Οικογένεια Αλμπάνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Οικογένεια Αλμπάνι ήταν ευγενής Οικογένεια της Ρώμης από τον 16ο μέχρι τον 19ο αιώνα, η καταγωγή της ήταν από την βόρεια Αλβανία και μετανάστευσε στα τέλη του 15ου αιώνα στην κεντρική Ιταλία. Οι Αλμπάνι παρήχαν μια μεγάλη σειρά από διακεκριμένες προσωπικότητες στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, ο κορυφαίος ήταν ο Πάπας Κλήμης ΙΑ΄. Ο πατρογονικός κλάδος έληξε (1852), οι τίτλοι τους κληρονομήθηκαν από την μητρογονική Οικογένεια Κίγκι που έμειναν γνωστοί τα σύγχρονα χρόνια στην κεντρική Ιταλία ως Κίγκι-Αλμπάνι. Το αρχικό όνομα της Οικογένειας ήταν Λάτσι, όταν μετανάστευσαν στην Ιταλία το ονόμασαν Αλμπάνι για να απομνημονεύσουν την καταγωγή τους. Ο Φραντσέκο Αλμπάνι μετέπειτα πάπας Κλήμης ΙΑ΄ έστειλε αποστολή για να εξακριβώσει την καταγωγή της οικογένειας του, η αποστολή βρήκε δύο τοποθεσίες κοντά στην πόλη Λατς της βόρειας Αλβανίας.[1] Η Οικογένεια Αλμπάνι κατάγεται από δύο αδελφούς τους Γεώργιο και Φίλιππο οι οποίοι πολέμησαν στον Βενετο-Τουρκικό πόλεμο του 15ου αιώνα με την Δημοκρατία της Βενετίας. Με την λήξη του πολέμου δραπέτευσαν στην κεντρική Ιταλία και άλλαξαν το όνομα τους σε Αλμπάνι σε ανάμνηση της καταγωγής τους.[2] Σε σύντομο χρονικό διάστημα απέκτησαν σημαντικούς τίτλους τόσο στην πολιτική όσο και στην εκκλησία, ο πρώτος από αυτούς ήταν ο Καρδινάλιος Ιωάννης Αλβάνης. Τον 16ο αιώνα τα μέλη της οικογένειας είχαν σημαντική επίδραση στην κεντρική Ιταλία ιδιαίτερα στον εκκλησιαστικό κλάδο. Την εποχή που ανθούσε στην Ιταλία ο Διαφωτισμός η εκκλησία απέκτησε σημαντικές εξουσίες και όλα τα μέλη της οικογένειας στράφηκαν σε αυτή την κατεύθυνση.

Πολλά μέλη της Οικογένειας διακρίθηκαν από τα πρώτα χρόνια τόσο στον πολιτικό όσο και στον θρησκευτικό τομέα. Οι σημαντικότεροι από αυτούς ήταν ο Ιωάννης Αλβάνης που διετέλεσε Καρδινάλιος και διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων στην Δημοκρατία της Βενετίας και ο διπλωμάτης Τζαν Φραντσέσκο Αλμπάνι. Παρά το γεγονός ότι η Οικογένεια δεν έβγαλε η ίδια καλλιτέχνες ήταν όλοι μεγάλοι προστάτες των γραμμάτων και των τεχνών. Οι πιο διάσημες ήταν οι προτομές των μελών της Οικογένειας που έγιναν οι "δημοφιλέστερες σε ολόκληρη την Ιταλία".[3] Το σημαντικότερο από αυτά ήταν το πορτρέτο του Ιωάννη Αλμπάνι ενός από τα πρώτα μέλη, φορούσε ένα παλτό από Λύγκα με έναν χρυσό σταυρό γεγονός που δείχνει ότι ανήκε σε ψηλή κοινωνική τάξη. Η "Βιβλιοθήκη των Αλμπάνι" γνωστό ως "Κλημεντίνεια Βιβλιοθήκη" δημιουργήθηκε από τον Τζαν Φραντσέσκο Αλμπάνι που έζησε τον 18ο αιώνα. Η βιβλιοθήκη περιέχει 10.000 βιβλία και φυλλάδια που χρονολογούνται από το 1473 μέχρι τον 19ο αιώνα, τα περισσότερα τυπώθηκαν από τον 16ο μέχρι τον 18ο αιώνα.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Brunga 2021, σ. 134
  2. Christo, Van. "Pope Clement XI and the Albani Family | The Frosina Information Network.”
  3. Bayer, Andrea, and N.Y.) Metropolitan Museum of Art (New York. Painters of Reality: The Legacy of Leonardo and Caravaggio in Lombardy. New York; New Haven: Metropolitan Museum of Art ; Yale University Press, 2004
  4. Ave, The Catholic University of America * 620 Michigan, N. E. * Washington, and Dc 20064. “The Clementine Library - University Libraries.”

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Brunga, Liza (2021). Kishat e Zadrimës deri në prag të kuvendit të Arbërit (Thesis). Academy of Albanological Studies (Academy of Sciences of Albania).