Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου Παναμά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου Παναμά
ΣυντομογραφίαFEPAFUT
Ίδρυση1937
ΈδραΠόλη του Παναμά
ΜέλοςUNCAF (από 1990), CONCACAF (από 1961) και FIFA (από 1938)
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram

Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου Παναμά (ισπανικά: Federación Panameña de Fútbol), FEPAFUT) είναι το ανώτατο διοικητικό όργανο όσον αφορά το άθλημα του ποδοσφαίρου στον Παναμά. Είναι υπεύθυνη για την οργάνωση και λειτουργία των εθνικών ομάδων ανδρών, γυναικών και νέων του Παναμά. Διοργανώνει επίσης το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του ανώτατου επιπέδου ποδοσφαιρικής κατηγορίας της χώρας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιδέα της δημιουργίας ενός πρωταθλήματος και μιας εθνικής ομοσπονδίας, προέρχεται από την αφροκαραϊβική κοινότητα γύρω στο 1918, μετά από μια σειρά αγώνων μεταξύ των ομάδων Στάνταρντ Οβάλ και Αμέρικαν Κέιμπλ, ενώ η άλλη πλευρά, η ευρωπαϊκή, κυρίως της Γερμανίας, με θρησκευτική νοτιοαμερικανική και κεντροαμερικανική καταγωγή, προσπάθησε να θέσει τα θεμέλια για ένα τοπικό τουρνουά, αλλά το 1921, οι Αντιλλιάνοι ίδρυσαν την Ίσθμιαν Φούτμπολ Λιγκ, η οποία διήρκεσε για τρεις περιόδους, μέχρι το 1925.

Έπειτα, χάρη στην ιδέα ορισμένων ανθρώπων, όπως ο Ρίτσαρντ Νιούμαν, ένας Σαλεσιανός ιερέας από την Ονδούρα, ο Χοσέ Ντε Λα Κρους Τούρσιος ι Μπαραχόνα και ο συνταγματάρχης Γκάμπριελ Μπάριος από τη Γουατεμάλα, ιδρύθηκε η Λίγα Νασιονάλ ντε Φούτμπολ, ενώ πρώτος πρόεδρος διετέλεσε ο Μπάριος, ο οποίος πήρε και το προσωνύμιο «Padre del Fútbol Panameño» (Πατέρας του Ποδοσφαίρου του Παναμά). Στο πρωτάθλημα συμμετείχαν έξι ομάδες, ενώ το 1926 συστάθηκε η Λίγα Μενόρ.

Η ομάδα Κολόν, ίδρυσε χάρη στην ιδέα του Δον Χουστινιάνο Κάρδενας, το 1933, τη Λίγα Ατλάντικα ντε Φούτμπολ, η οποία έφερε την πόλωση στο άθλημα στην Πόλη του Παναμά. Οι Κολονιστές είχαν την ιδέα δημιουργίας ενός διαπεριφερειακού πρωταθλήματος το 1934, με το παιχνίδι μεταξύ των ομάδων Ρόξι και Κολόν Ρέιντζερς, πρωταθλητριών των περιφερειών τους, διεκδικώντας το Κόπα Τεάτρο Στραντ, θέτωντας τις βάσεις για τη δημιουργία ενιαίου πρωταθλήματος το 1937.

Έπειτα από τη συνάντηση των εκπροσώπων των δύο πρωταθλημάτων στο Club Miramar de Bella Vista, το οποίο μετονομάστηκε αργότερα σε Hotel Miramar Intercontinental, πάρθηκε η απόφαση για την ίδρυση της Εθνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαιρικών Ενώσεων Παναμά (Federación Nacional de Football Association de Panamá) στις 29 Αυγούστου του 1937,[1] τη μετέπειτα Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου Παναμά (FEPAFUT).

Με πρόεδρο τον Δον Χοσέ Αντόνιο Μολίνο, επιτεύχθηκε η οριστικοποίηση της υπαγωγής του Παναμά στους κόλπους της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FIFA) σε συνέδριο στο Παρίσι της Γαλλίας το 1938, αν και η εθνική ομάδα είχε εγγραφεί προηγουμένως σε διεθνή διοργάνωση στο πλαίσιο των Δ΄ Αγώνων Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής ως οικοδέσποινα.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. todosport.com (επιμ.). «70 Aniversario de FEPAFUT: El fútbol panameño 70 años después». Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2009. [νεκρός σύνδεσμος]
  2. marearoja.com (επιμ.). «Federación Panameña de Fútbol celebra 70 años». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Νοεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2009. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]