Ορθογραφικοί Κανόνες της Καταλανικής γλώσσας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Ορθογραφικοί Kανόνες της Καταλανικής γλώσσας είναι ένα σύνολο 24 κανόνων που δημιούργησε το Ινστιτούτο Καταλανικών Μελετών στις 24 Ιανουαρίου του 1913,[1] με τους οποίους έγινε προσπάθεια να ρυθμιστεί το ορθογραφικό σύστημα των Καταλανικών. Δημιουργήθηκαν λόγω της ανάγκης να εκσυγχρονιστούν, να καθαριστούν και να κανονικοποιηθούν η λογοτεχνική και η γραπτή γλώσσα.[2] Αυτοί οι κανόνες σηματοδότησαν την γραφή των μοντέρνων Καταλανικών, που ισοδυναμούσαν με άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες και που έγιναν πιο κατάλληλοι για την καλλιέργεια όλων των λογοτεχνικών ειδών και για όλους τους τομείς επικοινωνίας: τον τύπο, την επιστήμη, την εκπαίδευση, την νομοθεσία και τις επιχειρήσεις.

Για να εγκατασταθούν αυτοί οι ορθογραφικοί κανόνες, το Ινστιτούτο ίδρυσε μια επιτροπή αποτελούμενη από μέλη από όλα τα τμήματα του: Αντόνι Μαρία Αλκοβέρ, Τζοζέπ Καρνέρ ι Ριμπάλτα, Φρεντερίκ Κλασκάρ, Πομπέου Φάμπρα, Λουίς Σεγκαλά ι Εσταλέγια, Τζάουμε Μασσό ι Τορρέντς, Μικέλ ντελς Σάντς Ολιβέρ, Αντόνι Ρουμπιό ι Γιούκ, Πέρε Κορομίνες ι Μοντάνια και από τον Εουζένι δ'Ορς. Ο Πομπέου Φάμπρα ανέλαβε να ετοιμάσει ένα ερωτηματολόγιο το οποίο μελετήθηκε, συζητήθηκε και για το οποίο ψήφισαν όλα τα μέλη της επιτροπής. Το Ινστιτούτο, με αυτούς τους κανόνες, παρέδωσε όλα τα βασικά και σημαντικά εφόδια για την καταλανική γλώσσα για να μπορεί το Ινστιτούτο να αναλάβει όλες τις εργασιες που θα ακολουθούσαν, οι οποίες αφορούσαν την κωδικοποίηση της γραμματικής (1918) και το Γενικό Λεξιλόγιο της Καταλανικής Γλώσσας (1932).

Οι κανόνες εφαρμόστηκαν αμέσως από τον ημερήσιο Τύπο, διάφορα περιοδικά και από την πλειοψηφία των συγγραφέων. Η κανονικοποίηση διευκόλυνε την διδασκαλία των Καταλανικών στα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Ο Ενρίκ Πρατ ντε λα Ρίμπα, όσο αφορά αυτό το θέμα, κάλεσε τους Καταλανούς να είναι ενωμένοι και πειθαρχημένοι και σαν αποτέλεσμα οι τοπικές εταιρείες υιοθέτησαν την καινούργια ορθογραφία. Ο ρόλος του πολιτισμικού και πολιτικού κόσμου ήταν καθοριστικός για την επιτυχία των κανόνων, της ενότητας της γλώσσας και, σίγουρα, για να επαναφερθεί η καταλανική γλώσσα.

Παρά την λαϊκή και επίσημη αποδοχή, οι κανόνες είχαν αρχικά καταπολεμηθεί από ένα συγκεκριμένο αριθμό προσωπικοτήτων. Αξίζει να αναφερθούν μερικοί από αυτούς, κάποιοι εγγράμματοι και φιλόλογοι, όπως οι: Φρανσέσκ Καρρέρας ι Κάντι, Τζάουμε Κολέλ ι Μπανσέλς, Τζοζέπ Φρανκέζα ι Γκόμις, Φρανσέσκ Ματέου ι Φορνέλς, Απέλες Μέστρες, Ραμόν Μικέλ ι Πλάνας, Ερνέστ Μολινέ ι Μπραζές, κ.τ.λ. Αυτοί δημιούργησαν το 1915 την Ακαδημία της Καταλανικής Γλώσσας, η οποία εφάρμοσε μερικούς Κανόνες ορθογραφίας που δημοσιέυθηκαν το 1916, οι οποίοι δεν εφαρμόστηκαν με επιτυχία.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Normes de Castelló

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]