Ολόκληρο Αζερμπαϊτζάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Ολόκληρο Αζερμπαϊτζάν (αζερικά: Bütöv Azərbaycan‎) είναι αλυτρωτική έννοια που ενώνει τα εδάφη που κατοικούν οι Αζέροι σε μια χώρα, το Αζερμπαϊτζάν.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιδέα του "Ολόκληρου Αζερμπαϊτζάν" διατυπώθηκε από τον Πιρούζ Ντιλαντσί το 1991 και ορίστηκε το 1992 από τον Αζέρο πρόεδρο Αμπουλφάζ Ελτσιμπέι (υπηρέτησε το 1992-93). Το 1991, ο Ντιλαντσί ίδρυσε τον εθνικιστικό οργανισμό ΣΑΝΛΜ, ενώ το 1997 ο Ελτσιμπέι ίδρυσε την "Ένωση Ολοκλήρου Αζερμπαϊτζάν" (Bütöv Azərbaycan Birliyi).[1][2] Ο Ελτσιμπέι δημοσίευσε το σχετικό βιβλίο Bütöv Azərbaycan yolunda στην Τουρκία το 1998. Υποστήριξε ότι τα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν θα πρέπει να εκτείνονται από το Ντερμπέντ μέχρι τον Περσικό Κόλπο.[3] Ο Ελτσιμπέι ισχυρίστηκε ότι αυτή η επικράτεια σχετιζόταν με την ιστορική εθνική παρουσία των Αζέρων.[4] Έγραψε ότι το Αζερμπαϊτζάν είχε δικαίωμα να τα κυβερνήσει, σύμφωνα με ένα προτεινόμενο σύστημα διακυβέρνησης που ονομάζεται "Ενωμένα Αζερικά Εδάφη" (Birləşmiş Azərbaycan Yurdları).[3] Μετά το θάνατό του το 2002, δημοσιεύτηκε μετά θάνατον. Ήταν αντίθετος με την ιδέα της ανεξαρτητοποίησης του Ιρανικού Αζερμπαϊτζάν.[5]

Πολιτικές πρωτοβουλίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όρος Ολόκληρο Αζερμπαϊτζάν πρεσβεύεται από διάφορες οργανώσεις, όπως οι ΣΑΝΛΜ (CAMAH) και Λαϊκό Μέτωπο - Κόμμα για το Ολόκληρο Αζερμπαϊτζάν.

Όρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και τα όρια του Ολόκληρου Αζερμπαϊτζάν δεν έχουν οριστεί αυστηρά, ορισμένοι υποστηρικτές της ιδέας συγκαταλέγουν τις παρακάτω περιοχές[6]:

Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν

  • Όλη την σημερινή Αζέρικη Επικράτεια

Flag of Iran.svg Ιράν

  • Ιρανικό Αζερμπαϊτζάν - περιλαμβάνει τις επαρχίες Ανατολικό Αζερμπαϊτζάν, Δυτικό Αζερμπαϊτζάν, Αρνταμπίλ, και Ζαντζάν

Flag of Armenia.svg Αρμενία

Flag of Russia.svg Ρωσία

Flag of Georgia (country).svg Γεωργία

  • Μπορτσαλί (Borçalı) - περιλαμβάνει μέρος της επαρχίας Κβέμο Κάρτλι

Flag of Iraq.svg Ιράκ

  • Κιρκούκ (Kərkük) - περιλαμβάνει μέρος του κυβερνείου Κιρκούκ

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Keskin, Arif (6 Φεβρουαρίου 2003). «Güney Azerbaycan Milli Demokratik Hareketi Yol Ayrımında». TÜRKSAM (στα Αζερμπαϊτζανικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Φεβρουαρίου 2012. 
  2. «Program of South Azerbaijan National Liberation Movement». SANLM. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2016. 
  3. 3,0 3,1 Rehmoğlu, Arif. «Satranç Tahtasında Azerbaycan ve Farsistan». Avrasya Dosyası, Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi. Ankara. [νεκρός σύνδεσμος]
  4. "Böyük Azərbaycan tarixən şimalda Dərbənddən başlayıb, Həmədan mərkəz olmaqla Bəsrə körfəzinədək uzanırdı" Bütöv Azərbaycan yolunda, Əbülfəz Elchibey, Ecdad Yayınları, Ankara, 1998
  5. Bütöv Azərbaycan Haqqında, Yeni Müsavat newspaper, Baku, 2002
  6. «Bütöv Azərbaycan Haritası». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουνίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]