Πέτρα (Λαζική)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 41°46′10″N 41°45′27″E / 41.76944°N 41.75750°E / 41.76944; 41.75750

Πέτρα
Χάρτης
Είδοςπρώην οικισμός, οχυρωμένη πόλη και αρχαία πόλη
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°46′6″N 41°45′12″E
Διοικητική υπαγωγήΛαζική
ΧώραΓεωργία
Κατεδάφιση551
ΠροστασίαΠολιτισμικά Μνημεία Εθνικής Σημασίας της Γεωργίας
Commons page Πολυμέσα

Η Πέτρα (γεωργιανά : პეტრა) ήταν μια αρχαία πόλη της Γεωργίας , στο αρχαίο Βασίλειο της Λαζικής. Σήμερα τα ερείπια πολλών κτιρίων και τα τείχη της πόλης βρίσκονται στην Ατζαρία, στο δήμο Κομπουλέτι, στο χωριό Ζιτζχισντσίρι.

Η περιοχή της Πέτρας κατοικείται ήδη από τη Λίθινη εποχή, συνέχισε να κατοικείται και μετά την Ρωμαϊκή κατάκτηση, κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ήταν φρούριο που ονομαζόταν "Πέτρα". Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στην επιφάνεια μια νεκρόπολη και οικιστικά λείψανα από τον 2ο-3ο Αιώνα.

Η πόλη οχυρώθηκε με τείχη τον 6ο αιώνα από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Η ευνοϊκή στρατηγική θέση της Πέτρας οδήγησε στην ταχεία οικονομική ανάπτυξη της πόλης. Η Πέτρα αργότερα έγινε και το κέντρο της Ορθόδοξης επισκοπής Λαζικής. Κατά τις ανασκαφές ήρθαν στο φως ερείπια βασιλικής του 6ου-7ου αιώνα.

Η Πέτρα έλεγχε το ανατολικό τμήμα της Μαύρης θάλασσας και ήταν έδρα στόλου της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας . Το Βυζάντιο και η Περσική Αυτοκρατορία είχε πάντα μεγάλο ενδιαφέρον για την πόλη, η πολιτική και οικονομική επέκταση τους στην περιοχή αυτή εξαρτάται σε μεγάλο μέρος από τον έλεγχο της Πέτρας. Αυτός ήταν και ο λόγος για τους πολέμους μεταξύ της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και της Περσίας τον 6ο αιώνα. Το μεσαιωνικό γεωργιανό όνομα της πόλης ήταν "Kadschetis Ziche". Ακόμα και κατά τον 19ο αιώνα, η Πέτρα ήταν ένας σημαντικός τόπος για το εμπόριο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • D. Muschelischwili: Georgische Sowjetenzyklopädie, Band 8, Tiflis 1984, S. 42.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Petra (Georgien) της Γερμανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).