Ο προφήτης (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο προφήτης (ταινία)
ΣκηνοθεσίαΡότζερ Άλερς[1][2], Μπιλ Πλίμπτον[3], Nina Paley[3] και Joann Sfar[3]
ΣενάριοDouglas Wood και Ρότζερ Άλερς[3]
ΠρωταγωνιστέςΛίαμ Νίσον, Σάλμα Χάγιεκ[3], Τζον Κραζίνσκι[3], Άλφρεντ Μολίνα[3], Κουβενζανέ Γουόλις[3] και Φρανκ Λάντζελα[3]
Ηθοποιοί φωνήςΛίαμ Νίσον[4], Σάλμα Χάγιεκ, Τζον Κραζίνσκι, Άλφρεντ Μολίνα και Φρανκ Λάντζελα
ΜουσικήΓκαμπριέλ Γιαρέντ
Εταιρεία παραγωγήςVentanarosa
ΔιανομήGKIDS
Πρώτη προβολή2014, 17  Μαΐου 2014 (Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών)[5] και 7  Αυγούστου 2015 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)[5]
Διάρκεια85 λεπτά
ΠροέλευσηΓαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Καναδάς
ΓλώσσαΑγγλικά

Ο προφήτης είναι μια δραματική ταινία κινουμένων σχεδίων του 2014 που γυρίστηκε ως διασκευή του βιβλίου του 1923 του Χαλίλ Γκιμπράν Ο προφήτης. Σε παραγωγή της Σάλμα Χάγιεκ, της οποίας η φωνή είναι επίσης παρούσα στην ταινία, το έργο είναι γυρισμένο από διαφορετικούς σκηνοθέτες για κάθε συλλογικό δοκίμιο της ταινίας, με τον σκηνοθέτη κινουμένων σχεδίων Ρότζερ Άλερς να επιβλέπει και να έχει και τον ρόλο του σεναριογράφου. Οι σκηνοθέτες της ταινίας περιλαμβάνουν τους Πολ και Γκαετάν Μπρίτσι, Τζόαν Σ. Γκρατζ, Μοχάμεντ Σαΐντ Χαρίμπ, Τομ Μουρ, Νίνα Πάλεϊ, Μπιλ Μπίλμπτον, Τζόνα Σφαρ και Μίκαλ Σότσα.

Η ταινία προβλήθηκε πριν από την ολοκλήρωσή του, σε μια προεπισκόπηση στο Φεστιβάλ Καννών του 2014, και έκανε παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο το 2014. [6] Κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 7 Αυγούστου 2015 από την εταιρεία GKIDS [7] και έλαβε γενικά θετικές κριτικές από τους κριτικούς.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με φόντο τον Λίβανο υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Καμίλα, μια χήρα μητέρα, εργάζεται ως οικονόμος του Μουσταφά, ενός αλλοδαπού ποιητή, ζωγράφου και πολιτικού ακτιβιστή που κρατείται σε κατ' οίκον περιορισμό . Ο Μουσταφά φυλάσσεται από τον στρατιώτη Χαλίμ, ο οποίος ποθεί κρυφά την Καμίλα. Η μικρή κόρη της Καμίλα, η Αλμίτρα, έχει σταματήσει να μιλάει λόγω του θανάτου του πατέρα της και έχει γίνει ταραχοποιός που κλέβει συχνά από ντόπιους εμπόρους. Οι μοναδικοί φίλοι της Αλμίτρα είναι οι γλάροι. Το κορίτσι φαίνεται να μπορεί ακόμη και να τους μιλά βγάζοντας ήχους σαν πουλί.

Μια μέρα, ο πομπώδης λοχίας του Χαλίμ έρχεται για να πει στον Μουσταφά ότι είναι πλέον ελεύθερος και ότι πρέπει να επιβιβαστεί σε ένα πλοίο και να πάει στην πατρίδα του μέχρι το τέλος της ημέρας. Ο λοχίας συνοδεύει τον Μουσταφά στο πλοίο και ο Μουσταφά περνάει τον χρόνο συνομιλώντας με την Καμίλα, την Αλμίτρα και τον Χαλίμ, καθώς και με τους κατοίκους της πόλης, που τον θεωρούν ήρωα. Οι συζητήσεις του Μουσταφά, που κυμαίνονται σε θέματα από την ελευθερία, την οικογένεια και τον γάμο, μέχρι την εργασία, το φαγητό, την αγάπη και το καλό και το κακό, γυρίζονται από τους διάφορους σκηνοθέτες της ταινίας με το δικό μοναδικό στιλ του καθενός από αυτούς.

Μόλις φτάσουν στο πλοίο, ο στρατός φυλακίζει τον Μουσταφά σε ένα φρούριο αντί να του επιτρέψει να επιβιβαστεί. Ο διοικητής χαρακτηρίζει τα γραπτά του Μουσταφά ως στασιαστικά και απαιτεί από αυτόν να ανακαλέσει τις δηλώσεις του. Ο Μουσταφά αρνείται, βεβαιώνοντας ότι τα γραπτά του δεν είναι στασιαστικά. Έτσι, ο διοικητής καταδικάζει τον Μουσταφά σε θάνατο από εκτελεστικό απόσπασμα το επόμενο πρωί, αν δεν αποκηρύξει τα γραπτά του. Το ίδιο βράδυ, η Καμίλα, η Αλμίτρα και ο Χαλίμ προσπαθούν να βοηθήσουν τον Μουσταφά να δραπετεύσει.

Η Αλμίτρα βλέπει τον Μουσταφά μέσα από το παράθυρο του κελιού του και μιλάει για πρώτη φορά μετά τον θάνατο του πατέρα της. Ο Μουσταφά αρνείται να προσπαθήσει να δραπετεύσει, δίνοντας το τελευταίο του ποίημα κινουμένων σχεδίων πριν από τον θάνατό του. Η τελευταία του επιθυμία είναι οι φίλοι του να επιστρέψουν στο σπίτι και να διασώσουν όλους τους πίνακες και τα γραπτά του πριν προλάβει ο στρατός να τα καταστρέψει. Την επόμενη μέρα, ο Μουσταφά για μία ακόμη φορά αρνείται να αποκηρύξει τα γραπτά του καθώς οδηγείται στο εκτελεστικό απόσπασμα στην ανοιχτή αυλή του φρουρίου. Ένα μεγάλο κοπάδι από γλάρους τον περικυκλώνει καθώς τοποθετείται στη θέση του μελλοθάνατου.

Στο σπίτι, η Καμίλα και η Αλμίτρα παίρνουν όλα τα γραπτά και τα σχέδια του Μουσταφά ακριβώς πριν φτάσει ο στρατός και κρύβονται στο δάσος. Ξαφνικά, ακούν δυνατούς πυροβολισμούς και βλέπουν το κοπάδι των γλάρων να φεύγει από το φρούριο, αλλά η Αλμίτρα επιμένει ότι ο Μουσταφά είναι εντάξει. Καθώς βλέπει το κοπάδι να κυκλώνει το πλοίο που πλέον αναχωρεί, η Αλμίτρα βλέπει το πνεύμα του Μουσταφά στο πλοίο που κατευθύνεται προς το σπίτι.

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία κυκλοφόρησεως κατ' απαίτηση βίντεο στις 19 Ιανουαρίου 2016 και σε blu-ray /DVD στις 2 Φεβρουαρίου 2016. [8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt1640718/. Ανακτήθηκε στις 7  Μαΐου 2016.
  2. www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=203977.html. Ανακτήθηκε στις 7  Μαΐου 2016.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 3,7 3,8 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  4. www.metacritic.com/movie/kahlil-gibrans-the-prophet. Ανακτήθηκε στις 7  Μαΐου 2016.
  5. 5,0 5,1 (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt1640718/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 3  Σεπτεμβρίου 2022.
  6. Wolfe, Jennifer (23 Μαΐου 2014). «GALLERY: Salma Hayek's 'The Prophet'». Animation World Network. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2014. 
  7. Patten, Dominic (5 Φεβρουαρίου 2015). «GKIDS Acquires Salma Hayek-Produced 'The Prophet'». Deadline Hollywood. Penske Business Media. Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2015. 
  8. «"My words are my wings" #TheProphetMovie». Kahlil Gibran's The Prophet. Facebook. 23 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]