Πέμπτη & 12

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πέμπτη & 12
Κινηματογραφική αφίσα.
ΣκηνοθεσίαΘανάσης Τσαλταμπάσης
ΠαραγωγήΘανάσης Τσαλταμπάσης
Κωνσταντίνος Ξενόπουλος
ΣενάριοΘανάσης Τσαλταμπάσης
ΠρωταγωνιστέςΘανάσης Τσαλταμπάσης Βλαδίμηρος Κυριακίδης Χριστίνα Τσάφου Νίκος Ορφανός Λευτέρης Ελευθερίου Κώστας Φλωκατούλας Κλειώ-Δανάη Οθωναίου Γιάννης Τσιμιτσέλης Βάσω Λασκαράκη Σμαράγδα Καρύδη Μαρία Καβογιάννη Κώστας Βουτσάς Γιώργος Γαλίτης Πέτρος Μπουσουλόπουλος Χρήστος Σπανός
ΜουσικήΚωνσταντίνος Ξενόπουλος
ΦωτογραφίαΕυγένιος Διονυσόπουλος
ΜοντάζΒαγγέλης Κόκαλης
ΔιανομήVilage Film
Πρώτη προβολή1 Ιανουαρίου 2014
Διάρκεια103΄
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνική
Ακαθάριστα έσοδα$988,820[1]

Το Πέμπτη & 12Πέμπτη και 12) είναι ελληνική κωμική ταινία του 2014, σε σκηνοθεσία και σενάριο Θανάση Τσαλταμπάση.[2] Η ταινία αποτελεί και το σκηνοθετικό ντεμπούτο του ηθοποιού.[3] Η διανομή έγινε από τη Village, και πρωταγωνιστούν οι Θανάσης Τσαλταμπάσης και Βλαδίμηρος Κυριακίδης. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στην Ελλάδα στην 1 Ιανουαρίου του 2014.[4] Ενώ μία πλειάδα γνωστών Ελλήνων ηθοποιών κάνουν guest, όπως ο Κώστας Βουτσάς, η Μαρία Καβογιάννη, η Σμαράγδα Καρύδη, ο Γιάννης Τσιμιτσέλης και η Βάσω Λασκαράκη.[5]

Η ταινία πραγματεύεται την άτυχη ζωή του Ευτύχη, ενός 30άρη που ζει ακόμα με τη μητέρα του και δεν μπορεί να βρει ούτε δουλειά ούτε γυναίκα και με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα να βρίσκεται στο κατακόρυφο. Όμως, η γνωριμία του με έναν άστεγο ηθικό άντρα θα του αλλάξει τη ζωή, όταν του λέει ότι αυτό που του χρειάζεται είναι μία μεγάλη καλή πράξη, ώστε να του την ανταποδώσει κάπως η ζωή.[3] Η ταινία δεν έτυχε καλών κριτικών.[6][7]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία ξεκινά με ένα ζευγάρι να συνευρίσκεται ερωτικά, και κατά λάθος να σπάει το προφυλακτικό, με την ημερομηνία να δείχνει Πέμπτη και 12, κάπου μες στη δεκαετία του 1980. Κατόπιν, ο ήρωας της ταινίας ο Ευτύχης, που όλα του πάνε στραβά, απολύεται από τη δουλειά του. Ενώ δεν μπορεί να βρει καμία γιατί ήταν άτυχος και λίγο γκαφατζής, η μητέρα του τον πείθει να πάει σε ειδικό για να του διώξει την κακή ενέργεια. Ο ειδικός που τον είδε είπε πως δεν είχε ξαναδεί κάτι τέτοιο, ενώ η υπάλληλος του γραφείου τελικά ήταν η κοπέλα του, την οποία τη χάνει κι αυτή, και μένει άνεργος και χωρίς κοπέλα.

Ένα βράδυ θα συναντήσει έναν ηθικό και καλοσυνάτο άστεγο, που θα του διηγηθεί την ιστορία του. Τότε ο άστεγος του δίνει μία συμβουλή: του λέει πρέπει να κάνεις κάτι μεγάλο για να στο ανταποδώσει κάπως η ζωή. Την άλλη μέρα, οργώνοντας την Αθήνα για να βρει δουλειά, σώζει μία κυρία που θα την πατούσε ένα αμάξι. Το βλέπει αυτό ο γιος της και τον προσλαμβάνει στη δουλειά του, στην οποία μοιράζει φυλλάδια. Εκεί συναντά και μία κοπέλα που του άρεσε πολύ. Κατόπιν, όταν μαθαίνει από έναν συνάδελφό του ότι η σχέση τους προχωρά με την κοπέλα, εκείνος παραιτείται από αυτή τη δουλειά και συνεχίζει την άλλη που είχε πιάσει παράλληλα, σε ένα ρεστοράν.

Από την άλλη, ο διαπλεκόμενος μεγαλοεκδότης Χατζηνικολής ετοιμάζει πάρτι για τα γενέθλια της κόρης του, στο σπίτι του. Εκεί πάει ο Ευτύχης με το προσωπικό του ρεστοράν όπου εργάζεται στον μπουφέ. Στο πάρτι βλέπει τη γυναίκα του Χατζηνικολή, η οποία ήταν συμμαθήτριά του και ερωτικό απωθημένο, την οποία την είχε δει και νωρίτερα στο έργο. Όταν αυτή πάει στον πάνω όροφο θα την ακολουθήσει για να της μιλήσει, όμως δεν μπόρεσε να της πει κάτι και, ψάχνοντας το μπάνιο, βρίσκεται στο παιδικό δωμάτιο, στο οποίο μετά από λίγο μπαίνει ο υπουργός, ο Χατζηνικολής και το παλικάρι του τελευταίου. Ο Ευτύχης κρύβεται αμέσως κάτω από το κρεβάτι. Ακούει όμως τον Χατζηνικολή να απειλεί τον υπουργό ότι, αν δεν του δώσει το χρηματικό ποσό που ζητά, θα δημοσιεύσει ένα ροζ βίντεο.

Ο Ευτύχης αποφασίζει να κλέψει το στικάκι που ήταν μέσα τα ροζ βίντεο με τα οποία απειλούσε γνωστά πρόσωπα ο Χατζηνικολής. Όμως βλέποντας τα βίντεο έρχεται στο σπίτι του ο Χατζηνικολής με το παλικάρι του και τον απάγουν και τον πάνε σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι, για να μάθουν ποιος τον έβαλε να κλέψει το στικάκι (το οποία είχε τη μορφή στιλό). Τελικά, ένας φίλος του τους είχε ακολουθήσει και τον βοηθάει να αποδράσει. Τότε επιστρέφει ο Χατζηνικολής που είχε πάει για μία δουλειά της κόρης του αλλά και το παλικάρι του μέχρι το περίπτερο και πιάνουν ξανά τον Ευτύχη. Τότε έρχεται και η αστυνομία και τους συλλαμβάνει.

Η ταινία τελειώνει στο δικαστήριο με τον Ευτύχη να δικαιώνεται πλήρως και τον Χατζηνικολή να καταδικάζεται σε 25 χρόνια φυλάκιση. Παρ' όλα αυτά, στο τέλος, κάνει μία αναδρομή η ταινία στην ίδια της την ιστορία και φαίνεται ότι ο άστεγος άνδρας που γνώρισε στο Σύνταγμα ο Ευτυχής ήταν από την αρχή δίπλα του.

Διανομή[8][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Greece Yearly Box Office». BoxOfficeMojo. Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2016. 
  2. «Full Cast & Crew». IMDb. Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2016. 
  3. 3,0 3,1 «Θανάσης Τσαλταμπάσης: σκηνοθετικό και σεναριακό ντεμπούτο στη μεγάλη οθόνη». Clickatlife.gr. 2 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2016. 
  4. «Πέμπτη & 12 (2014)». Cine.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2016. 
  5. «Kαι σκηνοθέτης ο Θανάσης Τσαλταμπάσης. Πρωτοχρονιά η πρεμιέρα της ταινίας του ΠΕΜΠΤΗ & 12.». Kulturosupa.gr. 19 Δεκεμβρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Μαΐου 2015. Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2016. 
  6. Δημήτρης Κωνσταντίνου-Hautecoeur. «Πέμπτη & 12 (2014)». Cine.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2016. 
  7. «Πέμπτη και 12». Αθηνόραμα. Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2016. 
  8. «Πέμπτη & 12 (2014) ⋆ Filmy.gr». Filmy.gr. Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]