Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου Κόστα Ρίκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου Κόστα Ρίκα
ΣυντομογραφίαFEDEFUTBOL
Ίδρυση1921
ΈδραΣαν Χοσέ
ΜέλοςCONCACAF (από 1961), UNCAF και FIFA (από 1927)
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram

Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου Κόστα Ρίκα (ισπανικά: Federación Costarricense de Fútbol, FEDEFUTBOL) είναι το ανώτατο διοικητικό όργανο όσον αφορά το άθλημα του ποδοσφαίρου στην Κόστα Ρίκα. Ιδρύθηκε στις 13 Ιουνίου του 1921 ενώ το 1927 έγινε μέλος της FIFA, καθώς και το 1961 της CONCACAF.[1]

Είναι υπεύθυνη για την οργάνωση και λειτουργία των εθνικών ομάδων ανδρών, γυναικών και νέων, όπως και των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων της Κόστα Ρίκα. Τα επαγγελματικά πρωταθλήματα της χώρας διοργανόνωνται από την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων της Πριμέρα Ντιβισιόν (UNAFUT) υπό την εποπτεία της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Κόστα Ρίκα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά το έτος 1921, δημιουργήθηκε η Εθνική Ένωση Ποδοσφαίρου (Liga Nacional de Fútbol) από τα σωματεία Αλαχουελένσε, Καρταχινές, Ερεδιάνο, Λα Λιμπερτάδ, Εσπανιόλα ντε Σαν Χοσέ, Λα Ουνιόν ντε Τρες Ρίος και Λιμονένσε, οι οποίες σχημάτισαν την Πριμέρα Ντιβισιόν.

Το 1931, η Ένωση οργανώθηκε συγκεντρωτικά και μετονομάστηκε σε Ομοσπονδία Αθλητισμού Κόστα Ρίκα (Federación Deportiva de Costa Rica), ενώ αργότερα μετονομάστηκε σε Εθνική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (Federación Nacional de Fútbol) και στη δεκαετία του 1970 πήρε την τελική της ονομασία σε Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου Κόστα Ρίκα (Federación Costarricense de Fútbol, FEDEFUTBOL).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]