Ούγος του Κλυνύ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ούγος του Κλυνί)
Ούγος του Κλυνύ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Hugues de Cluny (Γαλλικά)
Γέννηση13  Μαΐου 1024
Σεμύρ-αν-Μπριοναί
Θάνατος28  Απριλίου 1109 ή 20  Απριλίου 1109
Κλυνύ
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Eορτασμός αγίου29 Απριλίου
Θρησκευτικό τάγμαΤάγμα του Αγίου Βενέδικτου
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςλατινική γλώσσα[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
συγγραφέας[1]
Οικογένεια
ΓονείςΔαλμάτιος Α΄ του Σεμύρ
ΟικογένειαSemur family
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαAbbot of Cluny
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ούγος (13 Μαΐου 1024 – 28 Απριλίου 1109), γνωστός και ως Ούγος ο Μέγας ή Ούγος του Σεμύρ, ήταν ηγούμενος του Κλυνύ από το 1049 μέχρι τον θάνατο του. Ήταν ένας από τους επιδραστικότερους αρχηγούς των μοναστικών ταγμάτων του Μεσαίωνα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εσωτερικό του αββαείου του Κλυνύ

Είναι γιος του κόμη Δαλματίου του Σεμύρ και της Αρεμβέργης του Βερζί.[2] Ο πατέρας του τον προόριζε να γίνει ιππότης και κοσμικός ηγέτης. Στην ηλικία των 15 ετών έκανε τον μοναστικό όρκο του και αργότερα έγινε ηγούμενος.[3] Ο ηγούμενος Ούγος ίδρυσε το τρίτο αββαείο στο Κλινύ, το μεγαλύτερο κτίριο στην Ευρώπη για αιώνες. Το κτίριο χρηματοδοτήθηκε από τον Φερδινάνδο Α΄ της Λεόν. Ήταν η κινητήριος δύναμη πίσω από το μοναστικό κίνημα του Κλινύ κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών του 11ου αιώνα, το οποίο είχε εξάπλωση στη νότιο Γαλλία και τη βόρειο Ισπανία.

Πολιτική επιρροή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ούγος είχε σχέση με τον Φερδινάνδο Α΄ και τον Αλφόνσο ΣΤ΄ της Λεόν και της Καστίλλης. Συνέβαλε στην αποφυλάκιση του Αλφόνσου από τη φυλακή του αδελφού του Σάντσο.[4] Η επιρροή του στον πάπα Ουρβανό Β΄, ο οποίος ήταν ηγούμενος στο Κλινύ υπό τον Ούγο, έκανε τον Ούγο ένα από τα ισχυρότερα και επιδραστικότερα άτομα των τελών του 11ου αιώνα.

Ως νονός του Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Ερρίκου Δ΄, έπαιξε ρόλο μεσολαβητή στη διαμάχη του Πάπα Γρηγορίου Ζ΄ και του Ερρίκου Δ΄, παρόλο που δεν κατάφερε να λύσει τη διαμάχη. Επίσης ήταν ενεργός διπλωμάτης στη Γερμανία και την Ουγγαρία εκ μέρους της εκκλησίας. Πέθανε στις 28 Απριλίου 1109. Πολλά από τα λείψανα του λεηλατήθηκαν ή κατεστράφησαν από τους Ουγενότους το 1575.

Μετά τον γάμο της Κλημεντίας της Βουργουνδίας, ο Ούγος έλαβε ως δώρο το φλαμανδικό μοναστήρι του Αγίου Μπερτέν από τη Κλημεντία.[5] Αυτή η πράξη διέδωσε το τάγμα του Κλινύ σε περιοχές βόρεια του Λίγηρα και ξεκίνησε μια φάση μοναστικής μεταρρύθμισης στη Φλάνδρα.[5]

Εορτάζει στις 29 Απριλίου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]