Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οι Πυγμάχοι (τοιχογραφία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι Πυγμάχοι

"Οι Πυγμάχοι" είναι τοιχογραφία, φιλοτεχνημένη με την τεχνική της νωπογραφίας, η οποία κοσμούσε τον νότιο τοίχο του δωματίου Β1 του Κτιρίου Β του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τοιχογραφία έχει ύψος 2,75 μέτρα και πλάτος 0,94 μέτρα. Δύο μικρά παιδιά, πιθανώς μεταξύ 6 και 8 ετών, πυγμαχούν. Τα παιδιά φέρουν μόνο περίζωμα. Τα σώματα αποδίδονται με κόκκινο χρώμα. Το δεξιό παιδί φαίνεται να είναι μικρότερο του άλλου. Το αριστερό παιδί είναι στολισμένο με περιδέραιο, περιβραχιόνιo με πολύτιμες πέτρες κυανού χρώματος, περισφύριο και φοράει χρυσό σκουλαρίκι. Στο δεξί τους χέρι φορούν χειρόκτια (γάντια πυγμαχίας) και έχουν ξυρισμένο κεφάλι εκτός από δύο μεγάλους πλοκάμους που κρέμονται στο πίσω μέρος και δύο μικρότερους ψηλά, πάνω από το μέτωπο.[1] Ο Σπύρος Μαρινάτος είχε θεωρήσει αρχικά ότι φορούσαν γαλάζιους σκούφους,[2] αλλά σε συνδυασμό με άλλες τοιχογραφίες, όπως με τις Κροκοσυλλέκτριες, θεωρείται δεδομένο ότι με γαλάζιο χρώμα απεικονιζόταν το ξυρισμένο κεφάλι.

Η διαφορά στον στολισμό των δύο παιδιών έχει ερμηνευθεί ως ένδειξη διαφορετικής κοινωνικής θέσης, αν και έχει διατυπωθεί η άποψη ότι το αριστερό παιδί είναι θηλυκού γένους.

Το φόντο της τοιχογραφίας είναι άσπρο και κόκκινο, πιθανότατα αποδίδοντας τη γη και τον ουρανό.

Οι Πυγμάχοι βρίσκονται σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και έχει αριθμό ευρετηρίου 1974 26β.

Έκθεση Φωτογραφιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φωτογραφίες
το αγγουρακι
το αγγουρακι  
Οι Πυγμάχοι του Ακρωτηρίου.
Οι Πυγμάχοι του Ακρωτηρίου.  
Οι Πυγμάχοι του Ακρωτηρίου.
Οι Πυγμάχοι του Ακρωτηρίου.  
Οι Πυγμάχοι του Ακρωτηρίου.
Οι Πυγμάχοι του Ακρωτηρίου.  

το αγγουρι

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «"Τοιχογραφία των "Πυγμάχων"", Ιστοσελίδα Υπουργείου Πολιτισμού». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Αυγούστου 2007. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2007. 
  2. Μαρινάτος Σπ. Θησαυροί της Θήρας, Έκδοση Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος, Αθήνα 1972

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]