Ονταντόνιο ντα Μοντεφέλτρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ονταντόνιο ντα Μοντεφέλτρο
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση18  Ιανουαρίου 1428
Βασίλειο της Ιταλίας
Θάνατος22  Ιουλίου 1444
Ουρμπίνο
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία
Χώρα πολιτογράφησηςΔουκάτο του Μιλάνου
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙταλικά[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΓονείςΓκουινταντόνιο ντα Μοντεφέλτρο και Κατερίνα Κολόνα
ΑδέλφιαΒιολάντε Μοντεφέλτρο
Σεραφίνα Σφόρτσα
Φεντερίκο ντα Μοντεφέλτρο (ετεροθαλής αδελφός από πατέρα)
ΟικογένειαΟίκος του Μοντεφέλτρο
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Μία μορφή από τη Μαστίγωση του Χριστού του Πιέρο ντελλα Φραντσέσκα, που συχνά πιστεύεται ότι αντιπροσωπεύει τον Ονταντόνιο.

Ο Ονταντόνιο, ιταλ.: Oddantonio da Montefeltro (1428 – 22 Ιουλίου 1444) από τον Οίκο του Μοντεφέλτρο ήταν ο πρώτος δούκας του Ουρμπίνο στην Ιταλία.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ονταντόνιο διαδέχθηκε τον πατέρα του Γκουινταντόνιο ως κόμης του Ουρμπίνο. Ήταν ετεροθαλής αδερφός του Φεντερίκο Γ΄. Η διαθήκη διαίρεσης της κομητείας μεταξύ Oνταντόνιο και Φεντερίκο Γ΄ δεν είναι γνωστή. ούτε η σχέση μεταξύ των δύο. Ωστόσο, έχει προταθεί ότι ο Φεντερίκο Γ΄ παρείχε τουλάχιστον κάποια οικονομική υποστήριξη στον αδελφό του μέσω της δραστηριότητάς του ως κοντοτιέρου.

Στις 25 Απριλίου 1443, σε ηλικία 16 ετών, σε μία τελετή στη Σιένα ο πάπας Ευγένιος Δ΄ τον έκανε δούκα του Ουρμπίνο ως ανταμοιβή για την υποστήριξή του στον πόλεμο εναντίον των Σφόρτσα στο Μάρκε. [2]

Ο Oνταντόνιo εξάντλησε το θησαυροφυλάκιο του μικρού κράτους με τον υπερβολικό τρόπο ζωής του (αναφέρεται ότι έκανε εξωφρενικές δεξιώσεις, μερικές διάρκειας άνω των 15 ημερών), και κατά συνέπεια έπρεπε να βάλει βαρείς φόρους στο δουκάτο. Ζήτησε επίσης την υποστήριξη των αρχαίων εχθρών του Οίκου του, των Μαλατέστα, φθάνοντας φαινομενικά σε πλήρη ανεξαρτησία από αυτούς.

Τη νύχτα μεταξύ 21 και 22 Ιουλίου 1444 σκοτώθηκε από συνωμότες στο Δουκικό Ανάκτορο, μαζί με τους συμβούλους του Mανφρέντο ντεϊ Πίο ντα Κάπρι και Tομάζο ντι Γκουίντο ντελλ' Άντζελο.

Ο Φεντερίκο Γ΄ τον διαδέχθηκε ως δούκας του Ουρμπίνο. Ερωτήματα έχουν τεθεί σχετικά με την πιθανότητα εμπλοκής του στη δολοφονία του Oνταντόνιο, αν και δεν υπάρχουν οριστικές αποδείξεις για οποιαδήποτε ανάμειξη.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Identifiants et Référentiels». (Γαλλικά) IdRef. Agence bibliographique de l'enseignement supérieur. Ανακτήθηκε στις 12  Μαΐου 2020.
  2. Grossi, Carlo (1819). Degli Uomini Illustri di Urbino Commentario. Urbino: Vicenzo Guerrini Stampatore. σελ. 6. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]