Ούγος Ε΄ του Σατωντάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ούγος Ε΄ του Σατωντάν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1135 (περίπου)
Θάνατος1180 (περίπου)[1][2][3]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφεουδάρχης[4]
Οικογένεια
ΣύζυγοςMarguerite de Saint Calais
ΤέκναΟύγος ΣΤ΄ του Σατωντάν[1]
Γοδεφρείδος Δ΄ του Σατωντάν
ΓονείςΓοδεφρείδος Γ΄ του Σατωντάν[4] και Heloise, Dame de Mondoubleau
ΟικογένειαΟίκος του Σατωντάν και του Περς[1]
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαυποκόμης (Σατωντάν)[4][5]
Θυρεός

Ο Ούγος Ε΄ (γαλλ.: Hugues IV comte de Châteaudun, απεβ. 1180) από τον Οίκο του Σατωντάν και του Περς ήταν υποκόμης του Σατωντάν.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Γοδεφρείδου Γ΄ υποκόμη του Σατωντάν και της Ελβίζ κυρίας του Μοντουμπλώ (Mondoubleau), κόρης του Ιλμπέρ “Παγιάν” του Μοντουμπλώ. Έγινε κύριος του Μοντουμπλώ μετά το τέλος της μητέρας του κληρονομώντας την, και απέκτησε την κυριαρχία του Σαιν-Καλαί με τον γάμο του.

Ο πατέρας του Γοδεφρείδος Γ΄, όταν ήλθε σε σύγκρουση με τον θείο του Ουρσό κύριο του Φρετεβάλ (Fréteval), αιχμαλωτίστηκε και φυλακίστηκε. Σώθηκε από τον Ούγο Ε΄ με τη βοήθεια του Ζοφρουά Γ΄ κόμη του Βαντόμ (Vendôme).

Ο Ούγος Ε΄ έκανε το πρώτο του ταξίδι στους Αγίους Τόπους με τον πατέρα του το 1140. Το 1059, το δεύτερο ταξίδι του Ούγου Ε΄ στους Αγίους Τόπους συνοδεύτηκε από καταπατήσεις της γης του από τον 3ο εξάδελφό του Ροτρού Δ΄ κόμη του Περς (Perche). Σε απάντηση, ο Ούγκος Ε΄ κατέλαβε τη γη του Βιλεμάν, εις βάρος της εκκλησίας και της ενορίας του Αγίου Τάφου του Σατωντάν. Ο Υβ, ηγούμενος του Σαιν-Ντενί στο Νοζάν-λε-Ροτρού, υποστήριξε τον Ροτρού Ε΄ στη διένεξη. Η υπόθεση τελείωσε το 1166 μετά από εκδίκασή της από τον Θεοβάλδο Ε΄ κόμη του Μπλουά και του αδελφού του Γουλιέλμου του Λευκόχειρα, τότε επισκόπου του Σαρτρ.

Ίδρυσε τη Διοίκηση του Αρβίλ (Commanderie d'Arville) του Τάγματος των Ναϊτών Ιπποτών το 1135 σε γη, που είχε δωρηθεί νωρίτερα από τον πατέρα του. Η Διοίκηση παραμένει ένα μοναδικό μνημείο και μία από τις καλύτερα διατηρημένες Διοικήσεις στη Γαλλία. Το 1118 εννέα Γάλλοι ιππότες, με επικεφαλής τον Ούγο ντε Παγιάν (de Payens), δημιούργησαν μία θρησκευτική πολιτοφυλακή, που επρόκειτο να γίνει το Τάγμα του Ναού. Τα μέλη του Τάγματος ήταν μοναχοί και ταυτόχρονα στρατιώτες, που τηρούσαν τους κανόνες που είχε εκπονήσει ένα συμβούλιο, το οποίο είχε συγκληθεί στον καθεδρικό ναό του Τρουά στη Γαλλία, τον Ιανουάριο του 1128.

Οι Ναΐτες εγκαταστάθηκαν στο Aρβίλ γύρω στο 1130 σε ένα κτήμα 2500 στρεμμάτων, που είχε παραχωρηθεί στη διάθεσή τους από τον πατέρα του Ούγου Ε΄, τον Γοδεφρείδο Γ΄ (αναφέρεται ως κύριος του Mοντουμπλώ σε τοπικά ιστορικά αρχεία). Η Διοίκηση έγινε κέντρο αγροτικής καλλιέργειας, κέντρο στρατολόγησης, τόπος λατρείας και βάση εκπαίδευσης για τους ιππότες, που περίμεναν την αναχώρησή τους στους Αγίους Τόπους. Οι Ναΐτες έζησαν εδώ μέχρι τη σύλληψή τους, όταν κατηγορήθηκαν για αίρεση από τον Φίλιππο Δ΄ της Γαλλίας το 1307.

Κατόπιν αιτήματος του Θεοβάλδου Ε΄, φυλακίστηκε ο Σουλπίκιος Β΄ ντ' Αμπουάζ και οι γιοι του σε μία υπόγεια φυλακή του κάστρου Σατωντάν, προκειμένου να αναγκαστεί να μεταφέρει το Σατώ του Σωμόν στον έλεγχο του Θεοβαλδου Ε΄. Ο Σουλπίκιος Β΄ σκοτώθηκε το 1153 αφού βασανίστηκε, αλλά η ιδιοκτησία του πύργου του έμεινε ανέπαφη. Οι γιοι του απελευθερώθηκαν κατόπιν παρέμβασης του εξαδέλφου τους Ερρίκο Β΄, μετέπειτα βασιλιά της Αγγλίας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1154 ο Ούγος Ε΄ νυμφεύτηκε τη Mαργαρίτα του Σαιν-Καλαί, κόρη του Συλβέστρου του Σαιν-Καλαί και κληρονόμο της κυριότητας του Σαιν-Καλαί. Ο Ούγος Ε΄ και η Μαργαρίτα είχαν παιδιά:

  • Γοδεφείδος Δ΄ απεβ. 1176, υποκόμης του Σατωντάν.
  • Ούγος ΣΤ΄ απεβ. 1191, υποκόμης του Σατωντάν.
  • Παγιάν (απεβ. 1190 ή μετά), κύριος του Μοντουμπλώ.
  • Εντ (Eudes, Εύδης) (απεβ. πριν το 1175)
  • Ελβίζ (απεβ. μετά το 1163)
  • Αλίκη (απεβ. μετά το 1176).

Λαμβάνοντας υπόψη τους δεσμούς της οικογένειας του Ούγου Ε΄ με τους Ναΐτες ιππότες, την κοινή χρήση του ονόματος Παγιάν και τις σχέσεις με τον Οίκο του Μοντιντιέ (βλ. Γοδεφρείδος Β΄ κόμης του Περς), είναι πιθανό ο Παγιάν του Μοντιντιέ, ένας από τους εννέα ιδρυτές ιππότες του Τάγματος, να σχετίζεται με την οικογένεια.

Ο Ούγος Ε΄ ήταν ευεργέτης του αβαείου του Τιρόν (βλ. Τάγμα του Τιρόν) και αυτός, όπως και ο πατέρας του πριν από αυτόν, τάφηκε στο μοναστήρι. Τον διαδέχθηκε ο γιος του Ούγος Ε΄.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 (Αγγλικά, Γερμανικά) WikiTree. www.wikitree.com/wiki/Ch%C3%A2teaudun-10. Ανακτήθηκε στις 3  Αυγούστου 2019.
  2. Ανακτήθηκε στις 3  Αυγούστου 2019.
  3. Ανακτήθηκε στις 3  Αυγούστου 2019.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Ανακτήθηκε στις 3  Αυγούστου 2019.
  5. Ανακτήθηκε στις 26  Μαρτίου 2022.