Αρτάσυρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Αρτάσυρος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση5ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος4ος αιώνας π.Χ.
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Αρμενίας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας
Οικογένεια
ΤέκναΟρόντης Α΄ της Αρμενίας[1]
ΟικογένειαΔυναστεία των Οροντιδών[1]

Ο Αρτάσυρος ή Αρδασήρ (5ος αι. π.Χ.) από τη Δυναστεία των Οροντιδών ήταν σατράπης της Αρμενίας. Ο γιος του Ορόντης Α΄, έδωσε το όνομα στην πρώτη δυναστεία της Αρμενίας.

Νόμισμα τού Ορόντη Α΄ σατράπη της Σωφηνής & Ματιηνής, γιού τού Αρτάσυρου. Ο Ορόντης Α΄ έδωσε το όνομά του στην πρώτη δυναστεία της Αρμενίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν σατράπης της Αρμενίας κατά τη βασιλεία τού Αρταξέρξη Β΄ της Περσίας· αναφερόταν ως "το μάτι τού βασιλιά". Είχε καταγωγή από τη Βακτρία. Ο γιος του Ορόντης, που αναφέρεται ως Ορόντης από τη Βακτρία, είναι πιο γνωστός και υπηρέτησε ως σατράπης της Σωφηνής & Ματιηνής (Μιτάννι) κατά τη βασιλεία τού Αρταξέρξη Β΄. Μερικές ιστορικές καταγραφές αναφέρουν τον Αρταξέρξη Β΄ ως πατέρα τού Ορόντη, δηλ. ταυτίζουν τον Αρτάσυρο με τον Πέρση βασιλιά. Στην πραγματικότητα ο Αρταξέρξης Α΄ ήταν πεθερός τού Ορόντη.

Σύμφωνα με τον Χ. Καχατριάν, ο Αρτάσυρος δεν κατασκεύασε αρδευτικά κανάλια, άφησε όμως όλη την περιουσία στους γιους του για να φτιάξουν στο όνομά του. Πριν το τέλος του τους μάζεψε και τους είπε, πώς υποχρέωση κάθε ηγεμόνα Οροντίδη θα είναι να κατασκευάσει ένα τουλάχιστον κανάλι ύδρευσης. Πράγματι αυτό κράτησε για αιώνες.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Ασάτηρα και είχε τέκνο:

  • Ορόντης Α΄ απεβ. 344 π.Χ., σατράπης της Σωφηνής & Ματιηνής.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Chahin, M. (2001). The Kingdom of Armenia: A History. Psychology Press. ISBN 978-0700714520.
  • Gershevitch, Ilya, ed. (1985). The Cambridge History of Iran, Volume 2: The Median and Achaemenian periods. Cambridge University Press. ISBN 978-0521200912.


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Artasyru της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).