Οπρίτσνινα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι Οπρίτσνικ.
Αυτός ο καμβάς από τον Ν. Β. Νέβρεφ αναπαριστά τον Ιβάν τον Τρομερό (στο μέσον)[εκκρεμεί παραπομπή] με τους οπρίτσνικ, ενώ ετοιμάζεται να μαχαιρώσει τον βογιάρο Ι. Π. Φιοντόροφ (1568), τον οποίον υποχρέωσαν να καθίσει στον θρόνο του Τσάρου.

Η οπρίτσνινα (ρωσικά: опри́чнина‎‎) είναι περίοδος της ρωσικής ιστορίας μεταξύ του 1565 και του 1572, κατά την οποία ο Τσάρος Ιβάν ο Τρομερός σύστησε εγχώρια πολιτική για μυστική αστυνομία, μαζικές καταπιέσεις, δημόσιες εκτελέσεις, καθώς και δέσμευση γαιών από τους Ρώσους αριστοκράτες. Οι έξι χιλιάδες πολιτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι φρόντιζαν στην εφαρμογή της πολιτικής λέγονταν oprichniki, ενώ ο όρος oprichnina χρησιμοποιούνταν επίσης για την μυστική αστυνομική οργάνωση[1] και για τα εδάφη εντός των οποίων, εκείνη την περίοδο, ο Τσάρος κυβερνούσε απευθείας και εντός των οποίων οι oprichniki ενεργούσαν.[2]

Ο όρος oprichnina, τον οποίον ο Ιβάν χρησιμοποίησε γι'αυτή την πολιτική, προέρχεται από την ρωσική λέξη oprich (ρωσικά: опричь‎‎, πέρα από, εκτός).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Oleg Gordievsky and Christopher Andrew (1999). KGB: The Inside Story of its intelligence operations from Lenin to Gorbachev (Russian language edition, Moscow, Centerpoligraph, ISBN 5-227-00437-4, page 21)
  2. Walter Leitsch. "Russo-Polish Confrontation" in Taras Hunczak, ed. "Russian Imperialism". Rutgers University Press. 1974, p.140