Ο Γάμος των Αρνολφίνι (Βαν Άικ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ο γάμος των Αρνολφίνι
Van Eyck - Arnolfini Portrait.jpg
Γιαν βαν Άικ, 1434
Λάδι σε τρεις δρύινες σανίδες
81,8cm× 59,7cm
Εθνική Πινακοθήκη Λονδίνου, Λονδίνο

Ο Γάμος των Αρνολφίνι (πίνακας γνωστός και σαν Το Πορτρέτο των Αρνολφίνι ή Οι αρραβώνες των Αρνολφίνι) είναι έργο ζωγραφικής του Φλαμανδού ζωγράφου Γιαν βαν Άικ, που φιλοτεχνήθηκε το 1434. Θεωρείται ένα από τα πιο πρωτότυπα έργα στη Δυτική ιστορία της τέχνης κυρίως για την τεχνική του, αλλά και για το πλήθος αμφιλεγόμενων συμβολικών στοιχείων που περιλαμβάνει. Ο πίνακας απεικονίζει τον γάμο ή αρραβώνα ενός επιφανούς ζεύγους της πόλης Μπριζ, του Τζιοβάννι Αρνολφίνι και της γυναίκας του. Σήμερα βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

Στον πίνακα ο βαν Άικ εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες της νέας, τότε, τεχνικής της ελαιογραφίας. Χρησιμοποιώντας την τεχνική υγρό σε υγρό αξιοποιεί τον μεγαλύτερο, σε σχέση με την τέμπερα, χρόνο στεγνώματος της λαδομπογιάς για να αναμείξει τα χρώματα πάνω στον καμβά και να αποδώσει πολύ λεπτούς τόνους και σκιές. Δουλεύοντας επίσης με διαδοχικά στρώματα διαφανών χρωμάτων, ο βαν Άικ κατάφερε να προσδώσει μια αιθέρια ποιότητα στον πίνακα. Το δωμάτιο, που αποκτά μια ιδαίτερα ρεαλιστική αίσθηση βάθους χάρη στο διάφανο φως, έχει και αυτό αποδοθεί με μεγάλη πειστικότητα.

Στον τοίχο, στο βάθος του νυφικού δωματίου, κρέμεται ένας κυκλικός κυρτός καθρέπτης, στην κορνίζα του οποίου απεικονίζονται σκηνές από τη ζωή και τα Πάθη του Χριστού. Ο καθρέπτης αντανακλά τα πρόσωπα που παραβρίσκονται στη σκηνή και καταλαμβάνουν τον ίδιο χώρο με εμάς τους παρατηρητές.[1] Στον καθρέπτη, στην ανακλώμενη σκηνή, διακρίνεται και ο ίδιος ο καλλιτέχνης. Τόσο οι σκηνές περιμετρικά της κορνίζας όσο και η σκηνή μέσα στον καθρέπτη έχουν ζωγραφιστεί με μεγάλη δεξιοτεχνία σαν μικρογραφίες, υποστηρίζεται δε ότι ο βαν Άικ χρησιμοποίησε μεγεθυντικό φακό για αυτό το κομμάτι του έργου. Στην επιγραφή πάνω από τον καθρέπτη, που φέρει την υπογραφή του, ο ζωγράφος δηλώνει την παρουσία και τη συμμετοχή του (ως μάρτυρας για τη νομική εγκυρότητα του γάμου) στο γεγονός: "Johannes de Eyck fuit hic 1434" (Ο Γιαν βαν Αϊκ ήταν εδώ 1434).

Η προοπτική χώρου επεκτείνεται με τον αντικατοπτρισμό των προσώπων και των αντικειμένων που δεν φαίνονται στην εικόνα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Hall Edwin, ο γάμος των Αρνολφίνι και το αίνιγμα του διπλού πορτρέτου του Γιαν βαν Αϊκ, 1994 ISBN 0-520-08254-6

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα

Ο πίνακας στον ιστότοπο της Πινακοθήκης του Λονδίνου.