Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικογένεια Βάρκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καρχηδονιακό νόμισμα που απεικονίζει τον Ασδρούβα Βάρκα (245-207 π.Χ.), μικρότερο αδελφό του Αννίβα Βάρκα (247-π.182 π.Χ.).
Ένα Καρχηδονιακό νόμισμα που πιθανότατα απεικονίζει τον Αννίβα ως Hercules, δηλαδή Ηρακλή.

Οι Βαρκίδες, καρχηδονιακά/φοινικικά: 𐤁𐤓𐤒 (Βaraq), ήταν μια αξιοσημείωτη οικογένεια Καρχηδονίων (Φαινίκων) στην αρχαία πόλη της Καρχηδόνας. Πολλοί από τα μέλη της ήταν ένθερμοι εχθροί της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας. "Βαρκίδες" είναι μια επίτιμη μορφή, που δημιουργήθηκε από τους ιστορικούς (πρβλ. "Ραμσίδες" και "Αβασίδες"); το πραγματικό επίσιμο όνομα ήταν το Βορειοδυτικό Σημιτικό Βάρκα ή Βάρκας, που σημαίνει αστραπή. Βλέπε برق, [Βarq] στα Αραβικά, Μαλτεζικά Βerqa, Ακκαδικά (δηλ. Συριακά, Βαβυλωνικά) Barku, και Νεο-Ασσυριακά Συριακά Barkho.

Καταγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια του 3ου αι. π.Χ., οι Βαρκίδες αποτελούσαν μία από τις κορυφαίες Φοινικικές οικογένειες στην κυβερνώσα ολιγαρχία της Καρχηδόνας. Αναγνωρίζοντας ότι η επέκταση της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας στη Μεσόγειο απειλούσε την εμπορική δύναμη της Καρχηδόνας, πολέμησαν στον Α΄ Καρχηδονιακό Πόλεμο (264-241 π.Χ.) και προετοιμάστηκαν για τον Β΄ Καρχηδονιακό Πολέμο (218-201 π.Χ.).

Οι Βαρκίδες ίδρυσαν αρκετές Καρχηδονιακές πόλεις στην Ιβηρική χερσόνησο (σύγχρονη Ισπανία και Πορτογαλία), μερικές από τις οποίες υπάρχουν ακόμη σήμερα. Σημειώστε για παράδειγμα τη Μαόν (στη Μινόρκα) και την Κάρτ Χαδάστ (πιο γνωστή με τη Λατινική μετάφραση του ονόματός της: "Carthago Nova", Νέα Καρχηδών) που σήμερα φέρει το όνομα Καρθαγένη στη σύγχρονη Ισπανία. Το όνομα δίνεται επίσης συνήθως ως ετυμολογία για την Καταλανική πόλη Βαρκελώνη.

Μέλη της οικογένειας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα γνωστά μέλη αυτής της οικογένειας περιλαμβάνουν τα ακόλουθα.

Ο γενάρχης, Αμίλκας Βάρκας (275-228 π.Χ.), υπηρέτησε ως Καρχηδόνιος στρατηγός στον Α΄ Καρχηδονιακό Πόλεμο (264-241 π.Χ.) και στον επόμενο Μισθοφορικό Πόλεμο (240-238 π.Χ.). Υπήρχε η φήμη ότι ο μεγαλύτερος γιος του, Αννίβας, ορκίστηκε έναν ιερό όρκο επάνω σε ένα θυσιαστήριο των θεών "να μη γίνει ποτέ φίλος της Ρώμης". Μετά τη νίκη επί των Ρωμαίων, επεκτάθηκε στις αποικιακές κτήσεις στην Ιβηρική (σύγχρονη Ισπανία και Πορτογαλία), όπου πνίγηκε διασχίζοντας ένα ποτάμι.

Ο Αμίλκας και η σύζυγός του (αγνώστου ονόματος) είχαν έξι παιδιά. Οι τρεις γιοι τους, έγιναν ο καθένας διάσημος στρατιωτικός ηγέτης με τη δική του αξία. Οι τρεις κόρες του παντρεύτηκαν συμμάχους της οικογένειας Βάρκα.

  • Η μεγαλύτερη κόρη του (αγνώστου ονόματος) παντρεύτηκε τον Boμίλκαρ, και έγινε μητέρα του Άννο.
  • Η δεύτερη μεγαλύτερη κόρη του (αγνώστου ονόματος), παντρεύτηκε τον Ασδρούβα τον Όμορφο.
    • Ο Ασδρούβας ο Ωραίος (π. 270-221 π.Χ.), γαμπρός του Αμίλκα, ακολούθησε τον Αμίλκα στην εκστρατεία του κατά της κυβερνώσης αριστοκρατίας στην Καρχηδόνα στο τέλος του Α΄ Καρχηδονιακού Πολέμου, και στην επόμενη επιχείρησή του κατάκτησης της Ιβηρικής. Μετά το τέλος του Αμίλκα (228 π.Χ.), ο Ασδρούβας τον διαδέχτηκε στην διοίκηση, και επέκτεινε τη νεοαποκτημένη αυτοκρατορία με επιδέξια διπλωματία. Την ενοποίησε με την ίδρυση της Νέας Καρχηδόνας (Καρθαγένης), καθιερώνοντάς την ως πρωτεύουσα της νέας επαρχίας στην Ιβηρική. Με μια συνθήκη με τη Ρώμη, όρισε τον Ίβηρα (Έβρο) ποταμό ως το σύνορο μεταξύ των δύο δυνάμεων. Σκοτώθηκε από έναν Κέλτη δολοφόνο.
  • Η μικρότερη κόρη του (αγνώστου ονόματος) παντρεύτηκε τον Ναράβα, έναν Νουμίδη φύλαρχο. Το υποτιθέμενο όνομά της Σαλαμβώ είναι στην πραγματικότητα[1] ο τίτλος ενός βιβλίου, που γράφτηκε από τον Γκυστάβ Φλωμπέρ.
  • Ο Αννίβας Βάρκας (247-182 π.Χ.) ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Αμίλκα, ένας από τους καλύτερους και πιο διάσημους στρατηγούς της κλασικής αρχαιότητας, και ίσως ο μεγαλύτερος εχθρός της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας. Κέρδισε τη διάσημη Μάχη των Καννών (216 π.Χ.), αλλά έχασε τη κρίσιμη Μάχη της Ζάμας (202 π.Χ.). Ο Αννίβας έγινε δημοφιλής για την διέλευση των Άλπων με 60.000 στρατιώτες και 38 ελέφαντες.
  • Ο Ασδρούβας Βάρκας (245-207 π.Χ.), ο δεύτερος γιος του Αμίλκα, υπερασπίστηκε τις Καρχηδονιακές πόλεις στην Ιβηρική, καθώς ο Αννίβας αναχώρησε προς την Ιταλία το 218 π.Χ. Ενώ ηγήθηκε ενισχύσεων για τον αδελφό του Αννίβα το 207 π.Χ., ηττήθηκε και σκοτώθηκε στη αποφασιστική Μάχη του Μεταύρου.
  • Ο Μάγο Βάρκας (243-203 π.Χ.), ο τρίτος γιος του Αμίλκα, ήταν παρών στις περισσότερες μάχες του διάσημου αδελφού του, και έπαιξε βασικό ρόλο σε πολλές από αυτές, συχνά διοικώντας τις δυνάμεις που έκαναν την "αποφασιστική εξόρμηση".

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Hannibal by Serge Lancel, p.9 (ISBN 978-0-631-21848-7)
  • Ματίσακ, Φίλιππος, Οι Εχθροί της Ρώμης, Θάμεση & Χάντσον, ISBN (ISBN 0-500-25124-X)