Πίγκνιου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ο θυρεός του Πίγκνιου

To Πίγκνιου (Γερμανικά:Panix) είναι ένας δήμος της Ελβετίας. Βρίσκεται στο καντόνι του Γκραουμπύντεν, στη διοικητική περιφέρεια Συρσέλβα. Επίσημη γλώσσα του δήμου είναι η Ρομανσική.

Βρίσκεται στις Ελβετικές Άλπεις και καλύπτει έκταση 17,98 τετραγωνικών χιλιομέτρων με μέγιστο υψόμετρο τα 1.301 μέτρα. Αριθμεί 43 κατοίκους (απογραφή Δεκεμβρίου 2004) ενώ η πληθυσμιακή πυκνότητα είναι 2 κάτοικοι ανα τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Το Πίγκνιου κατοικήθηκε αρχικά από τις γύρω περιοχές - πιθανόν από τη γειτονική κοινότητα του Άνδιαστ. Το όνομα Pingyow πρωτοεμφανίζεται το 1403, ενώ το Γερμανικό όνομα Panix το 1522. Η εκκλησία του Αγίου Βαλεντίνου ανεγέρθη το 1465 και αποτέλεσε προορισμό προσκυνητών. Στις 7 Οκτωβρίου του 1799 το Πίγκνιου λεηλατήθηκε και πυρπολήθηκε από τα στρατεύματα του Ρώσου στρατηγού Αλεξάντερ Σουβόροφ που υποχωρούσαν δια μέσου του Περάσματος του Πάνιξ.

Το Πίγκνιου παραμένει μια παραδοσιακή αγροτική κοινότητα χωρίς βιομηχανία ή εμπορικές υποδομές. Το σχολείο του δήμου έκλεισε το 1974.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Pigniu της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]