Οροπέδιο Ντέκκαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 14°N 77°E / 14°N 77°E / 14; 77

Οροπέδιο Ντέκκαν
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Ντέκκαν
14°0′0″N 77°0′0″E
ΧώραΙνδία[1]
Διοικητική υπαγωγήΙνδία[1]
Έκταση1.000.000 km²[2]
Υψόμετρο600 μέτρα[3]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Οροπέδιο Ντέκκαν είναι ένα ευρύτατο υψίπεδο στην Ινδία, που δεσπόζει στο μεγαλύτερο μέρος του κεντρικού και περισσότερο του νοτίου τμήματος της χώρας. Με υψόμετρο που ξεκινά από τα 100 μ. βόρεια, φθάνει τα 1000 μ. στα νότι-δυτικα, με μια ελαφρά κλίση προς τα ανατολικά, σε σχήμα τριγώνου αντίστροφου με εκείνο που παρουσιάζει η ινδική χερσόνησος.

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το οροπέδιο Ντέκκαν, που το όνομά του στη σανσκριτική είναι Ντάκσινα, ( dákṣiṇa = νότια, χώρα του νότου), οριοθετείται βόρεια από τον ποταμό Νερμπουντά, της πεδιάδας του Γάγγη, νότια από τον ποταμό Κρίσνα και δυτικά και ανατολικά από τους ορεινούς όγκους (οροσειρές) των δυτικών και ανατολικών Γκατς αντίστοιχα, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα των οικοτόπων της ινδικής αυτής περιοχής. Το οροπέδιο αποστραγγίζεται από δύο κύριους ποταμούς,με τους παραποτάμους τους, που διαρρέουν αυτό στο κεντρικό και νότιο τμήμα του, ο ποταμός Γκοντάβαρι και ο ποταμός Κρίσνα, που και εκ της ανατολικής κλίσης του, εκβάλουν και οι δύο στον Κόλπο της Βεγγάλης. Το δε κλίμα που παρατηρείται σ΄ αυτό είναι από ημιάνυδρο, δυτικά, μέχρι έντονο τροπικό, ανατολικά.
Στον πολιτικό χάρτη το οροπέδιο Ντέκκαν εκτείνεται σε περισσότερες από οκτώ ομόσπονδες πολιτείες της Ινδίας.

Γεωλογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από γεωλογικής άποψης το οροπέδιο Ντέκκαν θεωρείται το αρχαιότερο έδαφος της Ινδικής χερσονήσου. Αποτελείται κυρίως από μεταμορφωμένα πετρώματα διαφόρων χρονικών σταδίων, η ηλικία των οποίων κυμαίνεται από 300 μέχρι 500 εκατομμύρια χρόνια.
Μετά τον έντονο σεισμό του 1957 έπαψε να χαρακτηρίζεται ως περιοχή σχετικής σεισμικής σταθερότητας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica" τομ.28ος, σελ.195.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]