Ο Παραχαράκτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Παραχαράκτης
(Le Cave se rebiffe)
ΣκηνοθεσίαΖιλ Γκρέιντζερ[1][2]
ΠαραγωγήΖακ Μπαρ
ΣενάριοΑλμπέρ Σιμονέν, Ζιλ Γκρέιντζερ και Μισέλ Ωντιάρ
Βασισμένο σεGrisbi trilogy
ΠρωταγωνιστέςΖαν Γκαμπέν[3][2], Μπερνάρ Μπιλιέρ[3][2], Μαρτίν Κάρολ[3][2], Φρανκ Βίλαρντ, Μορίς Μπιρό, Antoine Balpêtré, Ζινέτ Λεκλέρκ, Φρανσουάζ Ροζέ, Αλμπερ Ντινάν, Gérard Buhr, Heinrich Gretler, Clara Gansard, Ρομπέρ Νταλμπάν, Ζακ Μαρίν, Σαρλ Μπουιγιό, Marcel Charvey, Πωλ Φέβρ, Hélène Dieudonné, Γκαμπριέλ Γκομπέν, René Hell, Lisa Jouvet, Αλμπέρ Μισέλ, Πιέρ Κολέτ, Μαξ Ντοριά, Κλωντ Ασάρντ και Μαρσέλ Μπερνιέ
ΜουσικήFrancis Lemarque και Μισέλ Λεγκράν
ΦωτογραφίαLouis Page
ΜοντάζJacqueline Thiédot
Πρώτη προβολή26  Αυγούστου 1961 (Γαλλία)
Διάρκεια98 λεπτά
ΠροέλευσηΓαλλία και Ιταλία
ΓλώσσαΓαλλικά και Ισπανικά

Ο Παραχαράκτης (Πρωτότυπος τίτλος: Le cave se rebiffe) είναι Γαλλική κωμική ταινία του 1961 σε σκηνοθεσία Ζιλ Γκρέιντζερ και σενάριο του Μισέλ Όντιαρ. Πρωταγωνιστούν οι Ζαν Γκαμπέν, Μπερνάρντ Μπλιέρ και η Μάρτιν Κάρολ.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Έρικ, ένας ανέντιμος μεταπωλητής αυτοκινήτων στο Παρίσι, έχει ερωτική σχέση με τη Σολάνζ, της οποίας ο άνεργος άντρας Ρομπέρ είναι εξειδικευμένος τυπογράφος και χαράκτης. Με τους δύο φίλους του, τον Τσαρλς και τον Λούκας, συζητά την ιδέα ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τον Ρομπέρ για να τυπώσουν κάποια πλαστά χαρτονομίσματα. Γι' αυτό θα χρειαζόταν αυθεντικό χαρτί και αξιόπιστο χαράκτη. Στην πραγματικότητα, αποφασίζουν, ότι πρέπει να καλέσουν έναν εμπειρογνώμονα κι ο καλύτερος άνθρωπος για τη δουλειά είναι ο Φερντινάντ, που ζει, συνταξιούχος, στη Βενεζουέλα.

Ο Φερντινάντ συμφωνεί να βοηθήσει, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα πάρει τα μισά από τα κέρδη, κάτι που βάζει τους άλλους τρεις να βρούνε τρόπο για να του μειώσουν αυτό το μερίδιο. Έχοντας επίγνωση του σχεδίου τους, ο Φερντινάντ δημιουργεί μια στενή σχέση με τον ντροπαλό Ρομπέρ. Όταν ο Ρομπέρ τελικά παράγει τα πλαστά χαρτονομίσματα και τα δίνει στον κλεπταποδόχο, εκείνος του δίνει μια τσάντα που είναι γεμάτη από γνήσια δολάρια. Στη συνέχεια ο Ρομπέρ κατευθύνεται προς το αεροδρόμιο και κατά την επιβίβαση του σε αεροπλάνο με προορισμό τη Βενεζουέλα, η οποία δεν έχει συνθήκη έκδοσης με τη Γαλλία, βρίσκει τον Φερντινάντ να τον περιμένει.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 3 Οκτωβρίου 1962 στους κινηματογράφους Αθηνά και Μαξίμ στην Αθήνα.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0054734/. Ανακτήθηκε στις 8  Απριλίου 2016.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=4326.html. Ανακτήθηκε στις 8  Απριλίου 2016.
  3. 3,0 3,1 3,2 www.telerama.fr/cinema/films/le-cave-se-rebiffe,14854.php. Ανακτήθηκε στις 8  Απριλίου 2016.
  4. «Η ζωή της πόλεως» (PDF). Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Εφημερίδα Ελευθερία. 3 Οκτωβρίου 1962. σελ. 2η. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]