Πέτρινες Ψυχές

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Πέτρινες Ψυχές[1] είναι ελληνικό ροκ συγκρότημα που σχηματίστηκε το 1997 στην Αθήνα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γιάννης Λαδής (μπάσο), Ο Σπύρος Καραγιάννης (κιθάρα) και ο Μάνος Αναγνωστάκης (φωνή και πλήκτρα) ήταν μέλη της Χορωδίας νέων του Δήμου Κηφισιάς το 1997. Μετά την επιστροφή τους από το παγκόσμιο διαγωνιστικό φεστιβάλ χορωδιών που έλαβε χώρα στο Σπιτάλ[2] της Αυστρίας (10η θέση) τον Ιούλιο του ίδιου έτους, η κοινή αγάπη τους για τη μουσική τους οδήγησε στη δημιουργία του συγκροτήματος. Κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν, είναι πως η αρχική του μορφή δεν ανήκε στο ηλεκτρονικό σοφτ-ροκ είδος που τους γνωρίσαμε, αλλά στη χιπ-χοπ.

Δεν άργησαν να καταλάβουν πως αυτό το είδος της μουσικής δεν τους ταίριαζε και τόσο.

Αφού αποφάσισαν πως οι ψυχές τους ήταν δοσμένες στη ροκ μουσική, τον Μάρτιο του 1998 έφεραν στο σύνολο τον Σταύρο Καρτάκη (κιθάρα) και τον Παναγιώτη Στουραΐτη (τύμπανα). Στην ομάδα πρόσθεσαν και τον Γιώργο Λεμπέση (πλήκτρα), τον Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς που ήταν το 6ο και τελευταίο μέλος του συγκροτήματος.

Δεν άργησαν να γράψουν, να ηχογραφήσουν και να κυκλοφορήσουν σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων ένα single που περιείχε 4 τραγούδια με σκοπό την προώθησή του σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας. Τον Ιανουάριο του 1999, έχοντας πάει το CD τους στον Atlantis FM, τους γίνεται πρόταση να αναλάβουν μια 2ωρη ραδιοφωνική εκπομπή. Ο Μάνος και ο Γιώργος δέχτηκαν αυτή την πρόταση και έτσι ξεκίνησαν την εκπομπή "Πέτρινες Ψυχές" όπου γνώρισε μεγάλη επιτυχία και έκανε το συγκρότημα γνωστό σε πολύ λίγο χρόνο.

Σε λιγότερο από 3 μήνες το συγκρότημα υπογράφει συμβόλαιο με την Alpha Records, και κυκλοφορούν το δίσκο Έτσι Απλά [3]με 10 τραγούδια σε δικούς τους στίχους και μουσική, όπου ξεπέρασαν τις 7.000 πωλήσεις.

Τον Ιούλιο του 1999 πήραν μέρος στη rock συναυλία[4] που διοργάνωσε ο Atlantis FM στην παραλία της Φρεαττύδας δίπλα σε συγκροτήματα όπως οι Panx Romana, Πράσσειν άλογα, Τσοπάνα Rave κ.α.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Κωδικός Πληροφορίες
1998 Πέτρινες Ψυχές Συλλεκτικό single με 4 τραγούδια που κυκλοφόρησαν οι ίδιοι σε 300 αντίτυπα.
1999 Έτσι Απλά IFPI LH01 10 τραγούδια με μουσική και στίχους δικούς τους, όπου ήταν για 4 εβδομάδες στο τοπ 10 της IFPI με τις περισσότερες πωλήσεις. Φιλική συμμετοχή στο τραγούδι 'Να γυρίσεις' η Ελένη Τζαβάρα.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]