ. 51· Πανεπιστήμιο του Λουντ: Digital Atlas of the Roman Empire, "About: Paktye, 2 miles S Bolayır" Αρχειοθετήθηκε 2019-01-31 στο Wayback Machine..