Ουρράκα του Κοβαρούβιας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ουρράκα του Κοβαρούβιας
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος1039
Covarrubias
Θρησκευτικό τάγμαΤάγμα του Αγίου Βενέδικτου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
θρησκευόμενος (καθολικισμός)
Οικογένεια
ΓονείςΓκαρσία Φερνάντεθ της Καστίλης και Ava of Ribagorza
ΑδέλφιαΣάντσο Γκαρσία της Καστίλης
Ελβίρα της Καστίλης, βασίλισσα του Λεόν
Gonzalo García de Castilla
Marjorie de Castille
Το μοναστήρι και η κρήνη του Αβαείου του Σαν Κόσμε υ Σαν Νταμιάν στο Κοβαρούβιας, που κτίστηκε τον 15ο αι. στη θέση του αρχαίου μοναστηριού.

Η Ουρράκα Γκαρσία, ισπαν.: Urraca de Castille, (απεβ. μετά τον Ιανουάριο του 1038) ήταν συν-αντιβασιίλισσα της Καστίλης κατά τη διάρκεια της ανηλικιότητας του ανιψιού της, Γκαρσία Σάντσεθ της Καστίλης, το 1017-28.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη του Γκαρσία Φερνάνδεθ, κόμη της Καστίλλης, και της συζύγου του Άβα δε Ριβαγόρθα. Στις 24 Νοεμβρίου 978, οι γονείς της τής έδωσαν το μέρος γνωστό ως Κοβαρούβιας και πολλές άλλες βίλες και ακίνητα σε όλη την Καστίλη, καθώς και το αβαείο του Σαν Κόσμε υ Σαν Νταμιάν και άλλες βίλες και αλατωρυχεία στην Άλαβα. Όλες αυτές οι ιδιοκτησίες θα γίνονταν αυτό, που ήταν γνωστό ως πρόσοδος (infantado), το οποίο στο μέλλον θα εκχωρούνταν σε οποιοδήποτε πριγκίπισσα (infanta) ή κόρη ενός κόμη της Καστίλης, που παρέμενε άγαμη. [1]

Στο θεμελιώδες καταστατικό του infantado και στο επάγγελμά της ως μοναχής στο μοναστήρι, έγιναν μάρτυρες οι γονείς της, τα αδέλφια της Σάντσo, Γκονθάλo, Tόδα, η θεία της Φρονίλδε Φερνάντεθ και ο βασιλιάς Σάντσο Β΄ της Παμπλόνα και η σύζυγός του και η θεία της, Ουρράκα Φερνάντεθ. [2] Οι άλλες αδελφές της Ουρράκας, η Mάγιος, η Eλβίρα Γκαρσία της Καστίλης, και Oνέκα πιθανότατα δεν είχαν γεννηθεί ακόμη ή ήταν πολύ μικρές, για να είναι παρούσες στην τελετή. [3] Η Ουρράκα διοικούσε το μοναστήρι ως ηγουμένη του. [4]

Αφού σκοτώθηκε ο αδελφός της Σάντσο, μοιράστηκε την αντιβασιλεία του Γκαρσία Σάντσεθ της Καστίλης μαζί με τη Χιμένα Φερνάντεθ, χήρα του βασιλιά Γκαρθία Σάντσεθ Β', για τον γιο του Χιμένα, τον βασιλιά Σάντσο Γ' της Παμπλόνα και από τη σύζυγο τού βασιλιά και την ανιψιά του Ουρράκα, βασίλισσα Μουνιαδόνα. [5] Η Ουρράκα εμφανίζεται για τελευταία φορά σε μεσαιωνικούς χάρτες την 1η Ιανουαρίου 1038 στο μοναστήρι του Σαν Πέδρο δε Αρλάνθα.

Υστεροφημία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας πύργος στο Κοβαρούβιας πήρε το όνομά της.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Martínez Díez 2005, σελ. 488–489 and 550.
  2. Martínez Díez 2005, σελ. 489.
  3. Martínez Díez 2005, σελ. 553.
  4. Martínez Díez 2005, σελ. 659.
  5. Martínez Díez 2005, σελ. 665.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Martínez Díez, Gonzalo (2005). El Condado de Castilla (711–1038): la historia frente a la leyenda (στα Spanish). Valladolid. ISBN 84-9718-275-8. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]