Ορόντης Β΄ της Αρμενίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Ορόντης Β΄ της Αρμενίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση4ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος331 π.Χ.[1]
Γαυγάμηλα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΤέκναΜιθρένης Α΄ της Αρμενίας[2]
ΓονείςΟρόντης Α΄ της Αρμενίας[2] και Ροδογούνη[2]
ΟικογένειαΔυναστεία των Οροντιδών[2]
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμασατράπης
Βασιλέας της Αρμενίας

Ο Ορόντης Β΄ , αρμεν. Երուանդ Բ, Yervand II (άκμασε από το 336 π.Χ. και εξής) από τη Δυναστεία των Οροντιδών ήταν σατράπης της Αρμενίας (336 πΧ και εξής), υπό τον Δαρείο Γ΄ της Περσίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού Ορόντη Α΄ της Σωφηνής & Ματιηνής (περιοχών της Αρμενίας) και μετά της Μοισίας & Περγάμου.

Ο Αρριανός αναφέρει στη μάχη των Γαυγαμήλων το 331 πΧ τους δύο ηγέτες τού αρμενικού στρατού: τον Ορόντη και τον Μιθραύστη. Οι ιστορικοί ερμηνεύουν, ότι ο Μιθραύστης διοικούσε το πεζικό ή ότι το ιππικό ήταν σε δύο σώματα ή ότι η Αρμενία είχε δύο τμήματα με έναν σατράπη το καθένα.

Ο Ορόντης πολέμησε στη δεξιά πτέρυγα διοικώντας 40.000 πεζικάριους και 7.000 ιππείς και απεβίωσε. Ο γιος του Μιθρένης Α΄ σατράπης της Λυδίας, αφού είχε ηττηθεί στις Σάρδεις το 334 πΧ από τον Αλέξανδρο Γ΄ τον Μεγάλο, τον είχε ακολουθήσει και πολέμησε στη μεριά του στα Γαυγάμηλα. Έπειτα από τη μάχη, ο βασιλιάς της Μακεδονίας τον έκανε σατράπη της Αρμενίας.

Χρυσός στατήρας τού Ορόντη Α΄, πατέρα τού Ορόντη Β΄

.

Ωστόσο ο Διόδωρος Σικελιώτης και ο Πολύαινος ο ρήτορας αναφέρουν έναν Ορόντη, που ήταν σατράπης της Αρμενίας κατά τον Β΄ Πόλεμο των Διαδόχων (319-315). Ο πρώτος ιστορικός προσθέτει, ότι ήταν φίλος τού Πευκέστα. Οι ιστορικοί Α. Μπαρν, Ε. Άνσον και Β. Χέκελ τον ταυτίζουν με τον Ορόντη, που πολέμησε στα Γαυγάμηλα· οι δύο τελευταίοι γράφουν, πως ο Μιθρένης χάθηκε σε μία αποτυχημένη προσπάθεια να αποσπάσει την Αρμενία από τον Ορόντη Β΄. Ο Χέκελ εκτιμά, ότι η Αρμενία παρακάμφθηκε από τον Αλέξανδρο Γ΄ και δεν έγινε μέλος της Αυτοκρατορίας του. Όμως ο Άνσον θεωρεί, πως ο Ορόντης Β΄ -μετά τη μάχη στα Γαυγάμηλα- υποτάχθηκε στον Αλέξανδρο Γ΄, ο οποίος τον έθεσε στην Μεγάλη Αρμενία. Ο Ν. Χάμμοντ ερμηνεύει τις πηγές και λέει, ότι η Αρμενία ήταν ήδη υποταγμένη, όταν ο Μιθρένης Α΄ εστάλη εκεί από τη Βαβυλώνα το 331 πΧ, ότι ο Μιθρένης Α΄ ανέλαβε ως υποτελής τού Αλεξάνδρου Γ΄ και πως όταν το 323 πΧ ο Περδίκκας άφησε μερικές σατραπείες στους ίδιους σατράπες, η Αρμενία ήταν μία από αυτές. Το 317 πΧ ο Μιθρένης Α΄ αντικαταστάθηκε από τον Ορόντη Γ΄.

Μία επιγραφή από το ιεροθέσιο τού όρους Νέμρουτ αναφέρει τους προγόνους τού Αντιόχου Α΄ της Κομμαγηνής. Εκεί αναφέρεται πρώτος ο Αρτάσυρος, πατέρας τού Αροάνδα/Ορόντη Α΄, ο οποίος νυμφεύτηκε τη Ροδογούνη, κόρη τού Αρταξέρξη Β΄ της Περσίας και είχε γιο τον Αροάνδα/Ορόντη Β΄. Το επόμενο όνομα τελειώνει σε -άνης, ενώ το προηγούμενο γράμμα δεν είναι σαφές. Οι ιστορικοί Φ. Κ. Ντέρνερ, Γ. Χ. Γιουνκ και Μπρίγιντερ ερμηνεύουν το γράμμα ως ρ, δηλ. -ράνης, ώστε ο γιος τού Ορόντη Β΄ ήταν ο Μιθράνης. Όμως ο ιστορικός Σ. Ράιναχ το ερμηνεύει ως τ, δηλ. -τάνης, Οστάνης.

Σε μία άλλη επιγραφή του ιεροθεσίου αναφέρεται ένας Αροάνδας/Ορόντης Β΄, απόγονος (γιος ή εγγονός) τού Ορόντη Α΄ και της Ροδογούνης. Οι ιστορικοί Μπέλοχ και Μπρίγιντερ τον ταυτίζουν με τον διοικητή της μάχης στα Γαυγάμηλα. Ο Ντέρνερ δεν θεωρεί πειστική τη διασύνδεση, καθώς πολλοί θα είχαν το όνομα Ορόντης, που έπαιξαν ρόλο στην ιστορία της Περσίας την εποχή αυτή.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίσως γιος του είναι ο:

  • (;) Μιθρένης Α΄, σατράπης της Αρμενίας (από το 331 πΧ και εξής).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Arrian, The Anabasis of Alexander, iii. 8
  • Curtius, Histories of Alexander the Great, v. 1.44
  • Diodorus Siculus, Bibliotheca historica, xvii. 64.6
  • Polyaenus, Stratagems in War, iv. 8.3

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Orontes II της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).