Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ομάδα Τέιτ-Σαφάρεβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στην αριθμητική γεωμετρία, η Ομάδα Τέιτ-Σαφάρεβιτς Ш(A/K) μιας αβελιανής ποικιλίας A [1](ή γενικότερα ενός ομαδικού σχήματος) που ορίζεται πάνω σε ένα αριθμητικό σώμα K αποτελείται από τα στοιχεία της ομάδας Βέιλ-Σατελέ[2] , όπου είναι η απόλυτη ομάδα Γαλουά του K, που γίνεται τετριμμένη σε όλες τις συμπληρώσεις του K (δηλ. e., στις πραγματικές και μιγαδικές συμπληρώσεις καθώς και στα p-adic σώματα που προκύπτουν από το K συμπληρώνοντας ως προς όλες τις αρχιμήδειες και μη αρχιμήδειες αποτιμήσεις v). Έτσι, από την άποψη της συνομολογίας Γαλουά, η Ш(A/K)) μπορεί να οριστεί ως εξής

Η ομάδα αυτή εισήχθη από τους Σερζ Λανγκ και Τζον Τέιτ([3] ) και τον Ιγκόρ Σαφάρεβιτς([4]).Ο Κάσελς εισήγαγε τον συμβολισμό Ш(A/K), όπου Ш αντιστοιχεί στο κυριλλικό γράμμα «Sha», για τον Σαφάρεβιτς[5], αντικαθιστώντας τον παλαιότερο συμβολισμό TS ή .

Στοιχεία της ομάδας Τέιτ-Σαφάρεβιτς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεωμετρικά, τα μη τετριμμένα στοιχεία της ομάδας Τέιτ-Σαφάρεβιτς μπορούν να θεωρηθούν ως οι ομογενείς χώροι του A που έχουν Kv-ρητά σημεία για κάθε θέση v του K, αλλά κανένα K-ρητό σημείο. Έτσι, η ομάδα μετρά το βαθμό στον οποίο η αρχή Χάσε δεν ισχύει για ρητές εξισώσεις με συντελεστές στο πεδίο K. Ο Καρλ-Ερικ Λιντ έδωσε ένα παράδειγμα ενός τέτοιου ομογενούς χώρου, δείχνοντας ότι η καμπύλη γένους x4 − 17 = 2y2 έχει λύσεις στους πραγματικούς και σε όλα τα p-adic[6] σώματα, αλλά δεν έχει ρητά σημεία[7]. Ο Ερνστ Σ. Σέλμερ έδωσε πολλά ακόμη παραδείγματα, όπως 3x3 + 4y3 + 5z3 = 0.[8]

Η ειδική περίπτωση της ομάδας Τέιτ-Σαφάρεβιτς για το πεπερασμένο ομαδικό σχήμα που αποτελείται από σημεία κάποιας δεδομένης πεπερασμένης τάξης n μιας αβελιανής ποικιλίας σχετίζεται στενά με την ομάδα Σέλμερ[9].

Η εικασία του Τέιτ-Σαφάρεβιτς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εικασία Τέιτ-Σαφάρεβιτς δηλώνει ότι η ομάδα Τέιτ-Σαφάρεβιτς είναι πεπερασμένη. Ο Καρλ Ρούμπιν το απέδειξε αυτό για κάποιες ελλειπτικές καμπύλες τάξης το πολύ 1 με μιγαδικό πολλαπλασιασμό.[10] Ο Βίκτορ Α. Κολυβάγκιν το επέκτεινε σε σπονδυλωτές ελλειπτικές καμπύλες πάνω σε ρητούς αριθμούς αναλυτικού βαθμού το πολύ 1 (Το θεώρημα της δομοστοιχειωτής μορφής έδειξε αργότερα ότι η υπόθεση της σπονδυλωτότητας ισχύει πάντα).[11]

Ζεύγος Κάσελς-Τέιτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αντιστοίχιση Κάσελς-Τέιτ είναι μια διγραμμική αντιστοίχιση Ш(A) × Ш(Â) → Q/Z, όπου A είναι μια αβελιανή ποικιλία και Â είναι η διπλή της. Ο Κάσελς την εισήγαγε για ελλειπτικές καμπύλες, όταν η A μπορεί να ταυτιστεί με την Â και η σύζευξη είναι μια εναλλασσόμενη μορφή.[12] Ο πυρήνας αυτής της μορφής είναι η υποομάδα των διαιρετών στοιχείων, η οποία είναι τετριμμένη αν η εικασία Τέιτ-Σαφάρεβιτς είναι αληθής. Ο Τέιτ επέκτεινε την αντιστοίχιση σε γενικές αβελιανές ποικιλίες, ως παραλλαγή της δυϊκότητας Τέιτ.[13] Μια επιλογή της πόλωσης στην A δίνει έναν χάρτη από την A στην Â, ο οποίος επάγει μια διγραμμική ζεύξη στην Ш(A) με τιμές στην Q/Z, αλλά σε αντίθεση με την περίπτωση των ελλειπτικών καμπυλών αυτή δεν χρειάζεται να είναι εναλλασσόμενη ή ακόμη και αντισυμμετρική.

Για μια ελλειπτική καμπύλη, ο Κάσελς έδειξε ότι η αντιστοίχιση είναι εναλλασσόμενη και μια συνέπεια είναι ότι αν η τάξη τουШ είναι πεπερασμένη τότε είναι τετράγωνο. Για πιο γενικές αβελιανές ποικιλίες, για πολλά χρόνια θεωρούνταν μερικές φορές λανθασμένα ότι η τάξη της Ш είναι τετράγωνο όποτε είναι πεπερασμένη- το λάθος αυτό προήλθε από μια εργασία του Σουίνερτον-Ντάιερ,[14] ο οποίος παρέθεσε λανθασμένα ένα από τα αποτελέσματα του Τέιτ.[13]] Οι Πούνεν και Στολ έδωσαν μερικά παραδείγματα όπου η τάξη είναι δύο φορές τετράγωνο, όπως η Ιακωβιανή μιας ορισμένης καμπύλης γένους 2 πάνω στους ρητούς, της οποίας η ομάδα Τέιτ-Σαφάρεβιτς έχει τάξη 2,[15] και ο Στάιν έδωσε μερικά παραδείγματα όπου η δύναμη ενός περιττού πρώτου που διαιρεί την τάξη είναι περιττή[16]. Αν η αβελιανή ποικιλία έχει μια κύρια πόλωση τότε η μορφή της Ш είναι αντιασυμμετρική, πράγμα που σημαίνει ότι η τάξη της Ш είναι ένα τετράγωνο ή δύο φορές ένα τετράγωνο (αν είναι πεπερασμένη), και αν επιπλέον η κύρια πόλωση προέρχεται από έναν ρητό διαιρέτη (όπως συμβαίνει στις ελλειπτικές καμπύλες) τότε η μορφή είναι εναλλασσόμενη και η τάξη της Ш είναι ένα τετράγωνο (αν είναι πεπερασμένη). Από την άλλη πλευρά, βασιζόμενος στα αποτελέσματα που μόλις παρουσιάστηκαν ο Κωνσταντίνους έδειξε ότι για κάθε αριθμό n χωρίς τετράγωνο υπάρχει μια αβελιανή ποικιλία A ορισμένη πάνω στο Q και ένας ακέραιος m με |Ш| = n·m2.[17] Ειδικότερα ο Ш είναι πεπερασμένος στα παραδείγματα του Κωνσταντίνους και τα παραδείγματα αυτά επιβεβαιώνουν μια εικασία του Στάιν. Συνεπώς modulo τετράγωνο οποιοσδήποτε ακέραιος μπορεί να είναι η τάξη του Ш.

Δημοσιεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «AV -- J.S. Milne». www.jmilne.org. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2024. 
  2. «Weil-Châtelet group - Encyclopedia of Mathematics». encyclopediaofmath.org. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2024. 
  3. Lang & Tate 1958.
  4. Shafarevich 1959.
  5. «Igor Shafarevich - The Mathematics Genealogy Project». mathgenealogy.org. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2024. 
  6. «P-adic number - Encyclopedia of Mathematics». encyclopediaofmath.org. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουνίου 2024. 
  7. Lind 1940.
  8. Selmer 1951.
  9. Cassels, J. W. S. (1962). «Arithmetic on Curves of Genus 1 : III. The Tate-Šafarevič and Selmer Groups» (στα αγγλικά). Proceedings of the London Mathematical Society s3-12 (1): 259–296. doi:10.1112/plms/s3-12.1.259. http://doi.wiley.com/10.1112/plms/s3-12.1.259. 
  10. Rubin 1987.
  11. Kolyvagin 1988.
  12. Cassels 1962.
  13. 13,0 13,1 Tate 1963.
  14. Swinnerton-Dyer 1967.
  15. Poonen & Stoll 1999.
  16. Stein 2004.
  17. Konstantinous 2024.