Ορεινά δάση της Ταλαμάνκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το δάσος γύρω από το ηφαίστειο Τουριάλμπα.
Απεικόνιση της οικο-περιοχής στον χάρτη.

Η οικοπεριοχή των ορεινών δασών της Ταλαμάνκα, στο τροπικό υγρό πλατύφυλλο δάσος, βρίσκεται ανάμεσα στην ορεινή Κόστα Ρίκα και στον Παναμά στην Κεντρική Αμερική.

Σύνθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ορεινά δάση Ταλαμάνκα καλύπτουν μια τεράστια περιοχή 16.300 τετραγωνικών χιλιομέτρων, στα βουνά Κορδιλέραν, συμπεριλαμβανομένων των Cordillera de Guanacaste, Cordillera de Tilarán, Cordillera Central και Cordillera de Talamanca, από τη βορειοδυτική Κόστα Ρίκα έως τον δυτικό Παναμά, με ακραία σημεία στη χερσόνησο Αζουέρο. Τα ορεινά δάση βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από 750 έως 1500 μέτρα, μέχρι περίπου 3000 μέτρα υψόμετρο, όπου μεταβαίνουν στα λιβάδια και τις θαμνώδεις εκτάσεις του Πάραμο της Κόστα Ρίκα στις υψηλότερες κορυφές.

Τα ορεινά δάση περιβάλλονται σε χαμηλότερα υψόμετρα από πεδινά δάση, συμπεριλαμβανομένων των υγρών δασών Ισθμίου-Ατλαντικού στην πλαγιά του Ατλαντικού (Καραϊβικής), των υγρών δασών Ισθμίου-Ειρηνικού στα νότια στην πλαγιά του Ειρηνικού και των εποχιακών υγρών δασών της Κόστα Ρίκα στα βορειοδυτικά.

Χλωρίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα δάση αποτελούνται από αειθαλή δέντρα, συμπεριλαμβανομένων πολλών ειδών (γένη Ocotea, Persea, Nectandra και Phoebe) της οικογένειας των δάφνων (Λαουρίδες) και δύο ενδημικές βελανιδιές, Quercus costaricensis και Quercus copeyensis.

Πανίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το δάσος Ταλαμάνκα είναι πλούσιο σε βιοποικιλότητα. Μεταξύ 3 και 4 τοις εκατό της βιοποικιλότητας του κόσμου βρίσκεται εδώ.

Το τμήμα της Κόστα Ρίκα φιλοξενεί 136 είδη θηλαστικών, ενώ του Παναμά 84. Χαρακτηριστικά θηλαστικά περιλαμβάνουν το τζάγκουαρ, το πούμα, το τάπιρ, το ελάφι, τον μυρμηγκοφάγο και πολλά είδη πιθήκων.

Τα πουλιά εκπροσωπούνται επίσης στην περιοχή των δασών. Η μεριά της Κόστα Ρίκα φιλοξενεί 450 είδη πτηνών, ενώ η μεριά του Παναμά 225. Αξιοσημείωτα απειλούμενα τοπικά πτηνά στο δάσος είναι το λαμπερό κετζάλ, το μαύρο γκουάν, ο παπαγάλος με θειούχα φτερά, το τρίποντο καμπαναριό και το χωρίς λαιμό πουλί, το οποίο απαντάται τόσο στην περιοχή της Κόστα Ρίκα όσο και στην περιοχή του Παναμά, και ο αετός της άρπυιας, που βρίσκεται αποκλειστικά στην περιοχή του Παναμά.

Τουλάχιστον 7 είδη αμφιβίων είναι ενδημικά της Κορντιλέρια, συμπεριλαμβανομένου του δηλητηριώδους βάτραχου και της σαλαμάνδρας Σιρικούι.[1][2]

 
 

Διατήρηση και απειλές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ορεινά δάση Ταλαμάνκα είναι μια από τις πιο ανέπαφες οικολογικές περιοχές της Κεντρικής Αμερικής, αν και τα δάση βελανιδιάς που υπήρχαν στην περιοχή, έχουν καθαριστεί για βοσκοτόπια και παραγωγή ξυλάνθρακα. Το 40% της οικολογικής περιοχής προστατεύεται από εθνικά και διεθνή πάρκα, όπως το καταφύγιο Λα Αμιστάντ κράτησης Βιόσφαιρας, το Εθνικό Πάρκο Τσιρίπο, το Εθνικό Πάρκο Μπραουλίο Καρίγιο, το Εθνικό Πάρκο Βολκέινο Πόας, το Εθνικό Πάρκο Ρινκον ντε λα Βιέτζα και το συννεφώδες δάσος Μοντεβέρντε.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Talamanca Range-La Amistad Reserves / La Amistad National Park». United Nations Educational, Scientific, and Cultural Organization. Ανακτήθηκε στις 12 Μαΐου 2021. 
  2. Ponce, M.; Navarro, D.; Batista, A. (2022). «A new salamander of the genus Bolitoglossa (Caudata: Plethodontidae) from the highlands of western Panama» (στα αγγλικά). Zootaxa 5129(4): 543–556. doi:10.11646/ZOOTAXA.5129.4.4. https://www.mapress.com/zt/article/view/zootaxa.5129.4.4. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]