Πένα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Πένα ονομάζεται ένα εργαλείο, το οποίο χρησιμεύει στη γραφή.

Η ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη αναφορά για τις πένες γραφής, γίνεται στον 10ο αιώνα όταν ο Μαχάντ Αλ Μουχίζ, το 986 π.Χ. θέλησε να του κατασκευάσουν μια πένα, που να μην λερώνει τα ρούχα και τα χέρια του. Οι τεχνίτες του κατασκεύασαν μια πένα η οποία φυλούσε το μελάνι στο πίσω μέρος, σε μια δεξαμενή και με την μέθοδο των τριχοειδών αγγείων μετέφερε το μελάνι στην μύτη της πένας. Οι πρώτες πένες που χρησιμοποιούν τα βασικά χαρακτηριστικά των σημερινών πενών εμφανίστηκαν το 1850[εκκρεμεί παραπομπή].

Τα μέρη της πένας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πένα αποτελείται από την μύτη, το τροφοδοτικό και την αποθήκευση της μελάνης που μπορεί να είναι είτε αμπούλα (ο πιο εύκολος και προσιτός τρόπος). Μπορεί επίσης να είναι και πιστόνι του οποίου το ειδικό δοχείο γεμίζει τραβώντας ή γυρίζοντας τον μοχλό με μελάνι. Η μύτη της πένας μπορεί πλέον να είναι από ασήμι ή χρυσό, με δημοφιλέστερο μέταλλο το χρυσό των 14 ή 18 καρατίων. με Ο χρυσός θεωρείται πιο ανθεκτικός καθώς το μελάνι της πένας τείνει να είναι όξινο ή αλκαλικό με αποτέλεσμα κάθε άλλο υλικό να φθείρεται. Το τροφοδοτικό της πένας είναι το μαύρο εξάρτημα που βρίσκεται κάτω ακριβώς από την μύτη της πένας. Σ αυτό υπάρχει κανάλι το οποίο αφήνει την ροή της μελάνης να τρέξει και να απλωθεί στο χαρτί.

Από τότε έως σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωτοπόρος στην κατασκευή και εξάπλωση της πένας στάθηκε ο πρώτος κατασκευαστής ο Lewis Waterman. Ακολουθούν η Parker το 1888 και η Sheaffer το 1907. Στην Ευρώπη κατασκευάστηκε από την εταιρεία Simplo η οποία το 1913 μετονομάστηκε σε Mont Blanc.

Στην Ευρώπη και πάλι, τέσσερις είναι οι κορυφαίες εταιρίες, όλες από την Ιταλία. Η Montegrappa το 1912, η Tibaldi το 1916, η Aurora το 1919 και η Omas το 1925. Ακολουθεί η γερμανική Pelikan που από το 1838 ξεκίνησε με μελάνια και παρουσίασε την πρώτη της πένα το 1929. Σήμερα δεν χρησιμοποιείται ευρέως και έχει περισσότερο διακοσμητικό χαρακτήρα, καθώς έχει μαζικά αντικατασταθεί από το στυλό.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα