Οι Γκρινιάρηδες (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Οι γκρινιάρηδες (ταινία))
Οι γκρινιάρηδες
(Grumpy Old Men)
Κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΝτόναλντ Πέτρι
ΠαραγωγήΤζον Ντέιβις
ΣενάριοΜαρκ Στίβεν Τζόνσον
ΠρωταγωνιστέςΤζακ Λέμον, Γουόλτερ Ματάου, Αν Μάργκρετ, Μπέρτζες Μέρεντιθ, Ντάριλ Χάνα, Κέβιν Πόλακ, Όσι Ντέιβις, Μπακ Χένρι και Τζον Κάρολ Λιντς
ΜουσικήΆλαν Σιλβέστρι
ΦωτογραφίαJohnny E. Jensen
Εταιρεία παραγωγήςWarner Bros.
ΔιανομήInterCom και Netflix
Πρώτη προβολή1993 και 5  Μαΐου 1994 (Γερμανία)[1]
Διάρκεια103 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
ΈπεταιGrumpier Old Men

Οι γκρινιάρηδες (αγγλικά: Grumpy Old Men) είναι μια αμερικανική ρομαντική κωμωδία του 1993 σε σκηνοθεσία Ντόναλντ Πέτρι, σενάριο Μαρκ Στίβεν Τζόνσον και με πρωταγωνιστές τους Τζακ Λέμον, Γουόλτερ Ματάου, Αν Μάργκρετ, Μπέρτζες Μέρεντιθ, Ντάριλ Χάνα, Κέβιν Πόλακ, Όσι Ντέιβις και Μπακ Χένρι. Την ακολουθεί το σίκουελ Γρουσούζηδες, μα τρελά ερωτευμένοι.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Γουαμπάσα της Μινεσότας, οι γείτονες συνταξιούχοι Τζον Γκούσταφσον και Μαξ Γκόλντμαν τσακώνονται μεταξύ τους. Ζώντας μόνοι τους, περνούν το χρόνο τους ψαρεύοντας στον πάγο και κάνοντας χοντροκομμένες φάρσες ο ένας στον άλλον, όπως έκανε ο Τζον όταν άφησε ένα νεκρό ψάρι στο φορτηγό του Μαξ. Ο ανταγωνισμός τους εκνευρίζει τον φίλο τους, τον Τσακ, ιδιοκτήτη του καταστήματος δολωμάτων του χωριού, και τον γιο του Μαξ, τον Τζέικομπ, ο οποίος είναι υποψήφιος δήμαρχος. Αποφεύγοντας τις προσπάθειες του εφοριακού Έλιοτ Σνάιντερ να εισπράξει ένα σοβαρό χρέος, ο Τζον υποστηρίζει την κόρη του, Μέλανι, όταν εκείνη χωρίζει με τον σύζυγό της, Μάικ.

Ο Τζον και ο Μαξ έλκονται και οι δύο από τον Έιριελ Τρούαξ, μια καθηγήτρια αγγλικών με ελεύθερο πνεύμα, που μετακομίζει στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Ο Τσακ τρώει την Ημέρα των Ευχαριστιών με την Έιριελ, ωθώντας τον Τζον και τον Μαξ να διαγωνιστούν για την αγάπη της. Ο Τσακ πεθαίνει και ο Μαξ ανακαλύπτει το χρέος του Τζον στην εφορία. Ο Τζον περνά χρόνο με την Έιριελ, αποκαλύπτοντας ότι αυτός και ο Μαξ ήταν παιδικοί φίλοι. Ο Τζον και η Έιριελ κάνουν σεξ – την πρώτη του φορά από το 1978 – και ο ζηλιάρης Μαξ πηγαίνει το υπόστεγο ψαρέματος του Τζον σε λεπτό πάγο, από τον οποίο ο Τζον γλιτώνει παρά τρίχα. Ζητά τον λόγο από τον Μαξ και αποκαλύπτεται η πηγή της εχθρότητάς τους: ο Μαξ αγανακτεί με τον Τζον επειδή παντρεύτηκε την αγαπημένη του Μαξ στο γυμνάσιο. Ο Τζον εξηγεί ότι ήταν άπιστη και ο Μαξ ήταν πιο ευτυχισμένος με τη γυναίκα που παντρεύτηκε, αλλά ο Μαξ υπενθυμίζει στον Τζον ότι δεν θα έχει τίποτα να προσφέρει στην Έιριελ μόλις πάρει το σπίτι του η εφορία. Με αυτή τη σκέψη, ο Τζον τελειώνει τη σχέση του με την Άριελ. Στη συνέχεια η Έιριελ συμβουλεύει τον Τζον προειδοποιώντας τον ότι θα μετανιώσει για τα ρίσκα που δεν πήρε στη ζωή του.

Ο Τζέικομπ εκλέγεται δήμαρχος και ο Μαξ συνεχίζει να φλερτάρει την Άριελ. Τα Χριστούγεννα, έρχεται επίσκεψη η Μέλανι και ο Τζον αναστατώνεται όταν μαθαίνει ότι έχει συμφιλιωθεί με τον Μάικ. Δίνοντας στη Μέλανι την ίδια προειδοποίηση που του έδωσε η Έιριελ, την προειδοποιεί ότι θα μετανιώσει για τα ρίσκα που δεν πήρε στη ζωή της και μετά ο Τζον πηγαίνει στο τοπικό μπαρ. Κατόπιν αιτήματος της Μέλανι, ο Τζέικομπ ζητά από τον Μαξ να τα ξαναβρεί με τον Τζον, αλλά οι πατεράδες δεν μπορούν να επιλύσουν τη διαφωνία τους και ο Τζον βγαίνει από το μπαρ. Ο Μαξ τον ακολουθεί σύντομα και τον βρίσκει στο χιόνι, έχοντας υποστεί καρδιακή προσβολή. Στο νοσοκομείο, ο Μαξ δηλώνονει ότι είναι φίλος του Τζον. Λέει στην Έιριελ τι συνέβη και εκείνη συμφιλιώνεται με τον Τζον καθώς αναρρώνει.

Ο Μαξ προσπαθεί να λύσει το θέμα με το χρέος του Τζον, αλλά ο σκληρός εφοριακός Σνάιντερ ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί το σπίτι και τα υπάρχοντα του Τζον. Περιφράσσοντας το σπίτι, ο Μαξ αφήνει ένα ψάρι στο αυτοκίνητο του Σνάιντερ και τον θάβει στο χιόνι, ενώ ο Τζέικομπ καταφέρνει να εμποδίσει προσωρινά την κατάσχεση του ακινήτου. Μπαίνει η άνοιξη και ο Τζον και η Έιριελ παντρεύονται. Ως γαμήλιο δώρο, ο Μαξ ενημερώνει τον Τζον ότι αυτός και ο Τζέικομπ έχουν τακτοποιήσει το χρέος. Οι νεόνυμφοι φεύγουν, αλλά όχι πριν ο Τζον ανακαλύψει ότι ο Μαξ έχει αφήσει ένα ψάρι στη γαμήλια λιμουζίνα. Ο Μαξ φεύγει για να βρει δικό του ταίρι, καθώς ο Τζέικομπ και μια επίσημα χωρισμένη Μέλανι ξεκινούν ένα νέο ειδύλλιο μεταξύ τους.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Jack Lemmon ως Τζον Γκούσταφσον Τζούνιορ
  • Walter Matthau ως Μαξ Γκόλντμαν
  • Ann-Margret ως Έιριελ Τρούαξ
  • Burgess Meredith ως Τζον Γκούσταφσον ο πρεσβύτερος
  • Daryl Hannah ως Μέλανι Γκούσταφσον
  • Κέβιν Πόλακ ως Τζέικομπ Γκόλντμαν
  • Όσι Ντέιβις ως Τσακ
  • Μπακ Χένρι ως Έλιοτ Σνάιντερ
  • Κρίστοφερ Μακντόναλντ ως Μάικ

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σενάριο της ταινίας Οι γκρινιάρηδες γράφτηκε από τον Μαρκ Στίβεν Τζόνσον, φοιτητή κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Γαουαϊνόνα (Μινεσότα). Ο Τζον Ντέιβις και ο Ρίτσαρντ Σ. Μπέρμαν έδωσαν το σενάριο του Τζόνσον στον Μπιλ Γκέρμπερ. Ο Τζόνσον οραματίστηκε ως πρωταγωνιστές της ταινίας τους Τζακ Λέμον, Γουόλτερ Ματάου και Σοφία Λόρεν. Ο Ματάου αρχικά δίσταζε να δεχτεί τον ρόλο, αλλά πείστηκε από τον Λέμον και τον γιο του, Τσαρλς Ματάου. Η Αν Μάργκρετ επιλέχθηκε ως αντικείμενο του πόθου, αλλά η Λόρεν πήρε αυτόν τον ρόλο στο σίκουελ. [2]

Ηθοποιοί και το συνεργείο πήγαν στη Μινεσότα τον Ιανουάριο του 1993, αλλά έπρεπε να περιμένουν για να ξεκινήσουν τα γυρίσματα μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου, λόγω έλλειψης χιονόπτωσης. Οι εσωτερικές σκηνές γυρίστηκαν στα στούντιο του Πέσλεϊ Παρκ ενώ η πόλεις Σεντ Πολ, Φάριμπολτ και Σέντερ Σίτι έπαιξαν ως Γουαμπάσα. Τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν στις 23 Ιουνίου 1993, μετά από καθυστέρηση αρκετών μηνών όταν ο Ματάου προσβλήθηκε από πνευμονία ενώ γύριζε μια σκηνή μάχης με τον Λέμον σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. [2]

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι γκρινιάρηδες ήταν μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες-έκπληξη της χρονιάς την εποχή της κυκλοφορίας τους. [3] [4] Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 25 Δεκεμβρίου 1993, με έσοδα το Σαββατοκύριακο 3.874.911 δολάρια. Κέρδισε συνολικά 70 εκατομμύρια δολάρια στην εγχώρια αγορά, πολύ πάνω από τον προϋπολογισμό των 35 εκατομμυρίων δολαρίων. [5] Η ταινία κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 27 Μαΐου 1994. [6]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον ιστότοπο Rotten Tomatoes, η ταινία έχει βαθμολογία έγκρισης 63% με βάση 40 κριτικές, με μέσο όρο βαθμολογίας 5,8/10. [7] Στο Metacritic, η ταινία έχει βαθμολογία 53 στα 100, με βάση 16 κριτικές, υποδεικνύοντας "μεικτές ή μέσες κριτικές". [8] Το κοινό που συμμετείχε σε δημοσκόπηση του CinemaScore έδωσε στην ταινία μέση βαθμολογία "Α" σε μια κλίμακα από Α+ έως F. [9]

Σίκουελ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα σίκουελ, με τίτλο Γρουσούζηδες, μα τρελά ερωτευμένοι, κυκλοφόρησε το 1995, με τους Λέμον, Ματάου, Μπέρτζες Μέρεντιθ και Αν Μάργκρετ να επαναλαμβάνουν τους ρόλους τους και τον Μαρκ Στίβεν Τζόνσον να γράφει το σενάριο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0107050/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 14  Απριλίου 2017.
  2. 2,0 2,1 «Grumpy Old Men». catalog.afi.com. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2021. 
  3. «Not Grumpy or Old». Los Angeles Times. https://articles.latimes.com/1994-05-29/entertainment/ca-63374_1_grumpy-ii. Ανακτήθηκε στις June 1, 2012. 
  4. «Weekend Box Office : 'Mrs. Doubtfire' Still Cleaning Up». Los Angeles Times. https://articles.latimes.com/1994-01-11/entertainment/ca-10823_1_opening-weekend. Ανακτήθηκε στις June 1, 2012. 
  5. «Grumpy Old Men (1993) - Box Office Mojo». IMDB. Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2012. 
  6. «UK Weekend Box Office 27th May 1994 - 29th May 1994». www.25thframe.co.uk. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουνίου 2018. 
  7. «Grumpy Old Men (1993)». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2017. 
  8. «Grumpy Old Men reviews». Metacritic. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2017. 
  9. «CinemaScore». cinemascore.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]