Ουλουμπατλί Χασάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ουλουμπατλί Χασάν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1428
Uluabat
Θάνατος29  Μαΐου 1453
Κωνσταντινούπολη
Αιτία θανάτουπεσών σε μάχη
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
ΘρησκείαΙσλάμ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταγενίτσαροι
στρατιωτικός[1]
Αξιοσημείωτο έργοΆλωση της Κωνσταντινούπολης (1453)

Ο Ουλουμπατλί Χασάν ήταν ένας Οθωμανός πολεμιστής που πήρε μέρος στην πολιορκία της Κωνσταντινούπολης. Θεωρείται ένας πολύ σημαντικός μάρτυρας στην σημερινή Τουρκία.

Γεννήθηκε στο χωριό Ulubat, στην επαρχία της Προύσας. Σε ηλικία 25 ετών ήταν παρών στην Πολιορκία της Κωνσταντινούπολης (6 Απριλίου 1453 - 29 Μαΐου 1453). Οι Τούρκοι είχαν προσπαθήσει πολλές φορές να καταλάβουν το τελευταίο προπύργιο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ωστόσο, παρά τις πολλές επιθέσεις και τους κανονιοβολισμούς, τα μεγάλα διπλά τείχη της Κωνσταντινούπολης κράτησαν για 53 ημέρες.

Στις 29 Μαϊου του 1453 οι Τούρκοι μπήκαν στην Κωνσταντινούπολη. Ο Χασάν ανέβηκε πρώτος στα τείχη της Κωνσταντινούπολης, ακολουθούμενος από τριάντα φίλους του. Κρατούσε ένα σπαθί, μια μικρή ασπίδα και την οθωμανική σημαία . Σκαρφάλωσε στα τείχη, έφτασε στην κορυφή και έβαλε την σημαία, την οποία υπερασπίστηκε μέχρι να φτάσουν οι υπόλοιποι τριάντα φίλοι του. Τελικά όμως έπεσε νεκρός από τα βέλη και τις πέτρες των Βυζαντινών. Οι Οθωμανοί εμψυχώθηκαν μόλις είδαν την σημαία τους να ανεμίζει στα τείχη της πόλης, ενώ αντίθετα οι Έλληνες απογοητεύτηκαν και έχασαν το ηθικό τους.

ΛογαριασμόςΓεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό που ονομάζεται Ουλουμπάτ στην επαρχίας της Προύσας .

Σε ηλικία 25 ετών ήταν παρών στην Πολιορκία της Κωνσταντινούπολης (6 Απριλίου 1453 - 29 Μαΐου 1453). Οι Τούρκοι είχαν προσπαθήσει να καταλάβουν τη μεγαλούπολη και το τελευταίο προπύργιο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Παρά τις πολλές επιθέσεις και τη σοβαρή σφυρηλάτηση από τα κανόνια, τα μεγάλα διπλά τείχη της Κωνσταντινούπολης κράτησαν για 53 ημέρες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.