Ο Άρχοντας του Κόσμου (μυθιστόρημα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Άρχοντας του Κόσμου
ΣυγγραφέαςΙούλιος Βερν
ΕικονογράφοςLéon Benett
ΤίτλοςMaître du monde
Ημερομηνία δημιουργίας1904
Ημερομηνία δημοσίευσης1904
ΜορφήΑστυνομικό μυθιστόρημα
Μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας
ΣειράΕκπληκτικά Ταξίδια
LC ClassOL35633487M
Πρώτη έκδοσηΠιερ-Ζουλ Ετζέλ
ΠροηγούμενοA Drama in Livonia
ΕπόμενοInvasion of the Sea
Αριθμός Σελίδων317
Commons page Σχετικά πολυμέσα


Ο Άρχοντας του Κόσμου (μεταφρασμένο στα ελληνικά και ως Ο κοσμοκράτορας) είναι ένα περιπετειώδες μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Γάλλου συγγραφέα Ιουλίου Βερν, που εκδόθηκε το 1904.

Ο πρωταγωνιστής του βρίσκεται αντιμέτωπος με ανεξήγητα φαινόμενα, που είναι αποτέλεσμα κάποιου μυστηριώδους εφευρέτη και της εφεύρεσης του και καταλήγει αιχμάλωτος του. Ο εφευρέτης είναι ο Ροβήρος που μεταμορφώνεται σε μεγαλομανής που καυχιέται και απειλεί την ανθρωπότητα με την εφεύρεσή του, ένα όχημα το οποίο κινείται σε στεριά, νερό και αέρα με την ίδια ευκολία και είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο. Αυτό το ξεχωριστό όχημα ονομάζεται Τρόμος και οι πτέρυγές του είναι κατασκευασμένες από ένα άγνωστο ανθεκτικό υλικό. Το έργο είναι η συνέχεια του βιβλίου Ροβήρος ο Κατακτητής.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την παράξενη αυτή ιστορία την διηγείται ο Τζον Στροκ, επιθεωρητής των Ηνωμένων Πολιτειών, που του ανάθεσαν να λύσει το μυστήριο του Μοργκαντόν.

Πράγματι, ανεξήγητα φαινόμενα συνέβαιναν στα Γαλάζια Όρη και ειδικότερα στο Γκρέιτ Έιρι του Μοργκαντόν, που τρομοκρατούσαν τους κατοίκους. Τεράστιες φλόγες ή καπνός ξεπηδούσαν ξαφνικά από την κορυφή του και υπόκωφοι θόρυβοι ακούγονταν μέσα από την καρδιά του βουνού. Ο κόσμος δεν ήξερε τι να υποθέσει. Κανένας άνθρωπος δεν είχε καταφέρει να εισέλθει ποτέ στο εσωτερικό του βουνού. Αργά το βράδυ της 4ης προς 5ης Απριλίου φλόγες εκτινάχθηκαν στον αέρα και ακούστηκαν τρομακτικοί ήχοι. Οι κάτοικοι του Πλέζαντ Γκάρντεν έτρεξαν πανικόβλητοι, επειδή πίστευαν ότι γίνεται ηφαιστειακή έκρηξη και είδαν ένα τεράστιο αρπακτικό πουλί να πετάει προς τα ανατολικά. Τα χαράματα όμως συνειδητοποίησαν ότι το Γκρέιτ Έιρι είχε ηρεμήσει και επέστρεψαν ανενόχλητοι στα σπίτια τους.

Στις 27 Απριλίου, η κυβέρνηση έστειλε από την Ουάσινγκτον τον Τζον Στροκ, για να ανεβεί στο Γκρέιτ Έιρι και να ανακαλύψει τι συμβαίνει. Ο Στροκ είχε συμμετάσχει σε πλήθος αποστολών και τις ολοκλήρωσε όλες με επιτυχία. Μαζί του θα ήταν άλλοι δύο έμπειροι και γενναίοι κατάσκοποι: ο ένας ήταν ο Χάρι Χορν και ο άλλος ο Τζέιμς Μπρουκ. Φτάνοντας στο Πλέζαντ Γκάρντεν ξεκίνησαν την αποστολή, μαζί με τον δήμαρχο Ελάιας Σμιθ. Τελικά αποδείχθηκε πολύ δύσκολη η ανάβαση του Γκρέιτ Έιρι. Κανείς ως τότε δεν είχε κατορθώσει ν' ανεβεί στις απόκρημνες βουνοπλαγιές του και ο Τζον Στροκ δεν υπήρξε πιο τυχερός.

Κόντευαν να ξεχαστούν τα φαινόμενα του Γκρέιτ Έιρι όταν, λίγο καιρό αργότερα, κάποιο άλλο περίεργο γεγονός τράβηξε πάλι την προσοχή του κόσμου. Κατά τη διάρκεια των αυτοκινητιστικών αγώνων στο Ουισκόνσιν έκανε την εμφάνισή του ένα καταπληκτικό όχημα, που πέρασε και χάθηκε μπροστά από τα μάτια των θεατών σαν αστραπή. Ο δρόμος τελείωνε στη λίμνη Μίσιγκαν, μα όταν έτρεξαν εκεί δεν βρήκαν τίποτε. Όσο και αν έψαξαν τριγύρω, δεν βρέθηκε ούτε ίχνος από το μυστηριώδες αυτοκίνητο.

Λίγο αργότερα οι εφημερίδες έγραψαν ότι παράξενο κινητό όχημα παρουσιάστηκε στα παράλια του Κονέκτικατ και της Μασαχουσέτης. Όσοι ναυτικοί το συνάντησαν, δεν ήξεραν να πουν αν ήταν πλοίο ή θαλάσσιο τέρας.

Στο μεταξύ, ο Τζον Στροκ πήρε ένα απειλητικό γράμμα με άγνωστη υπογραφή, που τον προειδοποιούσε να μην ανακατευτεί ξανά στην έρευνα του Γκρέιτ Έιρι, αν δεν ήθελε το κακό του. Ο Στροκ δεν του έδωσε σημασία, νομίζοντας πως του το έστειλε κάποιος τρελός ή φαρσέρ. Μετά από μερικές ημέρες όμως, η ηλικιωμένη υπηρέτριά του τού είπε φοβισμένη ότι πρόσεξε δύο άντρες να παρακολουθούν το σπίτι. Πράγματι, όταν κοίταξε κι εκείνος από το παράθυρο, τους είδε να στέκονται στο πεζοδρόμιο. Τότε βγήκε αμέσως, για να τους αναγκάσει να τον ακολουθήσουν και να τους παρασύρει έτσι στην αστυνομία. Μα αυτοί είχαν χαθεί σαν τους είχε καταπιεί η γη.

Ύστερα από τα μυστηριώδη γεγονότα στο Ουισκόνσιν, στα παράλια της Μασαχουσέτης και στη λίμνη Μίσιγκαν, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δημοσίευσε μία επίσημη ανακοίνωση, που καλούσε τον άγνωστο οδηγό και εφευρέτη να αποκαλύψει την ταυτότητά του και να προτείνει τους όρους του για να πουλήσει την εφεύρεσή του στο κράτος. Τελικά βρέθηκε ένα τηλεγράφημα, όπου ο άγνωστος εφευρέτης απειλούσε να κυριαρχήσει σε όλο τον κόσμο με την καταπληκτική εφεύρεσή του και υπέγραφε: ο Άρχων του Κόσμου.

Η φωτοτυπία αυτού του τηλεγραφήματος δημοσιεύτηκε σε όλες τις εφημερίδες και τότε έκπληκτος ο Τζον Στροκ αναγνώρισε τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα με αυτόν τού γράμματος που είχε πάρει στο σπίτι του.

Ο κύριος Γουάρντ, ο αρχηγός του Στροκ, τον έστειλε στον όρμο του Μπλακ Ροκ, όπου ένας άλλος κατάσκοπος, ο Γουέλς, ανακάλυψε ένα υποβρύχιο και δύο ανθρώπους επάνω του. Αμέσως πήγαν στην περιοχή και χρειάστηκε να περιμένουν ως το βράδυ για να το ξαναδούν. Μετά βγήκαν τρεις άνθρωποι από το υποβρύχιο και μετέφεραν φορτία. Κατευθείαν οι κατάσκοποι πυροβόλησαν, αλλά αστόχησαν. Εκείνη την στιγμή ο Στροκ πήγε να κόψει την άγκυρα, αλλά το υποβρύχιο τον παρέσυρε στην θάλασσα. Το επόμενο πρωί συνήλθε και κατάλαβε πως βρισκόταν μέσα στο όχημα, οπότε και άρχισε να ανακαλύπτει τη σχέση ανάμεσα στα περίεργα φαινόμενα του Γκρέιτ Έιρι και στον δαιμόνιο εφευρέτη.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]