Πάτιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το patio (προφ:/ˈpæti.oʊ/, από το Ισπανικό: patio [ˈpatjo]; "αυλή", "προαύλιο" "πλακόστρωτη αυλή") είναι υπαίθριος χώρος, συνήθως πλακοστρωμένος, που χρησιμοποιείται ως χώρος γεύματος ή ως χώρος αναψυχής και γειτονεύει με την κυρίως κατοικία. Με αυτό τον όρο μπορεί επίσης να νοείται και ένα εσωτερικό αίθριο (όπως συμβαίνει σε πολλά ισπανικά σπίτια) ή ένας πλακόστρωτος χώρος μεταξύ της κατοικίας και του κήπου. Τα αίθρια αυτά είναι συνήθως κατασκευασμένα από τούβλα, πλακάκια, σκυρόδεμα, ή φυσικές πέτρες επίστρωσης.

Διεθνείς όροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Αυστραλία και την Ινδία η λέξη patio χρησιμοποιείται συχνά εννοώντας κάθε είδους εξωτερικό μπαλκόνι ή βεράντα.

Στο Ιράν, ο περσικός όρος που χρησιμοποιείται για το patio είναι Hayat khalvat το οποίο μεταφράζεται ως "μικρή, ήσυχη και ιδιωτική αυλή" και είναι συνήθως μια αυλή μέσα στην κατοικία ή μια αυλή περιστοιχισμένη με μάντρα εντός της ιδιοκτησίας, για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των γυναικών χωρίς μαντήλα.

Στο Oulu, στη Φινλανδία, το patio είναι ένας ειδικά διαμορφωμένος με έπιπλα χώρος έξω από μια παμπ ή ένα εστιατόριο. Σε άλλα μέρη της Φινλανδίας οι χώροι αυτοί ονομάζονται «βεράντες».

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Patio", Encyclopædia Britannica