Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οι μισητοί οκτώ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι μισητοί οκτώ
(The Hateful Eight)
ΣκηνοθεσίαΚουέντιν Ταραντίνο
ΠαραγωγήStacey Sher, Μπομπ Γουαϊνστάιν και Χάρβι Γουάνστιν
ΣενάριοΚουέντιν Ταραντίνο
ΠρωταγωνιστέςΣάμιουελ Λ. Τζάκσον, Κερτ Ράσελ, Τζένιφερ Τζέισον Λη, Γουόλτον Γκόγκινς, Ντεμιάν Μπισίρ, Τιμ Ροθ, Μάικλ Μάντσεν, Μπρους Ντερν, James Parks, Τσάνινγκ Τέιτουμ, Dana Gourrier[1], Ζόι Μπελ[1], Lee Horsley[1], Τζιν Τζόουνς[1] και Κουέντιν Ταραντίνο[1]
ΜουσικήΈννιο Μορρικόνε
ΦωτογραφίαΡόμπερτ Ρίτσαρντσον
ΜοντάζΦρεντ Ράσκιν
Εταιρεία παραγωγήςThe Weinstein Company
ΔιανομήThe Weinstein Company, Fórum Hungary και Netflix
Πρώτη προβολήΔεκέμβριος 2015, 28  Ιανουαρίου 2016 (Γερμανία)[2][3], 7  Ιανουαρίου 2016 (Ουγγαρία)[4] και 7  Ιανουαρίου 2016 (Ελλάδα)[5]
Διάρκεια167 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά, Ισπανικά και Γαλλικά
Προϋπολογισμός$44–62 εκατ. δολάρια[6][7]
Ακαθάριστα έσοδα$156.5 εκατ. δολάρια[6]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Οι μισητοί οκτώ (αγγλικά: The Hateful Eight‎‎) είναι αμερικανική ταινία γουέστερν του 2015 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Κουέντιν Ταραντίνο. Πρωταγωνιστούν οι Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Κερτ Ράσελ, Τζένιφερ Τζέισον Λι, Ουάλτον Γκόγκινς, Ντεμιάν Μπιτσίρ, Τιμ Ροθ, Μάικλ Μάντσεν και Μπρους Ντερν στους ρόλους οκτώ αγνώστων τύπων που αναζητούν καταφύγιο από μια χιονοθύελλα σε ένα πανδοχείο λίγο μετά την λήξη του αμερικανικού εμφύλιου πολέμου.

Ο Ταραντίνο ανακοίνωσε δημόσια την πρόθεσή του να κάνει ακόμα μια ταινία γουέστερν, μετά τον Django: Ο Τιμωρός, τον Νοέμβριο του 2013. [8] Μετά την διαρροή του σεναρίου του όμως, αποφάσισε να διακόψει τη διαδικασία δημιουργίας της ταινίας, και να την εκδώσει σε έντυπη μορφή σαν μυθιστόρημα.[9] Παρόλα αυτά, τον Απρίλιο του 2014 άλλαξε γνώμη, και αποφάσισε να συνεχίσει την ταινία. Μάλιστα έκανε και μια ζωντανή σκηνοθετημένη ανάγνωση του πρώτου προσχεδίου του σεναρίου στο United Artists Theatre στο Λος Άντζελες, όπου το μετέπειτα βασικό καστ της ταινίας διάβασε τους ρόλους του επί σκηνής.[10]

Ο Ιταλός συνθέτης Ένιο Μορικόνε συνέθεσε την μουσική, την πρώτη του ολοκληρωμένη παρτιτούρα μετά από 34 χρόνια (και την τελευταία πριν από το θάνατό του το 2020), καθώς και την πρώτη του για μια υψηλού επιπέδου παραγωγή του Χόλιγουντ από το 2000 και την πρώτη και μοναδική πρωτότυπη μουσική για μια ταινία του Ταραντίνο.[11]

Σε διανομή από τη The Weinstein Company στις Ηνωμένες Πολιτείες, Οι μισητοί οκτώ κυκλοφόρησαν στις 25 Δεκεμβρίου 2015. Η ταινία επαινέθηκε για τη σκηνοθεσία, το σενάριο, τη μουσική, τη φωτογραφία και τις ερμηνείες. Για τη δουλειά του στη μουσική, ο Μορικόνε κέρδισε το μοναδικό του Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής μετά από πέντε προηγούμενες υποψηφιότητες. Η ταινία κέρδισε επίσης υποψηφιότητες για Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου (Λι) και Καλύτερης Φωτογραφίας (Ρίτσαρντσον).

Το 2019, κυκλοφόρησε μια επανεπεξεργασμένη έκδοση της ταινίας ως μίνι σειρά τεσσάρων επεισοδίων στο Netflix με τον υπότιτλο Extended Version. [12] Οι μισητοί οκτώ είναι η τελευταία συνεργασία του Ταραντίνο με την The Weinstein Company μετά από ισχυρισμούς για σεξουαλική κακοποίηση εναντίον του Χάρβι Γουάνστιν το 2017.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια μιας χιονοθύελλας, ο κυνηγός επικηρυγμένων Τζον Ρουθ μεταφέρει μια φυλακισμένη, τη διάσημη Νταίζη Ντόμεργκιου, την οποία ελπίζει να ανταλλάξει με ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Στην πορεία, οι ταξιδιώτες συμφωνούν να κάνουν μια βόλτα με τον κυνηγό επικηρυγμένων Μαρκήσιο Γουόρεν και τον σερίφη Κρις Μάνιξ, ο οποίος πρόκειται να ορκιστεί στην πόλη τους. Καθώς οι καιρικές συνθήκες χειροτερεύουν, αναζητούν καταφύγιο στο Minnie's Warehouse, όπου στεγάζονται άλλοι τέσσερις άγνωστοι. Σιγά σιγά, οι οκτώ ταξιδιώτες αρχίζουν να ανακαλύπτουν ο ένας τα αιματηρά μυστικά του άλλου, οδηγώντας σε μια αναπόφευκτη αντιπαράθεση μεταξύ τους. Η ταινία θυμίζει θεατρικό έργο σε έξι πράξεις

Κεφάλαιο 1

Λίγα χρόνια μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου , κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο κυνηγός επικηρυγμένων Ταγματάρχης Μαρκήσιος Γουόρεν, μεταφέροντας τα πτώματα τριών παρανόμων στην πόλη του Ρεντ Ροκ, κάνει μια βόλτα με μια άμαξα που οδηγούσε ένας άνδρας ονόματι O.B , επίσης κυνηγός επικηρυγμένων, ο οποίος έχει με χειροπέδες την Νταίζη Ντόμεργκιου και την πηγαίνει στο Ρεντ Ροκ . Ο Ρουθ κρατά τους φυλακισμένους του ζωντανούς για να τους παρακολουθεί αργότερα να κρεμιούνται.

Ο Γουόρεν δείχνει στον Τζον Ρουθ ένα γράμμα που του έγραψε ο Αβραάμ Λίνκολν . Όταν η Νταίζη φτύνει το γράμμα, ο Γουόρεν γίνεται έξαλλος και τη χτυπάει με μπουνιές, ενώ όλοι πέφτουν από την άμαξα.

Κεφάλαιο 2

Την υπόθεση προσεγγίζει ο Κρις Μάνιξ, ένας πρώην συνεργάτης του Lost Cause , ο οποίος λέει ότι κατευθύνεται στο Ρεντ Ροκ για να αναλάβει ως νέος σερίφης. Πείθει τον Ρουθ και τον Γουόρεν να πάνε μια βόλτα, αφού αυτός θα τους πληρώσει τις ανταμοιβές. Ο Γουόρεν και ο Ρουθ συμφωνούν να προστατέψουν ο ένας τον άλλον. Ο Γουόρεν σχεδόν πυροβολεί τον Μάνιξ σε μια διαμάχη για τα πολεμικά κατορθώματά του.

Κεφάλαιο 3

Όταν συνειδητοποιούν την επικείμενη άφιξη μιας χιονοθύελλας, η ομάδα φτάνει στο Minnie's Haberdashery, ένα πανδοχείο για άμαξες. Ο Μπομπ, ένας Μεξικανός, λέει ότι η Μίνι ταξιδεύει για να επισκεφτεί τη μητέρα της και τον άφησε να φροντίσει το μέρος. Εκεί, μένουν ο Οσβάλντο Μόμπρει, ο δήμιος του Ρεντ Ροκ , ο Τζόε Γκέιτζ, ένας ντροπαλός καουμπόι που πρόκειται να περάσει τα Χριστούγεννα με τη μητέρα του και ο Σάνφορντ Σμίδερς, πρώην στρατηγός της Συνομοσπονδίας . Ο Ρουθ, καχύποπτος με όλους, μαζεύει όλα τα όπλα εκτός από αυτό του Γουόρεν.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο Μάνιξ ζητά από τον Γουόρεν να δει το γράμμα του από τον Λίνκολν. Ωστόσο ο Γουόρεν δεν τον αφήνει και ο Μάνιξ εξηγεί γιατί το γράμμα είναι σίγουρα ψεύτικο. Ο Γουόρεν παραδέχεται ότι είναι ψεύτικο, κάνοντας τον Ρουθ να θυμώσει. Ο Γουόρεν, ένας μαύρος, δικαιολογείται λέγοντας ότι το γράμμα τον βοηθά να επιβιώσει στην Αμερική, υπενθυμίζοντας στον Ρουθ ότι μέσω αυτού έκανε βόλτα με την άμαξα.

Ο Γουόρεν, σε εκδίκηση από τους Σμίτερς για την εκτέλεση μαύρων στρατιωτών στη Μάχη του Μπατόν Ρουζ, αφήνει ένα όπλο δίπλα του και αρχίζει να τον κοροϊδεύει, λέγοντας ότι σκότωσε τον γιο του αφού τον έβαλε γυμνό να περπατά στο χιόνι για ώρες. Ο Σμίτερς, εξαγριωμένος, παίρνει το όπλο για να πυροβολήσει, αλλά ο Γουόρεν πατάει πιο γρήγορα τη σκανδάλη και τον σκοτώνει πρώτος, προστατευμένος από το δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

Κεφάλαιο 4

Ενώ όλοι αποσπώνται από τον θάνατο του Σμίδερς, η Ντόμεργκιου βλέπει κάποιον να βάζει δηλητήριο στον καφέ. Ο Ρουθ και ο Ο,Β το πίνουν και αρχίζουν να κάνουν εμετό με αίμα. Ο Ρουθ επιτίθεται στην Νταίζη, αλλά εκείνη του παίρνει το όπλο και τον σκοτώνει. Ο Γουόρεν, αφού αφόπλισε την Ντόμεργκιου, δείχνει το όπλο στους άλλους και τους κρατά με τα χέρια τους στον τοίχο, εκτός από τον Μάνιξ, τον οποίο φέρνει στο πλευρό του αφού κόντεψε να πεθάνει πίνοντας τον καφέ, και επομένως είναι αθώος.

Ο Γουόρεν συμπεραίνει ότι ο Μπομπ, αν και δεν δηλητηρίασε τον καφέ παίζοντας πιάνο, είναι απατεώνας, αφού η Μίνι μισεί τους Μεξικανούς και τον σκοτώνει. Όταν απειλεί να σκοτώσει την Νταίζη, ο Τζο Γκέιτζ παραδέχεται ότι δηλητηρίασε τον καφέ. Ο Γουόρεν πυροβολείται στους όρχεις από έναν άνδρα που κρύβεται κάτω από την καταπακτή και ο Μόμπρει βγάζει ένα όπλο και πυροβολεί τον Μάνιξ.

Κεφάλαιο 5

Το πρωί της ίδιας μέρας, ο Μπομπ, ο Μόμπρει, ο Γκέιτζ και ένας τέταρτος άνδρας, ο Τζόντι, φτάνουν στο κατάστημα της Μίνι και σκοτώνουν τους πάντες εκτός από τον Σμίδερς. Τα πραγματικά τους ονόματα αποκαλύπτονται, όλοι τους είναι μέλη μιας συμμορίας. Ο Τζόντι λέει στον Σμίδερς ότι σχεδιάζουν να στήσουν ενέδρα στον Ρουθ και να ελευθερώσουν την Ντόμεργκιου, και λέει ότι εάν ο Σμίδερς μείνει ήσυχος, θα κάνει τη σκηνή πιο πιστευτή. Οι τέσσερις ξεφορτώνονται τα σώματα, καθαρίζουν τις κηλίδες αίματος και κρύβουν όπλα σε όλο το σπίτι. Όταν η άμαξα του Ρουθ φτάνει, ο Τζόντι κρύβεται στην πόρτα της παγίδας.

Κεφάλαιο 6

Ο Μάνιξ και ο Γουόρεν, αν και οι δύο σοβαρά τραυματισμένοι, κρατούν με τα όπλα τους Ντόμεργκιου, Γκέιτζ και Μόμπρει. Αναγκάζουν τον Τζόντι να ανέβει στον επάνω όροφο απειλώντας την Νταίζη και ο Γουόρεν τον σκοτώνει αμέσως. Η Νταίζη λέει ότι 15 άντρες από τη συμμορία περιμένουν στο Ρεντ Ροκ για να σκοτώσουν τον Μάνιξ και να λεηλατήσουν την πόλη. Η Νταίζη προσπαθεί να στρέψει τον Μάνιξ εναντίον του Γουόρεν υποσχόμενη προστασία.

Ο Γουόρεν πυροβολεί την Νταίζη και τον Μόμπρει στα πόδια, ο οποίος πεθαίνει. Ο Γκέιτζ αρπάζει ένα περίστροφο που ήταν κρυμμένο κάτω από το τραπέζι, αλλά σκοτώνεται από τον Μάνιξ και τον Γουόρεν, ο οποίος προσπαθεί να πυροβολήσει την Νταίζη αλλά ξεμείνει από σφαίρες. Ο Μάνιξ απορρίπτει την προσφορά της Νταίζη, θυμούμενος ότι σχεδόν ήπιε δηλητηριασμένο καφέ και δεν τον προειδοποίησε. Ο Μάνιξ αισθάνεται άρρωστος και λιποθυμά λίγο μετά. Η Νταίζη κόβει το χέρι του Τζον Ρουθ, στο οποίο είναι δεμένη με χειροπέδες, και παίρνει το όπλο του Μάνιξ αλλά εκείνος ανακτά τις αισθήσεις του και την πυροβολεί.

Αντί να αφήσει τη Νταίζη να αιμορραγήσει μέχρι θανάτου ή να την πυροβολήσει, ο Γουόρεν προτείνει να την κρεμάσουν προς τιμήν του Ρουθ. Ο Μάνιξ δηλώνει ότι αυτή είναι η πρώτη και μοναδική του ενέργεια ως σερίφης του Ρεντ Ροκ . Στη συνέχεια, καθώς περιμένουν να πεθάνουν, τραυματισμένοι λόγω της μεγάλης απώλειας αίματος που προκλήθηκε από τα τραύματά τους, ο Μάνιξ ζητά να διαβάσει το ψεύτικο γράμμα του Λίνκολν και την επαινεί για την όμορφη γραφή.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  2. (Γερμανικά) Kinopolis. www.mathaeser.de/mm/film/CF154000012PLXMQDD.php. Ανακτήθηκε στις 1  Αυγούστου 2016.
  3. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt3460252/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 17  Αυγούστου 2016.
  4. nmhh.hu/dokumentum/198182/terjesztett_filmalkotasok_art_filmek_nyilvantartasa.xlsx.
  5. www.culturenow.gr/oi-mishtoi-oktw-toy-koyentin-tarantino/.
  6. 6,0 6,1 Πρότυπο:Cite Box Office Mojo
  7. «The Hateful Eight». The Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιανουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2022. 
  8. Kit, Borys (11 January 2014). «Quentin Tarantino's New Movie Sets Title, Begins Casting». The Hollywood Reporter. https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/quentin-tarantinos-new-movie-sets-668946/. 
  9. Fleming, Mike Jr. (21 Ιανουαρίου 2014). «Quentin Tarantino Shelves 'The Hateful Eight' After Betrayal Results in Script Leak». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Αυγούστου 2014. Ανακτήθηκε στις 29 Αυγούστου 2014. 
  10. «World Premiere of a Staged Reading by Quentin Tarantino: The Hateful Eight». LACMA.org. 19 Απριλίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 29 Αυγούστου 2014. 
  11. Johnston, Raymond (July 19, 2015). «Tarantino and Morricone settle the score in Prague». The Prague Post. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις July 20, 2015. https://web.archive.org/web/20150720162751/http://praguepost.com/cinema/48900-tarantino-and-morricone-scoring-in-prague. Ανακτήθηκε στις July 19, 2015. 
  12. Hoffman, Jordan (April 27, 2019). «Why has Tarantino turned The Hateful Eight into a Netflix miniseries?» (στα αγγλικά). The Guardian. ISSN 0261-3077. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις April 28, 2019. https://web.archive.org/web/20190428110247/https://www.theguardian.com/film/2019/apr/27/quentin-tarantino-hateful-eight-netflix-miniseries. Ανακτήθηκε στις April 28, 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]