Ορχήστρα Νέων «Γκούσταβ Μάλερ»

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ορχήστρα Νέων «Γκούσταβ Μάλερ»
Συμφωνική ορχήστρα νέων
Ίδρυση1986, πριν 38 έτη (1986)
ΙδρυτήςΚλαούντιο Αμπάντο
Μουσικός διευθυντήςΚλαούντιο Αμπάντο
Ιστοσελίδαhttp://www.gmjo.at/

Η Ορχήστρα Νέων «Γκούσταβ Μάλερ» (γερμανικά: Gustav Mahler Jugendorchester‎‎, συντομογραφία: GMJO) είναι αυστριακή ορχήστρα νέων με έδρα τη Βιέννη. Ιδρύθηκε το 1986 από τον διευθυντή ορχήστρας Κλαούντιο Αμπάντο, και πήρε το όνομά της από τον συνθέτη Γκούσταβ Μάλερ. Είναι συνεργαζόμενο μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εθνικών Ορχηστρών Νέων.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1992, η ορχήστρα έγινε η πρώτη πανευρωπαϊκή ορχήστρα νέων που προσέφερε θέσεις σε νέους μουσικούς πρώην κομμουνιστικών χωρών όπως η Ουγγαρία και η Τσεχοσλοβακία, πραγματοποιώντας ανοιχτές ακροάσεις στο πρώην Ανατολικό Μπλοκ. Την ίδια χρονιά, γίνεται επιλογή από τους χιλιάδες υποψηφίους μουσικούς των ακροάσεων που πραγματοποιούνται σε περισσότερες από είκοσι πέντε ευρωπαϊκές πόλεις κάθε χρόνο.[2] Σήμερα, η ορχήστρα απαριθμεί περισσότερους από εκατό μουσικούς προερχόμενους από διάφορες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ουκρανία η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Ρωσία, η Ισπανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ρουμανία και η Ελβετία. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής είναι εξάρχοντες ορχηστρών που συνεχίζουν να βοηθούν την ορχήστρα με το απαιτητικό πρόγραμμα της κατά τη διάρκεια όλης της κάθε περιόδου.

Ρεπερτόριο και συνεργασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κλαούντιο Αμπάντο, ιδρυτής της ορχήστρας.

Το ρεπερτόριο της ορχήστρας κυμαίνεται από την κλασική έως την σύγχρονη κλασική μουσική με έμφαση στα μεγάλα συμφωνικά έργα της ρομαντικής και της μεταρομαντικής περιόδου. Το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο και η διεθνής επιτυχία της έχουν οδηγήσει πολλούς κορυφαίους διευθυντές ορχήστρας και σολίστ να συμπράξουν μαζί της.

Πολλοί αρχιμουσικοί συνεργάστηκαν με την ορχήστρα, μεταξύ των οποίων ο Μάρις Γιάνσονς, ο Πιερ Μπουλέζ και ο Μπέρναντ Χάιτινκ.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Members&Partners». www.efnyo.org. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Ορχηστρών Νέων. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2024. 
  2. Carol Main (22 August 2006). «Gustav Mahler Jugendorchester». The Scotsman. http://news.scotsman.com/topics.cfm?tid=1104&id=1231072006. Ανακτήθηκε στις 7 August 2007. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]