Ουτναπιστίμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στην Σουμεριακή μυθολογία ο Ουτναπιστίμ ήταν γιος του Ουμπάρα από την πόλη Σουρουππάκ, και σχετίζεται με την Ασσυριακή εκδοχή του κατακλυσμού.

Σύμφωνα με το Έπος του Γκιλγκαμές, ο θεός Ένκι έδωσε εντολή στον Ουτναπιστίμ να φτιάξει ένα πλοίο σε σχήμα κύβου, και μέσα σε αυτό να βάλει σπόρους από όλα τα φυτά και τα ζώα της γης. Το πλοίο ήταν έτοιμο σε έξι ημέρες και την έβδομη καθελκύστηκε.

Πρώτα εμφανίστηκε ένα μαύρο σύννεφο και ο θεός Αντάντ έσπειρε φοβερή θύελλα και βροχή· μετά εμφανίστηκε ο θεός Νεργκάλ και άφησε τα νερά του κάτω κόσμου. Μετά ήρθε ο Νικούρτας, θεός του πολέμου, και έσπασε τα φράγματα, μαζί του και οι εφτά κριτές της κόλασης και ο θεός Αννουνάκι. Ήταν τόση μεγάλη και τρομερή η καταστροφή, που τρόμαξαν και οι ίδιοι οι θεοί και κατέφυγαν στα πιο ψηλά μέρη του ουρανού. Η καταστροφή κράτησε έξι ημέρες και έξι νύχτες: έβρεχε και πλημμύρισε όλη η γη, την έβδομη μέρα η βροχή σταμάτησε.

Το πλοίο προσάραξε στο όρος Νισίρ και ο Ουτναπιστίμ έστειλε ένα περιστέρι, αλλά αυτό δεν βρήκε γη να καθίσει και ξαναγύρισε· το ίδιο και ένα χελιδόνι. Τέλος στέλνει και ένα κοράκι, το οποίο όμως δεν ξαναγύρισε, έτσι ο Ουτναπιστίμ κατάλαβε ότι ο κατακλυσμός είχε τελειώσει και έκανε θυσία στους θεούς. Οι θεοί βλέποντας τη θυσία μαζεύτηκαν γύρω της, εκτός τον θεό Ενλίλ, ο οποίος ήταν ο υπαίτιος της καταστροφής.

Κάποια στιγμή ήρθε και ο Ενλίλ και εξοργίστηκε που επέζησαν άνθρωποι από την καταστροφή. Επενέβησαν οι θεοί Νινούρτα και Ένκ,ι κάνοντας τον Ουτναπιστίμ και τη γυναίκα του αθάνατους.

Τον Ουτναπιστίμ συνάντησε μετά από χρόνια ο Γκιλγκαμές και του αφηγήθηκε την ιστορία του κατακλυσμού. η οποία υπάρχει στο Έπος του Γκιλγκαμές.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]