Γκοντάβαρι ποταμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 17°0′N 81°48′E / 17.000°N 81.800°E / 17.000; 81.800

Γκοντάβαρι
Χάρτης της Ινδία με τον Γκοντάβαρι.
ΠηγέςΔυτικά Γκατς
ΕκβολέςΚόλπος της Βεγγάλης
Ινδία ΙνδίαΙνδία Ινδία
Μήκος1465
Μέση εκροή3.061,18 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
ΠαραπόταμοιIndravati River, Kadam river, Pranhita River, Sabari River, Manjira River, Maner River, Kinnerasani River, Pravara River και Sindphana River
Χάρτης

Ο ποταμός Γκοντάβαρι, (Τελούγκου: గోదావరి) (Μαράτι: गोदावरी) είναι ένας από τους σημαντικότερους και ιερούς ποταμούς της Ινδίας. Έχει συνολικό μήκος 1465 χλμ. καθιστάμενος δεύτερος σε μήκος ποταμός της χώρας μετά τον επίσης ιερό ποταμό Γάγγη και ο μεγαλύτερος της Νότιας Ινδίας. Πηγάζει στα δυτικά Γκατς, στη περιφέρεια της πολιτείας Μαχαράστρα, περίπου 80 χμ. από την Αραβική θάλασσα και στη συνέχεια αφού διατρέξει όλη την Ν. Ινδία με κατεύθυνση ΝΑ. εκβάλει στο Κόλπο της Βεγγάλης. Εκ των παραπάνω φέρεται και με την ονομασία Ντακσίν Γκάνγκα (= Νότιος Γάγγης).

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συγκεκριμένα ο Γκοντάβαρι πηγάζει στον ορεινό όγκο παρά την πόλη Νάσικ και στη συνέχεια με κατεύθυνση ανατολική διασχίζει κατά μήκος όλο το οροπέδιο Ντέκαν. Από τις πηγές του μέχρι τα ανατολικά Γκατς διασχίζει έδαφος ομαλό όπου και δέχεται τα νερά των ποταμών Ντάρνα, Κάβντα, Πούρνα, Μανάρ και Πράνιτα. Ακολούθως στη περιοχή των ανατολικών Γκατς το έδαφος γίνεται τραχύ παρουσιάζοντας έτσι όχθες απόκρημνες, ενώ το πλάτος του ποταμού μειώνεται δραστικά στα 180 μ. Το σημείο αυτό είναι και το μικρότερο σημειούμενο πλάτος του ποταμού.
Στη συνέχεια διασχίζοντας πεδιάδες το πλάτος του μεγαλώνει δημιουργώντας στη κοίτη του πολλές νησίδες, πλούσιες σε καλλιέργεια κυρίως καπνού. Καθιστάμενος γεωγραφικό όριο μεταξύ των ομόσπονδων πολιτειών Μαχαράστρα και Άντρα Πραντές, διασχίζοντας τη δεύτερη, στρέφεται στη συνέχεια ΝΑ. περίπου στα 320 χλμ. πριν της εκβολής του. Στην εκβολή του δημιουργεί δύο στόμια, το Γκαουτάμι Γκοντάβαρι στα βόρεια και το Βάσιστα Γκοντάβαρι στα νότια, δημιουργώντας έτσι ένα Δέλτα.

Η λεκάνη απορροής του υπολογίζεται στα 312.800 τ.χλμ., μία από τις μεγαλύτερες της χώρας, (περίπου το 1/10 της έκτασης της Ινδίας), η δε ροή του είναι ανάλογη της εποχής, παρουσιάζοντας ετήσιο μέσον όρο 3.060 κυβ.μ/δευτερόλεπτο με ελάχιστο τα 7 κυβ.μ. και μέγιστο τα 34.000 κυβ.μ./ δευτερόλεπτο. Σημειώνεται ότι ο Γkοντάβαρι είναι πλωτός από τις εκβολές του μέχρι τα ανατολικά Γκατς, παρέχοντας μια σπουδαία ποταμοπλοΐα στο πλήθος των παρόχθιων πόλεων και χωριών που έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος του ρου του.

Οι Ινδουιστές, από πολύ παλαιά, αναγνωρίζοντας την σπουδαία σημασία του ποταμού αυτού στην ευρύτερη περιοχή, τον χαρακτήρισαν "ιερό ποταμό" σ΄ όλο το μήκος του. Βέβαια είναι εύκολα αντιληπτό τι θα μπορούσε να είχε συμβεί χωρίς αυτόν τον "Ιερό" χαρακτηρισμό σε εποχές μάλιστα που κάθε σχεδόν παρόχθια περιοχή ήταν αυτόνομη χωρίς ενιαία πρόληψη σεβασμού στο περιβάλλον.
Το 1948 κοντά στη παρόχθια πόλη Ρατζαμούντρυ κατασκευάστηκε ένα μεγάλο αρδευτικό και υδροηλεκτρικό φράγμα. Έκτοτε αναπτύχθηκαν πολλά σχετικά έργα όπως διώρυγες κ.λπ. που πολλαπλασίασαν τις περί αυτού αγροτικές καλλιέργειες. Σημαντικότερα εξ αυτών είναι το σπουδαίο σύστημα διωρύγων που αναπτύχθηκε κοντά στις εκβολές που συνδέουν το Δέλτα του ποταμού με τον ποταμό Κρίσνα μετατρέποντας την όλη περιοχή σε τεράστιους, αλλά και ευφορότερους οριζώνες της Ινδίας. Εξ ου και το παρωνύμιο της πολιτείας ¨Αντρα Πραντές «Γαβάθα ρυζιού της Ινδίας».

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica" τομ.18ος, σελ.125-126.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]