Οχιά της Γκαμπόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Οχιά της Γκαμπόν

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Ερπετά (Reptilia)
Οικογένεια: Εχιδνίδες



Η οχιά της Γκαμπόν (Αφρική).

Η Οχιά της Γκαμπόν είναι είδος φιδιού που συναντάται κυρίως στην κεντροδυτική Αφρική, στη Γκαμπόν. Είναι η οχιά με τα μεγαλύτερα δόντια και οι σιελογόνοι της παράγουν το περισσότερο δηλητήριο στον κόσμο. Μπορεί να σκοτώσει με ένα δάγκωμα και απαντάται ακόμη στην κεντρική, ανατολική και νότια Αφρική.[1] Στα τέλη του 2019 ανακαλύφθηκε πως ο γιγαντιαίος βάτραχος του Κονγκό έχει την ιδιότητα να μεταμορφώνεται και να προσομοιάζει στην οχιά αυτή προκειμένου να αποφεύγει τους θηρευτές.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για ένα φίδι που το χρώμα του είναι ανοιχτό και σκούρο καφέ σε συνδυασμό με ροζ, μωβ ρίγες και διαμαντοειδείς σχηματισμούς στην πλάτη του. Γύρω από τα μικρά μάτια του έχει ανοιχτόχρωμες και σκουρόχρωμες ρίγες. Έχει κεφάλι που μοιάζει με ξεραμένο, πεσμένο φύλλο και μικρή ουρά, κάνοντάς το έτσι να είναι ένα εξαιρετικό καμουφλάζ μέσα στο δάσος.[2]

Μπορούν να φτάσουν μέχρι 11 κιλά σε βάρος (ή 25 pounds) και μήκος 1,8 μέτρα (6 feet) και κατατάσσεται στις μεγαλύτερες και πιο βαριές οχιές αυτού του είδους στην Αφρική, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Το κεφάλι των πιο μεγάλων δηλαδή μπορεί να είναι 15 εκατοστά (6 inches) στο παχύ του μέρος.

Ζουν σε υγρά μέρη όπως δάση και συνήθως βρίσκονται ανάμεσα στα φύλλα του δάσους στη γη.

Διατροφικές συνήθειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μικρά και μεσαία θηλαστικά ή πουλιά είναι το κυρίως γεύμα τους. Η τακτική που χρησιμοποιεί αυτή η οχιά είναι να παραμένει κρυμμένη μέχρι να περάσει από κοντά της κάποιο θύμα. Επίσης χτυπά και παραμένει στη σημείο μέχρι η λεία της να πεθάνει, σε αντίθεση με άλλα φίδια που χτυπούν και απελευθερώνουν τη λεία.

Παρόλα αυτά, πολύ σπάνια επιτίθενται σε ανθρώπους καθώς είναι πράα από τη φύση τους, και τα περισσότερα δαγκώματα προκύπτουν επειδή κάποιος πάτησε πάνω σε αυτά. Αν γίνει το παραπάνω, θα σηκώσει το πάνω μέρος του σώματός του απειλητικά σε στάση επίθεσης πριν χτυπήσει. Εφόσον δεν έχει γενικά πρόθεση να επιτεθεί σε ανθρώπους, μπορεί να ελέγξει την ποσότητα του δηλητηρίου που θα απελευθερώσει, ενώ μπορεί η επίθεση να κυμανθεί από μηδέν αποτέλεσμα έως σχεδόν ακαριαίος θάνατος.

Αν έχουμε ένα πολύ πεινασμένο φίδι, αυτό μπορεί να χτυπήσει σε πολλές μεριές και μερικά δαγκώματα μπορεί να προκύψουν από λάθος στόχο.

Γεννήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα φίδια αυτά γεννάνε 50-60 μικρά σε μια γέννα και αυτά γεννιούνται ζωντανά.

Προσδόκιμο ζωής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι περίπου 20 χρόνια.

Η οχιά της Γκαμπόν στο ζωολογικό πάρκο Λουίσβιλ.

Προστασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καθώς αυτά τα φίδια αποτελούν μέρος της τροφικής αλυσίδας και βοηθούν να συντηρηθεί ένα δάσος, θα ήταν σοφό αν βρεθούμε στην Αφρική και το δούμε, να το αφήσουμε ήσυχο αν δεν έχει πρόθεση να επιτεθεί ή ενοχλεί στο μέρος που βρισκόμαστε. Μιλήστε στους δικούς σας για την οικολογική προστασία που προσφέρουν όπως η αποτροπή από τις γεννήσεις πολλών τρωκτικών.

Ομοιότητες με τον βάτραχο του Κονγκό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιστήμονες εξηγούν στο Journal of National History ότι και στην συμπεριφορά και στην εμφάνιση ο συγκεκριμένος βάτραχος μοιάζει στην οχιά μόνο σε περιπτώσεις κινδύνου. Πιθανολογείται βεβαίως ότι η οχιά στην οποία μεταμορφώνεται είναι η οχιά της Γκαμπόν. Η έρευνα είχε ως στόχο βατράχους που μεταμορφώνονται σε φίδια και αυτά ήταν τα πρώτα αποτελέσματα. Πρόκειται για περίπτωση μπατεσιανού μιμητισμού, όπως εξηγούν. Χαρακτηριστικά: «Η μελέτη μας βασίζεται σε δέκα χρόνια δουλειάς επί του πεδίου και σε απευθείας παρατηρήσεις από ερευνητές που είχαν την τύχη να δουν τη συμπεριφορά του βατράχου από πρώτο χέρι. Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρόκειται για ένα παράδειγμα Μπατεσιανού μιμητισμού, όπου ένα αβλαβές είδος αποφεύγει τους θηρευτές προσποιούμενο ότι είναι κάποιο επικίνδυνο ή τοξικό ζώο» είπε ο Δρ. Έλι Γκρίνμπαουμ, του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ελ Πάσο. Ακόμη ο επιστήμων τόνισε: «Για να δοκιμάσουμε πλήρως τη θεωρία μας, θα έπρεπε να δείξουμε θηρευτές να παραπλανιούνται επιτυχώς, μα αυτό θα ήταν πολύ δύσκολο στη φύση, όπου οι βάτραχοι εντοπίζονται σπάνια. Ωστόσο, με βάση πολλαπλές πηγές στοιχείων στην έρευνά μας, είμαστε βέβαιοι ότι η υπόθεσή μας περί μιμητισμού υποστηρίζεται επαρκώς».

Ο ήχος που βγάζουν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρατηρήθηκε ακόμη ότι όπως η οχιά αυτή βγάζει έναν μακρόσυρτο ήχο πριν επιτεθεί, έτσι και ο βάτραχος βγάζει ήχο που προσομοιάζει με εκείνον του αέρα που βγαίνει από ένα μπαλόνι. Η οχιά γέρνει το κεφάλι της όταν θέλει να επιτεθεί και υπάρχουν στοιχεία πάνω από έναν αιώνα πριν ότι και ο βάτραχος έρχεται σε κατάσταση επίθεσης κάπως έτσι, μη στηριζόμενος στα μπροστινά του πόδια και να γέρνει.

Η τοποθεσία σημαντικός παράγοντας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρέθηκαν 11 τοποθεσίες όπου και ο βάτραχος του Κονγκό και η οχιά της Γκαμπόν ζουν στο ίδιο φυσικό περιβάλλον. Πιστεύουν ότι και αυτό είναι μιμητισμός.

Ιστορική εξέλιξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν από 4 με 5 εκατομμύρια χρόνια στις αρχές της Πλειοκαίνου θεωρείται ότι συνυπήρξαν τα δυο είδη, δηλαδή εξελίχθηκαν την ίδια χρονική περίοδο. Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω το πώς φέρονται, το που ζουν και το πως μοιάζουν λοιπόν μας δίνει την εντύπωση αυτού του μιμητισμού.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Βάτραχος «μεταμορφώνεται» σε οχιά για να αποφύγει τις επιθέσεις». HuffPost Greece. 21 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2019. 
  2. «Gaboon viper». Smithsonian's National Zoo (στα Αγγλικά). 25 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]