Λιμβουργιανή γλώσσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λιμβουργιανή γλώσσα (Limburgs)
Ομιλείται σε: Ολλανδία, Βέλγιο, και ένα μικρό μέρος της Γερμανίας
Περιοχή: Λιμβουργία (Ολλανδία), Λιμβουργία (Βέλγιο)
Συνολικοί ομιλητές: 1.600.000 (περ.)
Κατάταξη: 90η
Γενετική
ταξινόμηση:
Ινδοευρωπαϊκές γλώσσες

 Γερμανικές γλώσσες
  Δυτικές Γερμανικές γλώσσες
   Ρηνανικές
    Λιμβουργιανή

Επίσημη κατάσταση
Επίσημη γλώσσα: Ολλανδία (ως τοπική γλώσσα), δεν έχει επίσημο στάτους στο Βέλγιο
Ρυθμίζεται από: κανένας επίσημος ρυθμιστής
Κώδικες γλώσσας
ISO 639-1 li
ISO 639-2 lim
ISO/DIS 639-3 lim
Χάρτης με όλες τις γλώσσες που ομιλούνται στις Κάτω Χώρες

Τα Λιμβουργιανά (Ολλανδικά: Limburgs, Γερμανικά: Limburgisch, Γαλλικά: Limbourgeois) είναι μια ομάδα Φρανκονιανών ποικιλιών, που ομιλούνται στις περιοχές της Λιμβουργίας και της Ρηνανίας, κοντά στα κοινά Ολλανδό/Βελγό/Γερμανικά σύνορα. Η περιοχή στην οποία ομιλούνται ορίζεται περίπου από έναν ευρύ κύκλο από το Φένλο στην Κολωνία στο Άαχεν στο Μάαστριχτ στο Άσσελτ και πίσω στο Φένλο. Τα Λιμβουργιανά αναγνωρίζονται ως τοπική γλώσσα (Ολλανδικά: streektaal) στην Ολλανδία και ως τέτοια χαίρει κάποιας προστασίας υπό το κεφάλαιο 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τις Τοπικές και Μειονοτικές Γλώσσες.

Τα Λιμβουργιανά ομιλούνται από περίπου 1.600.000 ανθρώπους στις Κάτω Χώρες και από πολλές εκατοντάδες χιλιάδες στη Γερμανία, ανάλογα με τον ορισμό. Οι ποικιλίες των Λιμβουργιανών που ομιλούνται εντός της Φλαμανδικής (Βέλγιο) επικράτειας είναι περισσότερο επηρεασμένες από τα Γαλλικά απ'ό,τι αυτές που ομιλούνται σε Ολλανδικό ή Γερμανικό έδαφος.

Αντίθετα με τις περισσότερες Ευρωπαϊκές γλώσσες, τα Λιμβουργιανά είναι μία τονική γλώσσα διαθέτoντας δύο τόνους. Άλλες Ευρωπαϊκές γλώσσες που είναι γνωστές ως περιθωριακά τονικές είναι οι Λιθουανική, Σλοβένικη, Σουηδική, Νορβηγική και οι Γιουγκοσλαβικές γλώσσες Σέρβικη, Βοσνιακή και Κροατική.

Τα Λιμβουργιανά δείχνουν επίσης σημάδια ενός πιθανού Κέλτικου υποστρώματος που υποδεικνύεται από έναν μεγαλύτερο αριθμό λέξεων που έχουν Κέλτικες καταγωγές στα Λιμβουργιανά απ'ό,τι σε άλλες Δυτικές Γερμανικές διαλέκτους.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Wikipedia
Wikipedia