Παγκόσμια Ημέρα Αστεροειδών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ημέρα Αστεροειδών (Asteroid Day)[1] είναι ένα αυξανόμενο παγκόσμιο κίνημα για την προστασία του πλανήτη μας, των οικογενειών μας και των μελλοντικών γενεών από επικίνδυνους αστεροειδείς. Καθιερώθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2014, με τη σχετική διακήρυξη που υπέγραψαν περισσότεροι από 100 αστροναύτες, επιστήμονες και καλλιτέχνες και διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 30 Ιουνίου. Η πρωτοβουλία ανήκε στον Άγγλο αστροφυσικό δρα Μπράιαν Μέι, γνωστό στο ευρύ κοινό από τις μουσικές του επιδόσεις ως κιθαρίστας των Queen, και τον Γερμανό σκηνοθέτη Γκριγκόρι Ρίχτερς.

Στόχος της συγκεκριμένης Παγκόσμιας Ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση της επιστημονικής κοινότητας, του κοινού, των κυβερνήσεων και των φιλανθρωπικών οργανώσεων, για την απειλή που υφίσταται η Γη από τους αστεροειδείς και η ανάγκη για την προστασία του πλανήτη μας.

Οι αστεροειδείς είναι μικρά σώματα σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, που η μία τους διάσταση είναι μεγαλύτερη από 50 μέτρα (για να διακρίνονται από τους μετεωροειδείς) και μικρότερη από 2.500 χιλιόμετρα (ώστε να διακρίνονται από τους πλανήτες), η δε σύνθεσή τους βασίζεται κυρίως στο πυρίτιο, τον άνθρακα και τον σίδηρο (για να διακρίνονται από τους κομήτες). Θεωρούνται κατάλοιπα από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος και υπολογίζονται σε εκατομμύρια.

Η 30η Ιουνίου επελέγη σε ανάμνηση της «Εκρήξεως της Τουνγκούσκα», που συνέβη στις 30 Ιουνίου 1908 στη Σιβηρία, όταν ένα ουράνιο σώμα (μετεωροειδής ή αστεροειδής) προκάλεσε τη μεγαλύτερη έκρηξη στη σύγχρονη ιστορία. Η ενέργεια που εκλύθηκε από την έκρηξη ήταν χίλιες φορές μεγαλύτερη από αυτή της βόμβας στη Χιροσίμα και κατέστρεψε περίπου μία έκταση 1000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Εκατοντάδες ενημερωτικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και στις πέντε ηπείρους του κόσμου, στο πλαίσιο της Ημέρας Αστεροειδώv, με τη συμμετοχή κορυφαίων προσωπικοτήτων από το χώρο της επιστήμης, όπως ο κοσμολόγος Στίβεν Χόκινγκ. Όπως δήλωσε ο ίδιος, «μία από τις σοβαρότερες απειλές για τη νοήμονα ζωή στο σύμπαν μας είναι η υψηλή πιθανότητα πρόσκρουσης ενός αστεροειδούς πάνω σε κατοικημένους πλανήτες».[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ημέρα Αστεροειδών καθιερώθηκε το 2014 από τον σκηνοθέτη Γκριγκόρι Ρίχτερς, την ηγέτη των επιχειρήσεων στη Σίλικον Βάλεϊ, Danica Remy, τον αστροναύτη της αποστολής Απόλλων 9, Rusty Schweickart, και τον Δρ. Μπράιαν Μέι, που είναι αστροφυσικός και κιθαρίστας των QUEEN.

Η Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 7 Δεκεμβρίου 2016, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αναγνώρισε επίσημα την Ημέρα Αστεροειδών ως ένα ετήσιο γεγονός, δηλώνοντας την «30 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα των Αστεροειδών για να να τηρείται κάθε χρόνο σε διεθνές επίπεδο, στην επέτειο της πτώσης πάνω από την Τουνγκούσκα, στη Σιβηρία της Ρωσίας, στις 30 Ιουνίου 1908, και έχει ως σκοπό την αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τους κινδύνους από την πτώση αστεροειδών».

100x Δηλώσεις της Ημέρας Αστεροειδών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι δηλώσεις υπογεγραμμένες από ηγέτες στον τομέα της επιστήμης, της τεχνολογίας, των κυβερνήσεων, της ψυχαγωγίας, και πολίτες από όλο τον κόσμο.

Ένας πλήρης κατάλογος των υπογραφόντων μπορεί να βρεθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Ημέρας Αστεροειδών[3].

Οι 100x Δηλώσεις έχουν τρεις (3) στόχους:

  1. Μια 100 φορές επιτάχυνση της ανακάλυψης και της παρακολούθησης αστεροειδών που περνούν κοντά από τη Γη στον αριθμό των 100.000 ετησίως μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.
  2. Να χρησιμοποιήσουν τη διαθέσιμη τεχνολογία για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση αστεροειδών κοντά στη Γη που μπορεί να αποτελέσουν απειλή για ανθρώπινους πληθυσμούς, μέσω των κυβερνήσεων και ιδιωτικών και φιλανθρωπικών οργανισμών
  3. Την παγκόσμια υιοθέτηση της Ημέρας Αστεροειδών στις 30 Ιουνίου, για την αύξηση της ευαισθητοποίησης σε θέματα κινδύνου από τους αστεροειδείς και των προσπαθειών μας για να αποτρέψουμε πτώσεις στον πλανήτη μας. Ο τελικός στόχος επιτεύχθηκε με τη Διακήρυξη του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 2016

Εκδηλώσεις στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα διοργανώνονται εκδηλώσεις τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη στις οποίες καθηγητές και φίλοι της αστρονομίας πραγματοποιούν εισηγήσεις στο κοινό, ενώ ακολουθεί συζήτηση με το τελευταίο. Η πρώτη εκδήλωση στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου 2015 στην Ακαδημία Πλάτωνος[4][5]. Στα πλαίσια αυτών των εκδηλώσεων δημιουργήθηκε η ελληνική συμμετοχή Asteroid Day Greece[6], στην οποία συντονιστής είναι ο κ. Παναγιώτης Θεοδοσίου[7].


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ημέρα Αστεροειδών – Asteroid Day Greece». www.asteroidday.gr (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2017. 
  2. «Ημέρα Αστεροειδών». Σαν Σήμερα .gr. https://www.sansimera.gr/worldays/413. Ανακτήθηκε στις 2017-02-10. 
  3. «Asteroid Day». Asteroid Day (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2017. 
  4. «ASTEROID DAY 2015 – ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ – Asteroid Day Greece». www.asteroidday.gr (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2017. 
  5. «Search». delos.uoa.gr (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2017. 
  6. «Asteroid Day Greece – Asteroid Day in Greece». www.asteroidday.gr (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2017. 
  7. «Τάκης Θεοδοσίου – Asteroid Day Greece». www.asteroidday.gr (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2017.