Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα Κριμαίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα Κριμαίας (ρωσικά: Кры́мский федера́льный о́круг‎‎) ήταν ένα ομοσπονδιακό διαμέρισμα της Ρωσίας. Ιδρύθηκε στις 21 Μαρτίου 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία.[1] Το ομοσπονδιακό διαμέρισμα, που περιελάμβανε τη Δημοκρατία της Κριμαίας και τη ομοσπονδιακή πόλη της Σεβαστούπολης, αναγνωρίζονται ως μέρος της Ουκρανίας από τη διεθνή κοινότητα. Η Ουκρανία θεωρεί την περιοχή, μαζί με τις περιοχές της Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, ως προσωρινά κατεχόμενα εδάφη.[2][3]

Ο Όλεγκ Μπελάβεντσεφ διορίστηκε ως προεδρικός απεσταλμένος[4], και το διοικητικό κέντρο του ομοσπονδιακού διαμερίσματος ήταν η Συμφερούπολη.

Στις 28 Ιουλίου 2016, το Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα Κριμαίας, το οποίο κατά την διάρκεια ύπαρξής του ήταν το μικρότερο ομοσπονδιακό διαμέρισμα της χώρας, καταργήθηκε και συγχωνεύθηκε με το Νότιο Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα, προκειμένου να "αυξήσει την αποδοτικότητα των εργασιών των οργάνων των ομοσπονδιακών διαμερισμάτων"[5].

Ομοσπονδιακά υποκείμενα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

# Σημαία Ομοσπονδιακό υποκείμενο Έκταση σε τ.χλμ. Πληθυσμός Διοικητικό κέντρο
1 Δημοκρατία της Κριμαίας 26,100 1,966,801 Συμφερούπολη
2 Σεβαστούπολη 900 379,200 Σεβαστούπολη

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Υπουργείο Εσωτερικών της Κριμαίας

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]