Ομοσπονδιακό Παλάτι της Ελβετίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βόρεια πρόσοψη του Ομοσπονδιακού Παλατιού στη Βέρνη

Το Ομοσπονδιακό Παλάτι της Ελβετίας (γερμανικά: Bundeshaus‎‎ , γαλλικά: Palais fédéral‎‎ , ιταλικά: Palazzo federale‎‎ , Romansh , λατινικά: Curia Confœderationis Helveticæ‎‎ ) είναι κτίριο στη Βέρνη που στεγάζει την Ελβετική Ομοσπονδιακή Συνέλευση (νομοθετικό σώμα) και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο. Έχει συνολικό μήκος πάνω από 300 μέτρα και αποτελείται από το κεντρικό κτίριο συνελεύσεων και δύο πτέρυγες (ανατολική και δυτική) που στεγάζει κυβερνητικά τμήματα και μια βιβλιοθήκη. Το όνομα στα γερμανικά και στη ρομανσική γλώσσα σημαίνει "ομοσπονδιακό σπίτι", ενώ τα γαλλικά και ιταλικά ονόματα μεταφράζονται και τα δύο σε "Ομοσπονδιακό παλάτι". Η λατινική λέξη curia προέρχεται από την Αρχαία Ρώμη και αρχικά σήμαινε συνέλευση και αργότερα χρησιμοποιήθηκε για το μέρος όπου συνεδρίαζε η Ρωμαϊκή Σύγκλητος, και οι δύο έννοιες σχετίζονται με το Ομοσπονδιακό Παλάτι.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Χανς Αούερ και κατασκευάστηκε μεταξύ του 1894 και 1902 από 173 ελβετικές εταιρείες και 33 Ελβετούς σχεδιαστές.[1] Τα εγκαίνιά του έγιναν την 1η Απριλίου 1902. Το συνολικό κόστος, εκείνη την εποχή, ήταν 7.198.000 ελβετικά φράγκα .

Συλλογή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Federal Chancellery of Switzerland (2017). The Parliament Building in Bern, Switzerland (PDF) (στα Αγγλικά) (12/2017 έκδοση). Ομοσπονδιακή Καγκελαρία της Ελβετίας. σελίδες 5–18. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]