Ουλπία (γιαγιά του Αδριανού)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ουλπία (γιαγιά του Αδριανού)
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος1ος αιώνας
ΚατοικίαΡωμαϊκή πόλη της Ιτάλικα
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςAelius Hadrianus Marullinus
ΤέκναΠόπλιος Αίλιος Αδριανός Άφερ
Aelia Hadriana
ΓονείςMarcus Ulpius
ΑδέλφιαΜάρκος Ούλπιος Τραϊανός (πατέρας του Τραϊανού)
ΣυγγενείςDomitia Paulina (νύφη), Ουλπία Μαρκιανή (ανιψιά), Τραϊανός (ανιψιός) και Σαλονία Ματιδία (μικρανηψιά)
ΟικογένειαUlpii Traiani

Η Ουλπία (π. 31 - πριν από το 86) ήταν μία ευγενής Ρωμαία της Ισπανίας γυναίκα από το Ούλπιο γένος κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πρόγονοι του πατέρα της μετακόμισαν από την Ιταλία και εγκαταστάθηκαν στην Ιτάλικα (κοντά στη σημερινό Σεβίλλη, Ισπανία) στη ρωμαϊκή επαρχία της Ισπανίας Βαιτικής στα τέλη του 3ου αι. π.Χ. Η μητέρα της είναι άγνωστη. Αδελφός της ήταν ο Μάρκος Ούλπιος Τραϊανός, ο οποίος υπηρέτησε ως διακεκριμένος Ρωμαίος στρατηγός και ήταν το πρώτο άτομο από την οικογένειά της, που εισήλθε στη Ρωμαϊκή Γερουσία. Ήταν ο (βιολογικός) πατέρας του Τραϊανού, τον οποίο υιοθέτησε και έκανε διάδοχο ο Νέρβας.

Η Ουλπία παντρεύτηκε έναν Ρωμαίο συγκλητικό, τον Πόπλιο Αίλιο Αδριανό Μαρουλίνο, έναν πλούσιο και αριστοκρατικό Ισπανόφωνος Ρωμαίο από το Αίλιο γένος. Η Ουλπία και ο Mαρουλίνος είχαν τουλάχιστον έναν γιο, τον Πόπλιο Αίλιο Αδριανό Άφερ, ο οποίος θα γινόταν ξεχωριστός Ρωμαίος στρατιωτικός και πολιτικός. Αυτός νυμφεύτηκε μία ευγενή Ρωμαία της Ισπανίας, τη Δομιτία Παυλίνα την Πρεσβύτερη και το ζευγάρι είχε την Αιλία Δομιτία Παυλίνα και τον Πόπλιο Αίλιο Αδριανό, ο οποίος υιοθετήθηκε από τον Tραϊανό και έγινε διάδοχός του.

Ο αδελφός της Ουλπίας, ο Μ. Ού. Τραϊανός, είχε τέκνα την Ουλπία Μαρκιανή και τον Tραϊανό. Κόρη της Ουλπίας Μαρκιανής ήταν η Σαλονία Ματιδία που έκανε τρεις γάμους και απέκτησε τρις κόρες. Πρώτη κόρη της Σαλονίας Ματιδίας ήταν η Βιβία Σαβίνα, η οποία παντρεύτηκε τον Π. Αί. Αδριανό Ρωμαίο Αυτοκράτορα, εγγονό της Ουλπίας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον Πόπλιο Αίλιο Αδριανό Μαρουλίνο συγκλητικό και είχε τέκνο:

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]