Ούγος Μόρτιμερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ούγος Μόρτιμερ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Hugh de Mortimer (Αγγλικά)
Γέννηση1117 (περίπου)
Θάνατος1180 (περίπου)
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Αγγλίας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςMod le Meschin[1]
ΤέκναΡότζερ Μόρτιμερ του Γουίγκμορ[2]
ΓονείςΡάνουλφ Μόρτιμερ[2] και Hugh de Mortimer και Milicent[3][2]
ΟικογένειαΟικογένεια Μόρτιμερ

Ο Ούγος Μόρτιμερ (πριν το 1117 - 26 Φεβρουαρίου 1180) Άγγλος ευγενής και λόρδος στο κάστρο του Γουίγκμορ ήταν γιος του Ούγου Μόρτιμερ (πέθανε το 1150) και εγγονός του Ράνουλφ Μόρτιμερ. Την περίοδο που κυβερνούσε ο Στέφανος της Αγγλίας γνωστή σαν "Αναρχία" ο Ούγος ήταν φανατικός βασιλικός επειδή ο Ερρίκος Α΄ της Αγγλίας είχε κάνει από τον πατέρα του κατάσχεση στο κάστρο του Γουίγκμορ. Ο Ούγος φαίνεται ότι διέμενε στην Νορμανδία και επέστρεψε στην Αγγλία το 1137. Βρέθηκε σε σκληρές συγκρούσεις με τους γείτονες λόρδους ιδιαίτερα τον Μάιλς, κόμη του Χέρεφορντ, τον γιο του Ρότζερ και τον Τζόσε του Ντινάν λόρδο του Λάντλοου που συνέλαβε τον Μόρτιμερ με παγίδα και τον απελευθέρωσε με ένα μεγάλο ποσό από λύτρα. Την ίδια περίοδο ο Μόρτιμερ πήρε το βασιλικό κάστρο του Μπρίτζενορθ.

Ο Ούγος Μόρτιμερ ήταν ένας από τους βαρόνους που αντιτάχθηκαν στο αίτημα του Ερρίκου Β΄ για την επιστροφή των βασιλικών κάστρων (1155), ο Ερρίκος Β΄ της Αγγλίας ξεκίνησε εκστρατεία εναντίον του Ούγου και πολιόρκησε τα τρία κάστρα του Γουίγκμορ, του Μπρίντγκνορθ και του Κλεομπούρι. Ο Ούγος στο Συμβούλιο της Μπρίντγκνορθ υποτάχθηκε στον Ερρίκο Β΄ που του επέτρεψε να κρατήσει τα δυο κάστρα από τα οποία το Κλεομπούρι είχε καταστραφεί στην πολιορκία, το Μπρίντγκνορθ επέστρεψε στο στέμμα.[4] Ο Ούγος Μόρτιμερ παντρεύτηκε την περίοδο 1148 - 1155 την Ματθίλδη λε Μεσίν κόρη του Γουίλιαμ Μεσίν, λόρδου του Σκίπτον στο Γιορκσάιρ και της Σεσίλ του Ρουμιλλί, ήταν επίσης χήρα του Φιλίπ Μπελμεί του Τόνγκ. Ο γιος τους Ρότζερ Μόρτιμερ του Γουίγκμορ διαδέχθηκε τον πατέρα του σαν λόρδος του Γουίγκμορ, είχαν επίσης άλλους τρεις γιους : τον Ούγο (σκοτώθηκε σε τουρνουά), Ραλφ και Γουίλιαμ. Ο Ούγος Μόρτιμερ πέθανε στις 26 Φεβρουαρίου 1180 ή του 1181 και τάφηκε στο Γουίγκμορ.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Cawley, Charles, Medieval Lands Project on the Mortimers and the Earls of March, Medieval Lands database, Foundation for Medieval Genealogy.
  • Remfry., P.M., Wigmore Castle, 1066 to 1181
  • Weis, Frederick Lewis Ancestral Roots of Certain American Colonist Who Came To America Before 1700 (7th ed.)
  • Davies, Norman, The Isles: A History
  • Barber, Richard, Henry Plantagenet
  • Warren, W.L. (1973). Henry II.