Ομαλιζουμάμπη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ομαλιζουμάμπη
Κλινικά δεδομένα
Εμπορικές ονομασίεςXOLAIR
Δεδομένα άδειας
Κατηγορία ασφαλείας κύησης
  • B1
Οδοί
χορήγησης
Υποδόρια
Φαρμακοκινητική
Βιολογικός χρόνος ημιζωής26 ημέρες
Κωδικοί
Αριθμός CAS242138-07-4
DrugBankDB00043
UNII2P471X1Z11
KEGGD05251
ChEMBLCHEMBLChEMBL1201589
Χημικά στοιχεία
Μοριακή μάζα145058.53 g·mol−1

Η Ομαλιζουμάμπη είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα κατά της ανοσοσφαιρίνης Ε που χρησιμοποιείται στη θεραπεία του σοβαρού άσθματος και της χρόνιας ιδιοπαθούς κνίδωσης. Η Ομαλιζουμάμπη είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα κατά της ανοσοσφαιρίνης Ε που χρησιμοποιείται στη θεραπεία του σοβαρού άσθματος και της χρόνιας ιδιοπαθούς κνίδωσης. Πωλείται με την επωνυμία Xolair από την Genentech και εγκρίθηκε για πρώτη φορά από τον FDA το 2003 για τη θεραπεία ενηλίκων και παιδιών ηλικίας 12 ετών και άνω με μέτριο έως σοβαρό επίμονο αλλεργικό άσθμα που δεν ελέγχεται από εισπνεόμενα στεροειδή. Από την έγκρισή του στις ΗΠΑ, περισσότεροι από 200.000 ασθενείς ηλικίας άνω των 12 ετών με το αλλεργικό άσθμα έχουν θεραπευτεί. Τον Σεπτέμβριο του 2018, εγκρίθηκε από τον FDA ένα νέο σκεύασμα Xolair με μορφή προγεμισμένης σύριγγας.

Η Ομαλιζουμάμπη είναι ένα εξανθρωπισμένο μονοκλωνικό αντίσωμα που προέρχεται από ανασυνδυασμένο DNA που δεσμεύεται ειδικά με την ελεύθερη ανθρώπινη ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE) στο αίμα και το διάμεσο υγρό και στη συνδεδεμένη με τη μεμβράνη μορφή της IgE (mIgE) στην επιφάνεια των Β λεμφοκυττάρων που εκφράζουν mIgE. Σε αντίθεση με ένα συνηθισμένο αντίσωμα αντι-IgE, δεν δεσμεύεται σε IgE που είναι ήδη δεσμευμένο από τον υποδοχέα IgE υψηλής συγγένειας (FcεRI) στην επιφάνεια των ιστιοκυττάρων, των βασεόφιλων και των δενδριτικών κυττάρων που παρουσιάζουν αντιγόνο.

Ενδείξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ομαλιζουμάμπη έχει εγκριθεί για τις εξής παθήσεις:

  1. μέτριο έως σοβαρό άσθμα σε ενήλικες και σε παιδιά από 6 ετών, οι οποίοι εμφανίζουν θετικό αλλεργικό δερματικό τεστ ή εργαστηριακό τεστ (Rast test) σε αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα και συμπτώματα που δεν μπορούν ελεγχθούν με εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή,
  2. χρόνια ιδιοπαθή κνίδωση σε ενήλικες και εφήβους άνω των 12 ετών που παραμένουν συμπτωματικοί παρόλο που υπόκεινται σε αγωγή με αντιισταμινικά H1.

Μηχανισμός Δράσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ομαλιζουμάμπη δεσμεύεται με την IgE και εμποδίζει τη σύνδεση της IgE με τον FcεRI (υποδοχέας IgE υψηλής συγγένειας) και κατά συνέπεια μειώνει την ποσότητα ελεύθερης IgE που είναι διαθέσιμη για να δώσει το έναυσμα για τον αλλεργικό καταρράκτη. Η αγωγή των ατοπικών ατόμων με ομαλιζουμάμπη είχε ως αποτέλεσμα μια σημαντική προς τα κάτω ρύθμιση των υποδοχέων FcεRI στα βασεόφιλα.