Οι αρραβωνιασμένοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι αρραβωνιασμένοι
Frontispiece promessi sposi.jpg
ΣυγγραφέαςΑλεσσάντρο Μαντσόνι[1]
ΤίτλοςI promessi sposi[1]
ΓλώσσαΙταλικά[1]
Ημερομηνία δημιουργίας1821
Ημερομηνία δημοσίευσης1827
Είδοςιστορικό μυθιστόρημα[1]
Εμπνευσμένο απόΣιγκισμόντο Μπολντόνι
ΧαρακτήρεςΡέντσο Τραμαλίνο, Λουτσία Μοντέλλα, Δον Ροντρίγκο, Κόντε Αττίλιο, Κόντε Τζίο, Δον Αμπόντιο, Ανώνυμος, Αδελφός Χριστόφορος, Παπάς από την επαρχία, Γερτρούδη, Περπέτουα, Agnese Mondella και Πατέρας Φελίτσε Κασάτι
ΤόποςΛομβαρδία
Λιέρνα
Pescarenico
Λέκκο
Castle of the Unnamed
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Οι αρραβωνιασμένοι (Promessi sposi) (ή και Οι Λογοδοσμένοι ή Ιστορία δύο μελλονύμφων) είναι σημαντικό ιστορικό μυθιστόρημα του Αλεσσάντρο Μαντσόνι, που θεωρείται το πιο διάσημο και πιο διαδεδομένο παρόμοιων έργων γραμμάτων στην ιταλική γλώσσα [2] . Πριν από αυτό, προηγήθηκε το Fermo και Lucia, που συχνά θεωρείται μυθιστόρημα από μόνο του. Το έργο Οι αρραβωνιασμένοι δημοσιεύθηκε σε πρώτη έκδοση το 1827 (στα "ventisettana" «' είκοσι επτά») και αναθεωρήθηκε αργότερα από τον ίδιο συγγραφέα, ειδικά στη γλώσσα, και αναδημοσιεύθηκε στην τελική έκδοση του μεταξύ 1840 και 1842 (την εποχή την αποκαλούμενη "quarantana" - «των σαράντα»).

Διαδραματίζεται μεταξύ 1628 και 1630 στη Λομβαρδία κατά την περίοδο της ισπανικής κυριαρχίας, και ήταν το πρώτο ιστορικό μυθιστόρημα στην ιταλική λογοτεχνία . Το μυθιστόρημα βασίζεται σε αυστηρή ιστορική έρευνα και τα επεισόδια του δέκατου έβδομου αιώνα, όπως οι αντιξοότητες της μοναχής της Μόντζας (Marianna de Leyva y Marino) και της Μεγάλης πανούκλας του 1629-1631, έχουν βάση αρχειακά έγγραφα και χρονικά εποχής. Το μυθιστόρημα του Μαντζόνι θεωρείται όχι μόνο ως ορόσημο στην ιταλική λογοτεχνία - καθώς είναι το πρώτο σύγχρονο μυθιστόρημα αυτής της λογοτεχνικής παράδοσης - αλλά και ένα θεμελιώδες πέρασμα στη γέννηση της ίδιας της ιταλικής γλώσσας [3] .

Το έργο Οι αρραβωνιασμένοι, επιπλέον, θεωρείται το πιο αντιπροσωπευτικό έργο του ιταλικού ρομαντισμού και ένα από τα σημαντικότερα της ιταλικής λογοτεχνίας για το βάθος των θεμάτων (τη φιλοσοφία της ιστορίας με την οποία λειτουργεί, με χριστιανικό τρόπο, η απίστευτη θεία Χάρη στην Θεϊκή Πρόνοια). Επιπλέον, για πρώτη φορά σε ένα μυθιστόρημα με τέτοια επιτυχία, οι πρωταγωνιστές είναι οι ταπεινοί και όχι οι πλούσιοι και ισχυροί της ιστορίας. Το μυθιστόρημα, τέλος, για τη δημοτικότητά του στο ευρύ κοινό και για το αντικείμενο των ζωηρό ενδιαφέρον από την πλευρά των λογοτεχνική κριτική στο δέκατο ένατο και εικοστό αιώνα, έχει αναδιατυπωθεί σε καλλιτεχνικές μορφές, που κυμαίνονται από το θέατρο σε ταινία και από την λυρική όπερα σε ταινία κόμικς .

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. 11943734n. Ανακτήθηκε στις 26  Σεπτεμβρίου 2016.
  2. Colquhoun, Archibald (1954). Manzoni and his Times. Londra: J. M. Dent & Sons. 
  3. Giulio Ferroni, Profilo storico della letteratura italiana, Einaudi Scuola, Torino 1992, pp. 651-653.