Ομάδα Πασιφάης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η ομάδα της Πασιφάης είναι μια ομάδα ανάδρομων ακανόνιστων δορυφόρων του Δία που ακολουθούν παρόμοιες τροχιές με την Πασιφάη και πιστεύεται ότι έχουν κοινή προέλευση.

Οι ημι-άξονες της τροχιάς τους(αποστάσεις από τον Δία) κυμαίνονται μεταξύ 22,8 και 24,1 εκατ. χλμ. (το ίδιο εύρος με την ομάδα της Κάρμης), οι κλίσεις τους μεταξύ 144,5° και 158,3°, και οι εκκεντρότητες τους μεταξύ 0,25 και 0,43.

Αυτό το διάγραμμα παρουσιάζει τους μεγαλύτερους ακανόνιστους δορυφόρους του Δία. Από την ομάδα Πασιφάης, η Σινώπη και η Πασιφάη επισημαίνονται στην εικόνα. Η θέση ενός αντικειμένου στον οριζόντιο άξονα δείχνει την απόστασή του από τον Δία. Ο κατακόρυφος άξονας δείχνει την κλίση. Η εκκεντρότητα υποδεικνύεται με κίτρινες μπάρες που απεικονίζουν τις μέγιστες και ελάχιστες αποστάσεις των αντικειμένων από το Δία. Οι κύκλοι απεικονίζουν το μέγεθος ενός αντικειμένουσε σύγκριση με τα άλλα.

Tα κύρια μέλη της ομάδας είναι τα εξής:

Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (IAU) δίνει ονόματα που τελειώνουν σε -e για όλους τους ανάδρομους δορυφόρους, συμπεριλαμβανομένων των μελών και αυτής της ομάδας.

Προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πασιφάη ομάδα πιστεύεται ότι έχουν σχηματιστεί όταν ο Δίας έπιασαν έναν αστεροειδή το οποίο στη συνέχεια χώρισε μετά από μια σύγκρουση.

Ο αρχικός αστεροειδής δεν διαταράχθηκε σε μεγάλο βαθμό: το αρχικό σώμα υπολογίζεται πως ήταν 60 χιλιόμετρα σε διάμετρο, περίπου το ίδιο μέγεθος με την Πασιφάη. Άρα η Πασιφάη διατηρεί το 99% της μάζας του αρχικού σώματος.

Ωστόσο, αν η Σινώπη ανήκει στην ομάδα, η αναλογία είναι πολύ μικρότερη, συγκεκριμένα 87%.[1]Σε αντίθεση με τις ομάδες της Κάρμης και της Ανάγκης, η θεωρία της προέλευσης της ομάδας της Πασιφάης από μιά σύγκρουση δεν είναι αποδεκτή από όλες τις μελέτες. Αυτό συμβαίνει επειδή η ομάδα της Πασιφάης, ενώ όλα της τα μέλη έχουν παρόμοιος ημιάξονες τροχιάς, έχουν μεγαλύτερη διασπορά στις κλίσεις τους. Εναλλακτικά, η Σινώπη μπορεί να μην είναι ένα μέρος από τα απομεινάρια της ίδιας σύγκρουσης και αιχμαλοτίστηκε ανεξάρτητα, αντ ' αυτού. Οι διαφορές χρώματος μεταξύ των αντικειμένων (γκρι για την Πασιφάη, ανοιχτό κόκκινο για την Καλλιρόη και τη Μεγακλείτη) προτείνουν επίσης ότι η ομάδα θα μπορούσε να έχει μια πιο σύνθετη προέλευση από μία σύγκρουση.
Το διάγραμμα συγκρίνει τα τροχιακά στοιχεία και τα σχετικά μεγέθη των κυρίων μελών της ομάδας της Παιφάης.
Το διάγραμμα συγκρίνει την ευρεία διασπορά της ομάδας της Πασιφάης (κόκκινο) με τις πιο συμπαγείς ομάδες της Ανάγκης (μπλε) και Κάρμης (πράσινο).

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Sheppard, Scott S.; Jewitt, David C. (May 5, 2003). «An abundant population of small irregular satellites around Jupiter». Nature 423 (6937): 261–263. doi:10.1038/nature01584. PMID 12748634. Bibcode2003Natur.423..261S.