Ολυμπιακό Χωριό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 38°06′40″N 23°46′07″E / 38.111077°N 23.768546°E / 38.111077; 23.768546Το Ολυμπιακό Χωριό 2004 είναι οι εγκαταστάσεις στέγασης που κατασκευάστηκαν στην Ανατολική Αττική, στην περιοχή Αχαρνές για να στεγάσουν τους 17.000 αθλητές των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Πρόκειται για 2.292 πρότυπες κατοικίες που κατασκευάστηκαν από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και την (συσταθείσα για αυτό το σκοπό) θυγατρική του ΟΕΚ "Ολυμπιακό Χωριό Α.Ε.". Μετά το πέρας των αγώνων ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας έκανε τις απαραίτητες μετατροπές στα διαμερίσματα, ώστε να παραδοθούν σε 2.292 οικογένειες της Αττικής. Οι οικογένειες αυτές επιλέχθηκαν με κλήρωση που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 7-10 Οκτωβρίου 2004 μεταξύ των 17.500 δικαιούχων του Ο.Ε.Κ. που έκαναν σχετική αίτηση.

Η "Ολυμπιακό Χωριό Α.Ε." καταργήθηκε τον Απρίλιο του 2004.[1].

Συγκοινωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Ολυμπιακό χωριό, λειτουργούν 2 γραμμές του ΟΑΣΑ που εξυπηρετούν τους κατοίκους της. Η γραμμή 504 (Θρακομακεδόνες-Κηφισιά) είναι η κύρια γραμμή του χωριού, καθώς συνδέει τον οικισμό με τον Ηλεκτρικό σταθμό της Κηφισιάς. Η γραμμή 740, (Αγ. Άννα-Αχαρνές-Ολυμπιακό Χωριό) συνδέει το χωριό με τον υπόλοιπο Δήμο Αχαρνών. Στο παρελθόν, η γραμμή Χ1 Ο.Α.Κ.Α. - Ολυμπιακό Χωριό εξυπηρετούσε τους αθλητές για την μετάβασή τους στις εγκαταστάσεις του Αμαρουσίου.

Εικόνες της περιοχής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

.

Το χωριό μετά τους αγώνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ολυμπιακό Χωριό δύο περίπου χρόνια μετά τους αγώνες παραδόθηκαν σε επιλαχόντες μέλη του οργανσιμού εργατικής κατοικίας (Ο.Ε.Κ.), καθώς ήταν ο χρηματδότης κατασκευής του. Το χωριό αναγνωρίστηκε ως συνοικία του δήμου Αχαρνών στην Ανατολική Αττική. Το χωριό, υπήρξε από τα λίγα Ολυμπιακά ακίνητα που αξιοποιήθηκαν εν μέρει έπειτα την λήξη του Ολυμπιακών Αγώνων. Οι περισσότερες εγκαταστάσεις άθλησης, διοίκησης, εμπορίου και εστίασης δεν έχουν αξιοποιηθεί με αποτέλεσμα να έχουν λεηλατηθεί και να έχουν υποβαθμίσει την περιοχή. Οι πολυχρωμες αφίσες και σημαίες των παραπάνω εικόνων έχουν αφαιρεθεί ενώ το κτίριο εστίασης των αθλητών γκρεμίστηκε το 2008. Στο κτίριο διοίκησης, προβλεπόταν να μετακομίσει το υπουργείο εργασίας αλλά το συγκεκριμένο κτίριο ενεπλάκη στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου με αποτέλεσμα να εγκαταληφθεί. Το νοσοκομείο του χωριού (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.) και ένα από τα μεγαλύτερα στην Αττική τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει τα περισσότερα τμήματα με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των γύρω περιοχών να καταλήγουν σε νοσοκομεία των υπόλοιπων βορείων προαστίων. Στην περιοχή επίσης, λειουργεί και η αστυνομική διέυθηνση δυτικής και ανατολικής και Αττικης.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βορειοδυτικά: Πανόραμα Πάρνηθας Βόρεια: Θρακομακεδόνες Βορειοανατολικά: Βαρυμπόμπη
Δυτικά: Αχαρνές Ολυμπιακό Χωριό Ανατολικά: Νέα Ερυθραία, Εκάλη
Νοτιοδυτικά:

Αχαρνές

Νότια: Κηφισιά Νοτιοανατολικά: Κηφισιά

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. tovima.gr Πυρετός συγχωνεύσεων στο Δημόσιο - Καταργούνται η Ολυμπιακό Χωριό ΑΕ, η Αγρογή ΑΕ και το Ταμείο Πυροπαθών

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]