Οι Αρουραίοι της Ερήμου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι Αρουραίοι της Ερήμου
ΕίδοςΠολεμικής περιπέτειας & δράσης
ΔημιουργοίΤομ Γκρις
Πρωταγωνιστές
Χώρα ΗΠΑ
ΓλώσσαΑγγλική
Αριθμός κύκλων2
Αριθμός επεισοδίων58
Παραγωγή
Παραγωγή
Διάρκεια30 λεπτά ανά επεισόδιο
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςABC
Αναλογία πλευρών4:3 Έγχρωμο
Προβολή12 Σεπτεμβρίου 1966–
18 Μαρτίου 1968

Οι Αρουραίοι της Ερήμου (αγγλικά:The Rat Patrol) ήταν μια Αμερικανική τηλεοπτική πολεμική σειρά δράσης και περιπέτειας που προβλήθηκε για το τηλεοπτικό δίκτυο ABC και διηρκέσε συνολικά δύο σεζόν (μεταξύ 1966-1968). Πρωταγωνιστούν οι Κρίστοφερ Τζορτζ, Γκάρι Ρέιμοντ, Λόρενς Π. Κέισι, Τζάστιν Ταρ και ο Χανς Γκούντεγκαστ.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά ήταν εμπνευσμένη και χαλαρά διαμορφωμένη από την βρετανική ειδική αεροπορική υπηρεσία του David Stirling (SAS), η οποία χρησιμοποίησε ειδικά τροποποιημένα τζιπ οπλισμένα με πυροβόλα για την μεταφορά τους μέσω του επικίνδυνου εδάφους της ερήμου. Τέτοιες μονάδες δεν υπήρχαν ως μέρος του αμερικανικού στρατού μόνο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο τίτλος της τηλεοπτικής σειράς αναφέρεται στα ψευδώνυμα που δόθηκαν σε μερικές από τις δυνάμεις της Βρετανικής Κοινοπολιτείας κατά την διάρκεια της εκστρατείας της Βόρειας Αφρικής (Αρουραίοι του Τομπρούκ, οι οποίοι ήταν Αυστραλοί υπερασπιστές της πόλης Τομπρούκ ή οι Βρετανοί αρουραίοι της ερήμου).

Ενώ η υπόθεση της σειράς θα μπορούσε να ήταν το SAS, ώστοσο οι σεναριογράφοι μοντελοποίησαν τμήματα της ταινίας The Desert Rats (1953). Ο χρονικός περιορισμός των 30 λεπτών περιόρισε την πλοκή της σειράς σε μια τυπική υπόθεση: μια τακτική αντιπαράθεση μεταξύ του χαρακτήρα του Αμερικανού Λοχία Τρόι και του Γερμανού αξιωματικού Χανς Ντίντριχ Χάουπμαν, που αντικατοπτρίζει τους «καουμπόηδες» και τους «Ινδιάνους».[1]

Παρά τις πολλές ιστορικές ασυνέπειες, η σειρά πέτυχε επιτυχημένες τηλεθεάσεις σε μια εποχή που οι πολεμικές σειρές ήταν σε παρακμή λόγω της δυσαρέσκειας του κοινού με τον πόλεμο του Βιετνάμ.[2] Αν και διήρκησε μόνο δύο σεζόν, Οι Αρουραίοι της Ερήμου παραμένουν μια πολύ δημοφιλής και εμβληματική σειρά μέχρι και σήμερα. Από τον Φεβρουάριο του 2020, το Αμερικανικό συνδρομιτικό κανάλι Heroes & Icons μεταδίδει τη σειρά το βράδυ του Σαββάτου.

Περιγραφή σειράς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά ακολουθεί τις περιπέτειες τεσσάρων στρατιωτών των συμμάχων (τριών Αμερικανών και ενός Βρετανού) που είναι μέρος μιας μεγάλης περιπολίας στην ερήμο κατά την διάρκεια της Βορειο-Αφρικανικής εκστρατείας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η αποστολή τους: "Να επιτεθούν, να παρενοχλήσουν και να καταστρέψουν το θρυλικό Άφρικα Κορπς του Στρατάρχη Ρόμελ".

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επισκόπηση σειράς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύκλος Επεισόδια Α' Προβολή
Πρεμιέρα κύκλου Φινάλε κύκλου
1 32 12 Σεπτεμβρίου 1966 16 Απριλίου 1967
2 26 16 Σεπτεμβρίου 1967 18 Μαρτίου 1968

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνολικά πενήντα οκτώ επεισόδια 30 λεπτών δημιουργήθηκαν από την Mirisch-Rich Television Productions (όταν ο Λι Ριτς εγκατέλειψε τη συνεργασία κατά τη δεύτερη σεζόν, το όνομα της εταιρείας άλλαξε σε Mirisch TV Inc.), θυγατρική της United Artists Television, σε συνεργασία με την Tom Gries Productions Inc. (Tom Gries, Inc. στη δεύτερη σεζόν). Μέρος της πρώτης σεζόν της εκπομπής γυρίστηκε στην Αλμερία της Ισπανίας, με την υπόλοιπη στις Ηνωμένες Πολιτείες.[3]

Ο Κρίστοφερ Τζορτζ υπέστη πολλαπλούς τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένης μιας καρδιακής προσβολής η οποία συνέβαλε στο θάνατό του το 1983.[4] Ο Γκάρι Ρέιμοντ υπέστη τραυματισμό εξαιτίας ένος σπασμένου αστράγαλου όταν ένα τζιπ ανατράπηκε πάνω τους κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του 27ου επεισοδίου, "Take Me To Your Leader Raid", τον Ιανουάριο του 1967.

Αντιδράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια της σειράς, ο Λοχίας Τρόι φορούσε ένα καπέλο από τα αυστραλιανά στρατεύματα. Όταν η σειρά προβλήθηκε στην Αυστραλία, βετεράνοι και των δύο Παγκοσμίων Πολέμων υπήρξαν επικριτές για τον Αμερικανό ηθοποιό που φορούσε ένα τόσο σημαντικό σύμβολο θάρρους και θυσίας των Αυστραλών. Μερικοί θεώρησαν ότι εξεφτέλισαν τη μνήμη και το πνεύμα εκείνων που πέθαναν πολεμώντας τον φασισμό. Ο Κρίστοφερ Τζωρτζ, βετεράνος του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και ελληνικής καταγωγής, είπε ότι επέμεινε στον χαρακτήρα του να φορέσει το καπέλο για να τιμήσει τους Αυστραλούς που πολέμησαν στην Ελλάδα. Ο Larry Casey δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ο σκηνοθέτης Τομ Γκρις είχε την αρχική ιδέα ότι καθένας από τους χαρακτήρες θα ήταν από διαφορετική χώρα και θα φορούσε διαφορετικό καπέλο. Ωστόσο, αυτό άλλαξε με τον Κρίστοφερ Τζορτζ, ο οποίος επέμενε να θέλει να φορέσει το Αυστραλιανό καπέλο, ενώ το αμερικανικό κράνος δόθηκε στον Τζάστιν Ταρ.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Tony Williams, Larry Cohen: The Radical Allegories of an Independent Filmmaker, pp. 60–61.
  2. James Stuart Olson, Historical Dictionary of the 1960s, Greenwood Publishing Group, 1999, p. 381.
  3. «Location». Suncompass.fandom.tv. 13 Ιουλίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιουλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2013. 
  4. Cozad, W. Lee More Magnificent Mountain Movies Sunstroke Media 2006
  5. «Fannish_Delight_Interview». Suncompass.fandom.tv. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]